Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Grava din egen lax i sex enkla steg

01 nov, 2022 
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Grava din egen lax i sex enkla steg
Att grava lax själv är enkelt, och blir supergott. Även gravlaxsåsen till är enkelt fixad. Så här gör du dem – steg för steg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: Cruditéer med lökdippBrand logo
Middag hos Wood: Cruditéer med lökdipp

Gravad lax med dill och fänkål

Len gravlax på en macka med krispig friterad grönkål och smakrik gravlaxsås – lyx på ett fat! Tänk på att försöka köpa en lax som är så jämntjock som möjligt för att gravningen ska bli jämn.

Så gör du din egen gravlax med dill och fänkål

8 portioner

Annons

Du behöver:

750 g färsk laxfilé
2 msk grovt salt
2 msk socker
½ tsk hela vitpepparkorn
1 tsk hela korianderfrön
1 tsk fänkålsfrön
1 ½ msk torkad dill
1 kruka färsk dill

Gravlaxsås:

1 dl olivolja
2 msk sherryvinäger
1 msk dijonsenap
2 msk farinsocker
1 kruka färsk dill
Salt och peppar

Servering:

50 g färsk grönkål
1 msk olivolja, till stekning
8 skivor surdegsbröd
1 ask vattenkrasse

Steg 1

Frys in laxfilén i minst 1 dygn i -20°. Tina sedan långsamt i kylen. Ta försiktigt bort småben och torka med hushållspapper.

Steg 1 – frys in laxfilén i minst 1 dygn i -20°

Steg 2

Mortla salt, socker, peppar, koriander och fänkål, och blanda sedan med torkad dill.

Annons

Steg 3

Lägg laxfilén på ett fat med skinnsidan nedåt och strö kryddblandningen ovanpå.

Steg 3 – strö kryddblandningen över laxfilén.

Steg 4

Skölj och grovhacka den färska dillen och strö över laxfilén.

Annons

Steg 5

Slå in laxfilén i plastfolie och lägg i kylen i 48 timmar.

Steg 5 – låt laxfilén stå i kylen i 48 timmar.

Steg 6

Gravlaxsås: Vispa samman olja, vinäger, senap och farinsocker. Skölj och finhacka dillen och rör ner den. Smaka av med salt och peppar. Servering: Skölj och finhacka grönkålen, och stek den krispig i olja på hög värme. Bred smör på brödet och lägg på tunna skivor lax. Toppa med grönkål, gravlaxsås och vattenkrasse.

Annons

Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons