Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

God grön jul – här är de bästa vegetariska recepten

20 dec, 2017 
AvELLE -redaktionen
Vegetariska recept till julbordet från Anja
Uppdatera julbordet till 2.0. Hur? Med Anjas vegetarisk superrecept!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Julen måste vara den högtid då vi håller allra hårdast i våra traditioner och där vi ätit i stort sett samma mat så länge jag kan minnas. Själv har jag aldrig varit särskilt förtjust i vare sig julskinka, prinskorv eller några av de klassiska rätterna, och jag känner att det är hög tid att vi gör plats för nya favoriter.

Den gröna julen syftar alltså inte bara på avsaknaden av snö utan en välkommen uppdatering av det traditionella julbordet. Julbordet 2.0 med fräscha vegetariska rätter och mycket grönt som känns både nytt och modernt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Kål och olika sorters rotfrukter är i säsong och smaksätts gärna med julens kryddor: kanel, kryddnejlika och saffran till exempel. Vill man ha kvar sina hederliga köttbullar görs de enkelt av vegan- eller sojafärs som man kryddar efter tycke och smak.

Här kommer både recept och inspiration för dig som vill njuta helt vegetariskt i år eller bara längtar efter fler gröna inslag.

Griljerad kålrot. Alternativ till vegetarisk julskinka.

Griljerad kålrot – ett spännande vegetariskt alternativ till den klassiska julskinkan.

1 medelstor kålrot

Annons

2 msk sötstark senap av valfri sort

1 msk agavesirap alt honung

2 msk kokosmjöl alt polenta

½ msk torkad rosmarin

salt efter behag

ev hela nejlikor

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Dela kålroten på mitten. Skala och skär ½ cm djupa snitt på ovansidan.

3. Blanda ingredienserna till griljeringen och bred på ovansidan på kålrotshalvorna. Du kan även sätta några hela nejlikor i kålroten.

4. Grädda i snäppet under mitten av ugnen ca 60-70 min beroende på kålrotens storlek. Testa med en provsticka om den är mjuk i mitten, kör annars ett tag till.

5. Låt svalna innan servering. Plocka ur nejlikorna innan du skär upp kålroten i tunna skivor. Passar utmärkt på en bit bröd eller knäcke med senap, några rucolablad och ett gäng granatäppelkärnor.

Foto och recept: Hanna Göransson

Läs mer:

Så lagar du en trendig vegetarisk bowl – med julens smaker

5 veganska recept till adventsfikan

6 bästa gröna julborden i Stockholm

Annons