Grön och vegetarisk jul – nya, goda och härliga recept!

Drömmer du om en vit jul? Nej, grön förstås! Här är nya och härligt gröna och vegetariska recept till julbordet som passar alla!
07 december, 2020

Gräddig brunsås

Gräddig brunsås

Klassiker, och enkel att göra.

6 personer

1 liten schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

6 dl grönsaks- eller kantarellbuljong

½ dl rödvin

2 msk kinesisk soja

3–4 dl vispgrädde

majsstärkelse eller annan redning

1 nypa strösocker

salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala lök och vitlök och dela i kvartar. Stek löken i smör i en stekpanna utan att den tar färg. Tillsätt buljong och låt vätskan koka ner till hälften. Plocka bort vitlök och lök.
  2. Tillsätt vin, soja och grädde och låt koka ner till 3–4 dl mängd.
  3. Red eventuellt såsen och smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa socker.

Örtgrön potatis

Örtkryddad potatis

6 personer

När du vill låta potatisen få lite extra lyx – krydda upp den!

1 kg potatis

1 msk olivolja

30 g smör

½–1 tsk malen koriander

salt och svartpeppar

1 dl finhackade kryddörter, gärna persilja och timjan

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i 15 minuter.
  2. Häll bort vattnet och ånga potatisen torr.
  3. Värm olja och smör i en stekpanna och vänd ner potatisen. Bryn i 3 minuter, tillsätt koriander, salt, peppar och vänd ner hackade kryddörter.
  4. Servera i en skål.

Julkryddad falafel

Julkryddad falafel
Martin Tanggaard

Snabbaste och godaste genvägen till juldoftande vegetariska bollar. Servera med örtgrön potatis, sås och rödkålssallad.

6 personer

230 g kokta kikärter

1/2 vitlöksklyfta

1 gul lök

1 tsk malen spiskummin

1 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

2 krm sambal oelek

2 msk majsstärkelse

1 msk olivolja

julkryddning

1/2 tsk malen kanel

1/2 tsk malen kryddpeppar

1/2 tsk malen kardemumma

smör, till stekning

Gör så här:

  1. Skölj kikärterna, låt rinna av. Skala och finhacka lök, pressa vitlöken.
  2. Mixa alla ingredienser plus olivoljan till en jämn smet.
  3. Forma smeten till små bollar.
  4. Hetta upp smör i en stekpanna, lägg ner hälften av julkryddorna och låt dem bli varma och utveckla smak i smöret.
  5. Stek hälften av falafeln i kryddsmöret tills de är frasiga runtomkring.
  6. Stek resterande smet på samma sätt i resterande smör och kryddor.

Lingonbröd

lingonbröd

Det goda brödet blir extra vackert, saftigt och juligt med lingon.

1 bröd

50 g jäst

4 dl filmjölk

2 dl mjölk

2 tsk salt

1/2 dl rapsolja

1/2 dl ljus sirap

2 dl lingon

1 dl havregryn

3 dl fullkornsdinkelmjöl

10 dl vetemjöl special

topping

2 stjälkar färsk rosmarin 1 msk flingsalt

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke och häll över filmjölk och mjölk, rör tills jästen löses upp. Tillsätt salt, olja, sirap, lingon, havregryn och dinkelmjöl, rör om, tillsätt vetemjölet lite i taget. Arbeta degen i maskin eller för hand minst 15 minuter tills den blir smidig.
  2. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 1 1⁄2 timme.
  3. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 20X30 cm, täck med plastfolie. Ställ kallt i kylen över natten.
  4. Låt degen bli rumsvarm dagen efter, grädda den sedan på 200° längst ner i ugnen cirka 30 minuter.
  5. Hacka rosmarinen fint och strö det och saltet över vid servering.

Smakrik rödkålssallad

Rödkålssallad med apelsin

Kan också göras som fräsch råkostsallad på färsk, fint strimlad rödkål.

