Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Här är Frida Ronges drömkök – och hennes bästa sushirecept

28 aug, 2023 
AvImke Janoschek
Här är Frida Ronges drömkök – och hennes bästa sushirecept
Fiskhandlardottern från Göteborg, den flerfaldigt prisade kocken och restaurangchefen Frida Ronge visste precis hur hon ville ha sitt nya kök. För ELLE mat & vin berättar hon allt om sin köksrenovering – och ger sina bästa tips.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Frida Ronge är snabb, generös och chosefri, och allt detta utan dröjsmål. Kanske idealiska karaktärsdrag för en kock? Det räcker med att glida in i Instagrams dm för att fråga om vi får fota hennes lägenhet och så kommer det tillbaka blixtsnabbt: ”Yes! Jättekul!”

Det är hög energi i denna kvinna, som är en av Sveriges mest kända sushikockar och som sedan 2017 är kulinarisk chef på Stockholmsrestaurangen Tak mitt i stan. Tak är en bjässe i regi av Petter Stordalen och ingår i Strawberry-koncernen. Restaurangdelen på Brunkebergstorg bakom Kulturhuset omsätter 100 miljoner om året. Förra året öppnade hon ytterligare en variant av Tak i Oslo. Vi fotograferar hemma hos henne i ett glödande varmt sensommar-Stockholm i trean på Kungsholmen som hon köpte för något år sedan och började renovera omgående. Större delen av budgeten hamnade på köket, vilket kanske inte förvånar någon.

På väggen Zelligekakel och en lång knopplist som är platsbyggd av D13 Bygg. Bänkskiva i carraramarmor.
På väggen Zelligekakel och en lång knopplist som är platsbyggd av D13 Bygg. Bänkskiva i carraramarmor.

– Jag ville ha ett kök med fransk bistrokänsla som samtidigt var toppmodernt. Jag älskar att man kommer in här i lägenheten och direkt hamnar i köket, men det är kanske för att jag är kock, haha, skrattar hon. Köket är otroligt fint med en kakelvägg, en stor köksö, maffig spis med rotisseridel och en enorm fläkt.

Annons

– Jag fick hjälp av Lotta Berglund på företaget Ett vackert kök. Hon kom med en hel del ovärderliga tips. Som storleken på köksön (105x90x95, bredd, djup, höjd) och att man ska tänka två gånger innan man tar en stor porslinsho, för de är väldigt svåra att hålla rena.

Hos Frida blev det således rostfritt, men med plats för att diska ”riktigt stora grejer” med den obligatoriska kranduschen.

Frida Ronges kök ritades i samarbete med inredningsföretaget Ett vackert kök. Kök från Tibro, spis från Ilve, och fläkt från Fjäråskåpan. Matbord, Hay, och stolar, Åhléns.
Frida Ronges kök ritades i samarbete med inredningsföretaget Ett vackert kök. Kök från Tibro, spis från Ilve, och fläkt från Fjäråskåpan. Matbord, Hay, och stolar, Åhléns.

– Den är kanske välkänd för många nu, men det tål att upprepas, så otroligt lätt att diska med denna!

Rotisseridelen kan kännas väl avancerad för vanlisar, men Frida förklarar:

– Detta var ett måste för mig. Nu köper jag en hel kyckling eller grillar en hel ananas på denna på 45 minuter, så enkelt och så supergott.

Före Tak har Frida varit kökschef på Råkultur i Stockholm och grundat Vrå på Clarion Hotel Post i Göteborg. Hon har blivit utsedd till Årets Rising Star av White guide, fått Karin Franssons mentorpris och var med i 2021 års Kockarnas kamp i TV4. (Där hon bland annat vann deltävlingen att skära upp laxfiléer på gram på ögonmått, hon missade målvikten 175 gram med 8 gram och var överlägset bäst. Fattas bara för en fiskhandlardotter!)

Valvet i väggen upptäcktes under renoveringen, Frida fattade direkt att här fanns det utrymme för förvaring. Med valvet uppstod möjligheten att välja bort överskåpen.
Valvet i väggen upptäcktes under renoveringen, Frida fattade direkt att här fanns det utrymme för förvaring. Med valvet uppstod möjligheten att välja bort överskåpen.

Hon lagar mat i TV4, ger ut kokböcker, samarbetar med MSC och ett Hungerprojekt samt är ny kock i det populära tv-programmet Stjärnorna på slottet. Listan är så pass lång att Frida själv brukar ställa sig frågan: ”Vem är jag egentligen?” Uppvuxen i pappas fiskaffär i Göteborg hade hon närheten till råvaran som skulle bli hennes signum. Efter hotell- och restauranglinjen blev ett första jobb i Sälen till ett heureka-moment, när Frida för första gången fick smaka på sushi och omedelbart blev kär.

Annons

Sedan dess har hon blivit känd för att laga sushi med svenska råvaror, hennes första kokbok i ämnet kom redan 2017. Och under hösten 2022 kom en uppdaterad version, Nordisk sushi, på Natur & Kultur.

