Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Midsommarmat Midsommardrinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Overnight oats Dubai chocolate – och 3 andra mellanmål som är snälla mot magen

18 jun, 2025
Mellanmål som är snälla mot magen
Ungefär hälften av alla svenskar äter i snitt 2-3 mellanmål om dagen, vilket är ett bra sätt att hålla magen lugn – här delar Valio med sig av 4 mellanmål som är snälla mot magen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du god pistageglass utan glassmaskinBrand logo
Så gör du god pistageglass utan glassmaskin

Livsmedelsverkets kostråd, som uppdaterats för första gången på tio år, en riktning: Syrade mejeriprodukter, yoghurt, fil, kvarg, gärna lätta och osötade varianter - rekommenderas att ätas varje dag. Enligt professor Robert Brummer, läkare och ledande expert inom gastroenterologi, menar att det finns mer kraft i ett enkelt mellanmål än många tror, och just syrade mejeriprodukter kan göra extra god för våra magar. De innehåller generellt viktiga och hälsosamma essentiella aminosyror och vitaminer och det finns studier som visar att mjölksyrebakterier kan hjälpa till att skydda magen mot skadliga bakterier samtidigt som de stärker immunförsvaret och sänker blodtrycket.

Ungefär hälften av svenskarna (51%) äter i snitt 2–3 mellanmål om dagen och Robert Brummer menar att eller flera nyttiga mellanmål är ett bra sätt att hålla magen lugn. Ett bra mellanmål kan inte bara hjälpa en upprörd mage, det är ju också super innan träning eller när blodsockret dippar under dagen.

Annons

Magprofessorns tips för en god magkänsla:

1. Välj syrade produkter med levande bakteriekultur

Fermenterade produkter och livsmedel med levande bakteriekulturer har visat sig kunna stärka tarmfloran, bidra till bättre matsmältning och immunförsvar.

2. Toppa med fibrer och bra fetter

För att få magbakterier att trivas bör man inte heller glömma fibrer – lösliga fibrer (t.ex. från päron, havre) som kan ge näring till tarmfloran, och olösliga fibrer (från nötter, frön) som kan stimulera tarmrörelser. Fetter från nötter, frön och avokado kan också bidra till långvarig mättnad och stabilt blodsocker.

3. Håll regelbunden rytm

Magen gillar rutiner. Satsa på 2–3 mellanmål om dagen – då mår du bättre hela vägen från frukost till kväll. Prova att planera in mellanmål på förmiddagen, eftermiddagen och eventuellt ett lätt kvällsmål. På så sätt kan du få jämn energi, stabilare blodsocker och kan minska risken för hunger-dippar som leder till mindre genomtänkta val.

Annons

Här delar Valio med sig av fyra mellanmål, som också funkar som frukost, som är snälla mot magen.

Overnight oats Dubai chocolate

Här har vi gjort om den virala Dubai chocolate till en overnight oats. Kadaiftrådarna stekt i smör och blandas med pistagekräm och blir otroligt krispiga och goda. Kadaifdeg hittar du enklast i orientaliska livsmedelsbutiker.

Overnight oats Dubai chocolate

1 portion

Du behöver:

Overnight oats:

1 ¾ dl Valio Laktosfri kefir 0,4%
1 dl havregryn
1 msk chiafrön
1 tsk kakao
1 tsk lönnsirap
½ krm salt

Topping:

25 g kadaifdeg
1 msk pistagekräm
1 msk smältmörk choklad (70%)
1 msk skalade pistagenötter

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till overnight oatsen i ett glas. Plasta och låt stå ett par timmar eller över natten.
  2. Skär kadaifdegen i mindre bitar och stek i smör på medelvärme. När trådarna fått lite färg och känns krispiga tar du av stekpannan från värmen och smälter i pistagekrämen. Blanda till en jämn massa.
  3. Lägg på overnight oatsen och ringla smält choklad över. Toppa med hackade pistagenötter.

Bakad yoghurt med bär

Bakad yoghurt blir krämigt och påminner lite om en cheesecake. Smaksätt med valfria bär eller frukt.

Bakad yoghurt med bär

9 portioner

Du behöver:

5 dl Valio Laktosfri yoghurt naturell 2,5%
4 ägg
½ dl lönnsirap
1 tsk vaniljpasta
3 msk majsstärkelse
100 g frysta blandade bär hallon och blåbär

Annons

Topping:

1 dl mandelspån, rostat
Florsocker
Valio Laktosfri yoghurt naturell 2,5%
Honung, flytande

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°C. Klä en form ca 20×20 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop yoghurt, ägg, lönnsirap och vanilj till en slät smet. Vispa i majsstärkelsen. Häll smeten i formen.
  3. Strö över de frysta bären. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter, eller tills mitten av yoghurten inte längre är dallrig.
  4. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite innan servering.
  5. Strö över rostade mandelflagor och pudra över florsocker. Servera med en klick yoghurt och honung.
Så gör du mandeldrinken Agua De HorchataBrand logo
Så gör du mandeldrinken Agua De Horchata

Chiapudding med jordgubbar

Chiapudding med smak av färska jordgubbar! Toppa med naturell yoghurt eller vaniljyoghurt.

Chiapudding med jordgubbar

2 portioner

Du behöver:

100 g färska jordgubbar
1 ½ dl Valio Laktosfri yoghurt naturell 2,5%
1 tsk agavesirap eller flytande honung
2 msk chiafrön

Topping:

1 ½ dl
Valio Laktosfri yoghurt vanilj
1 dl granola
2 tsk agavesirap eller flytande honung
Färska jordgubbar

Gör så här:

  1. Mixa jordgubbarna med yoghurt och agavesirap. Blanda i chiafrön, häll upp i 2 glas. Plasta och låt stå ca 3 timmar.
  2. Toppa chiapuddingen med yoghurt, granola, jordgubbar och agavesirap.

Mango-och passionfruktsbowl

En fräsch och god smoothiebowl med smak av mango och passionsfrukt. Toppingen är valfri, ta vad du har hemma. Vi har använd fryst mango och passionsfrukt i bowlen.

Mango- och passionfruktsbowl

1 portioner

Du behöver:

1 ½ dl Valio Laktosfri kefir naturell
120 g mango (fryst)
60 g passionsfrukt, fryst
1 banan
½ msk ingefära, riven
½ lime (pressad)
1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)

Annons

Topping:

½ dl granola
½ banan
25 g mango
½ passionsfrukt
1 msk kokosflakes
1 krm chiafrö (valfritt)
1 tsk pumpakärnor
4 blad mynta, färsk

Gör så här:

  1. Mixa ihop, kefir, mango, passionsfrukt, riven ingefära, pressad lime och vanilj i en mixer. Häll upp i en skål.
  2. Toppa med granola, skivad banan, mango, passionsfrukt, kokos, chiafrön och pumpakärnor och myntablad
Annons