Grillat frukt- och nötbröd med pepparrotshoummus

01 juni, 2010

2 bröd

2 timmar

Ett saftigt bröd som blir ännu godare grillat.

6 dl rågmjöl

6 dl vetemjöl

1 dl havregryn

2 dl rågkross + 1 dl att strö i brödformen

1 dl solrosfrön

1 dl linfrö

1 msk bikarbonat

3 tsk salt

2 dl valnötter (rostade och grovhackade)

2 tsk brödkryddor

2 dl torkade aprikoser (grovhackade)

1 liter filmjölk

1 dl sirap

1 dl pumpafrön att strö över bröden

rumsvarmt smör till formarna

Pepparrotshoummus:

1 burk kikärter

1 dl yoghurt

saften av 1/2 citron

1 tsk salt

1/2 dl persilja (hackad)

1/2 dl riven pepparrot (+ lite extra att strö över)

lite olivolja att toppa med

Börja med brödet. Rör ihop alla torra ingredienser, utom nötterna och aprikoserna i en stor skål. Tillsätt fil och sirap och blanda. Rör i valnötter och aprikoser och blanda väl. Smöra två avlånga brödformar och täck med rågkross runt om. Häll i den våta degen i formarna. Avsluta med att strö över pumpafrön.

Grädda dem i mitten av ugnen på 175° i 75 minuter. Sänk sedan värmen till 160° och täck bröden med folie och grädda i 10 minuter till.

Mixa allt till hoummusröran och ställ in i kylen en halvtimme. Ta ut bröden och skär ett bröd i 1 cm tjocka skivor. Grilla dem lätt och lägg upp på en tallrik.

Ta ut hoummusröran och toppa med lite riven pepparrot och några stänk olivolja.