Från hallen blickar man direkt mot köket, som det ska vara hemma hos en kock. Köksön är en stadig pjäs.
Från hallen blickar man direkt mot köket, som det ska vara hemma hos en kock. Köksön är en stadig pjäs.

Fram till 2017 jobbade hon på restauranger med ett överskådligt antal platser, där man kunde hålla koll på varje gäst. Sedan plockade Petter Stordalen henne till sin stora satsning Tak i Stockholm. Frida har öppenhjärtigt berättat vilken chock de första kvällarna var under öppningen av restaurangmonstret med 160 platser, där köket de första kvällarna knappt hade rinnande vatten. De första två veckorna lämnade Frida inte köket och jobbade nonstop.

Annons

Prestationsångesten red henne och hon fick till slut ta professionell hjälp för att ställa mer rimliga krav på sig själv.

– Jag har jobbat mycket med mig själv för att trivas med det jag åstadkommer, för att vara nöjd med mig själv, säger hon och fortsätter:

– I och med jobbet på Tak tog min tjänst en annan riktning, jag upplevde en liten kris, jag kände mig inte effektiv längre och undrade vad jag gjorde hela dagarna. Jag gick ur produktionen och jobbade mer i projekt och då kändes det som att jag inte fick någonting gjort längre. När man jobbar som kock händer ens produktivitet där och då, och inte ett halvår framåt. Jag var så identifierad som kock, det var också svårt.

Smakrik sushi efter Fridas egna recept.
Smakrik sushi efter Fridas egna recept.

Recept på Frida Ronges norimaki och inside out maki>>

Som kulinarisk chef jobbar hon bland annat med menyplaneringen och presentationen, med att hålla koll på trender och matvanor, men inte med det dagliga i köket. Tak är som en stor tanker, det omsätts mängder av pengar och mat och dryck. Fridas pojkvän är norrman och i november förra året blev de föräldrar till en liten dotter och delar sina liv mellan Stockholm och Oslo där den nya restaurangen också gör succé.

Annons

– Oslo-Tak var ju så mycket lättare att starta upp, eftersom jag har gjort det en gång förut i Stockholm. Det var superkul att göra ett projekt som man känner väl till på ett nytt ställe. Och att man kan anpassa till de lokala råvarorna man har i Norge, som brunost och torrfisk.

En av Fridas stora ambitioner är att kunna jobba så hållbart som det bara är möjligt. Hon jobbar som sagt med MSC, men har även suttit med i regeringens miljö-målsberedning och jobbat med Nordic sea farm.

– Jag tror att vi behöver ta in algerna i pastan, i müsli och så vidare, så att det inte blir så svårt för konsumenten. ”Nu ska jag gå till tånghyllan och shoppa ren tång”, det tror jag blir lite för drastiskt.

Fast, varför inte? För Frida Ronge verkar ingenting vara omöjligt.

Frida Ronge, prisad kock och kulinarisk chef på restaurangerna Tak i Stockholm och Oslo.
Frida Ronge, prisad kock och kulinarisk chef på restaurangerna Tak i Stockholm och Oslo.

Frida Ronge
Ålder: 38 år.
Bor: I sekelskifteslägenhet på Kungsholmen.
Familj: Pojkvän och dotter, 10 månader.
Gör: Konsult och culinary director på restaurangerna Tak i Stockholm och Oslo. Hon driver också olika hållbarhets- och tångprojekt och är kokboksförfattare.
Aktuell: Som ny kock i Stjärnorna på slottet, premiär vid årsskiftet på SVT.

Annons

Fridas 5 bästa kökstips

1. Anpassa efter dina egna mått

– Satsa på en rejäl köksö, och var inte rädd att anpassa köket efter dina egna kroppsmått. Jag är lång, och mina bänkskivor sitter på höjden 95 i stället för standard 90. Jag har även gjort bänkskivan mot väggen extra djup, 70 centimeter.

2. Fläkten är a och o

– Bor du litet och kanske har köket i en öppen planlösning så är en värstingfläkt ingen dålig grej. Min från Fjäråskåpan kostade en slant men tar verkligen bort allt os.

3. Stor diskho + krandusch

– En stor diskho gör allting mycket bättre, så att det blir lätt att diska stora grejer. Addera en krandusch så blir det ännu lättare. Avstå från porslinsho, rostfritt är mer lättstädat.

4. Klä i kakel

– Jag är mycket nöjd med min kakelvägg, den skapar en omedelbar kökskänsla, rekommenderas.

5. Lyssna på hantverkarna

– Duktiga hantverkare kommer med förslag på bra extralösningar som småhyllor eller min långa härliga knapplist.

Recept: Frida Ronge ur boken Nordisk sushi/Natur & Kultur Foto: Mike Karlsson Lundgren (interiör och porträtt) samt Lennart Wiebull (mat)

Annons