Grava din egen lax i sex enkla steg

Grava din egen lax i sex enkla steg

Betina Hastoft
Att grava lax själv är enkelt, och blir supergott. Även gravlaxsåsen till är enkelt fixad. Så här gör du dem – steg för steg.
01 november, 2022
Middag hos Wood: Cruditéer med lökdipp
1:51

Efter reklamen: Middag hos Wood: Cruditéer med lökdipp

(1:51)

Slå på ljud

Gravad lax med dill och fänkål

Len gravlax på en macka med krispig friterad grönkål och smakrik gravlaxsås – lyx på ett fat! Tänk på att försöka köpa en lax som är så jämntjock som möjligt för att gravningen ska bli jämn.

Så gör du din egen gravlax med dill och fänkål
Betina Hastoft

8 portioner

Du behöver:

750 g färsk laxfilé
2 msk grovt salt
2 msk socker
½ tsk hela vitpepparkorn
1 tsk hela korianderfrön
1 tsk fänkålsfrön
1 ½ msk torkad dill
1 kruka färsk dill

Gravlaxsås:

1 dl olivolja
2 msk sherryvinäger
1 msk dijonsenap
2 msk farinsocker
1 kruka färsk dill
Salt och peppar

Servering:

50 g färsk grönkål
1 msk olivolja, till stekning
8 skivor surdegsbröd
1 ask vattenkrasse

Feta och spenat i filodegspaket med stekt lax – så gör du

Steg 1

Frys in laxfilén i minst 1 dygn i -20°. Tina sedan långsamt i kylen. Ta försiktigt bort småben och torka med hushållspapper.

Steg 1 – frys in laxfilén i minst 1 dygn i -20°
Betina Hastoft

Steg 2

Mortla salt, socker, peppar, koriander och fänkål, och blanda sedan med torkad dill.

Steg 2 – mortla torkade kryddor och blanda med torkad dill.
Betina Hastoft

Steg 3

Lägg laxfilén på ett fat med skinnsidan nedåt och strö kryddblandningen ovanpå.

Steg 3 – strö kryddblandningen över laxfilén.
Betina Hastoft

Steg 4

Skölj och grovhacka den färska dillen och strö över laxfilén.

Steg 4 – grovhacka dillen och strö över laxfilén.
Betina Hastoft
Sallad med gravad lax och fluffig färskostkräm

Steg 5

Slå in laxfilén i plastfolie och lägg i kylen i 48 timmar.

Steg 5 – låt laxfilén stå i kylen i 48 timmar.
Betina Hastoft

Steg 6

Gravlaxsås: Vispa samman olja, vinäger, senap och farinsocker. Skölj och finhacka dillen och rör ner den. Smaka av med salt och peppar. Servering: Skölj och finhacka grönkålen, och stek den krispig i olja på hög värme. Bred smör på brödet och lägg på tunna skivor lax. Toppa med grönkål, gravlaxsås och vattenkrasse.

Steg 6 – gravlaxsåsen görs på olja, vinäger, senap och farinsocker.
Betina Hastoft

Foto: Betina Hastoft