6 personer

3 ekologiska apelsiner

700 g rödkål på burk

1 1/2 dl russin

1 äpple

salt och svartpeppar

garnering

hackad bladpersilja

Gör så här:

  1. Riv skalet från en apelsin ner i en kastrull. Blanda med rödkålen. Skala apelsinerna med kniv så klyftorna blir fria från vita hinnor. Filea apelsinköttet och pressa den sista saften över russinen. Tärna äpplet fint.
  2. Värm upp rödkålen med apelsinskal, äppletärningar, apelsinfiléer, russin och apelsin- saft. Smaka av med salt och peppar och strö hackad persilja över vid servering.

Pizza med rödbeta och getost

Rödbetspizza

Rödbeta och getost är fantastiskt ihop och smakar självklart underbart även på pizza.

4 personer

1 paket färdig pizzadeg

1 ½ dl crème fraiche

1 tsk wasabipasta

1 färsk mozzarella

50 g getost

3 färska små rödbetor

1 msk olivolja

2 msk pinjenötter

salt och svartpeppar

garnering

75 g babyspenat

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Rulla ut pizzadegen på ett ark bakplåtspapper. Blanda crème fraiche med wasabi och bred ut över degen. Dela mozzarellan i mindre bitar, smula getosten och fördela över pizzan.
  2. Skär rödbetorna i riktigt tunna skivor, gärna med mandolin och sprid ut över pizzan. Droppa olivolja, strö pinjenötter över och krydda med salt och peppar. Grädda pizzan gyllene i ugnen, 12-15 minuter.
  3. Garnera med babyspenat och servera.

Ungsbakad pumpa med grönkål

Godaste dressingen som passar till de flesta sallader!

4 personer

1 hokkaido eller butternupumpa

2 msk olivolja

salt och svartpeppar

1 förpackning kokta gröna linser

3 grönkålsblad

1 tsk vitvinsvinäger

dressing

1 ½ dl naturell lättyoghurt

½ tsk tahini

1 citron

salt och svartpeppar

till servering

1 granatäpple

75 g fetaost

½ dl pumpakärnor

Värm ugnen till 200°. Halvera pumpan, ta ur kärnhuset och skär i skivor. Pensla skivorna med 1 msk olivolja och och krydda med salt och peppar. Baka i ugnen i ca 30 minuter.

Sila vätskan från linserna, skölj dem och låt rinna av. Riv av bladen från grönkålen i mindre bitar och massera dem med 1 msk olivolja, vinäger. Fördela linser, ugnsbakad pumpa och grönkål på ett stort fat.

Vispa ihop yoghurt, tahini, färskpressad citronsaft till en dressing. Smaka av med salt och peppar.

Pilla ut granatäppelkärnorna. Rosta pumpakärnorna i en torr panna. Smula feta över salladen och strö granatäpple- och pumpakärnor över. Servera med dressingen till.

Ris à la Malta med apelsinsås

ris a la malta

Pimpa ris à la Malta med lite nya smaker!

4 personer

1 ½ liter färdigkokt avsvalnad risgrynsgröt

3 tsk vaniljsocker

1 msk florsocker

6 dl vispgrädde

sås

3 dl apelsinjuice

1 ½ dl strösocker

1 kanelstång

5 hela kryddnejlikor

garnering

sockerrostade mandlar

hackade pistaschnötter

Gör så här:

  1. Mät upp juicen i en kastrull. Tillsätt socker, kanelstång och nejlikor. Koka ner lagen till en sirap, det tar ca 10–15 minuter. Rör hela tiden. Använd en slickepott för att skrapa sirapen från kanterna. Ta från värmen och låt något svalna i kastrullen.
  2. Blanda risgrynsgröt med vaniljsocker och florsocker. Vispa grädden och blanda med gröten.
  3. Plocka bort kanelstången och nejlikorna från såsen före servering. Servera Ris à la Malta med den ljumma såsen. Garnera gärna med sockerrostade mandlar och pistaschnötter.

av Julie Hey, Linn Grubbström foto Betina Hastoft, Martin Tanggaard

Läs mer:

God och grön jul – här är de bästa vegetariska recepten

6 nya lyxiga veganska julrecept

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: