Godaste smörgåstårtan – med skinka, salami och pepparrotskräm
Godaste smörgåstårtan
Smörgåstårta är ändå den perfekta kalasrätten - fylld med alla favoritpålägg och perfekt att preppa dagen innan. Här kommer den med ett lagar len pastejkräm, ett lager Basturökt skink- & pepparrotskräm samt toppat med Basturökt skinka, Lindösalami och massor krispiga grönsaker. Borde vi inte äta smörgåstårta oftare?
6-8 portioner
Tillagningstid: 45 minuter
Du behöver:
12 landgångsbröd
Leverpastejsfyllning:
2 förpackningar Lönneberga Bredbar Leverpastej Original (á 200 g)
2 dl vispgrädde
2 dl finhackad smörgåsgurka
Skink- & pepparrotskräm:
1 förpackning Lönneberga Basturökt Skinka (á 105 g)
400 g färskost
4 dl majonnäs
1 tsk salt
1 1⁄2 dl nyriven pepparrot
1 dl hackad gräslök
Dekoration:
1 förpackning Lönneberga Lindösalami Peppar (á 90 g)
1 förpackning Lönneberga Basturökt skinka (á 105 g)
1 rosésallad, plockade blad
1 kruka röd oxalis (alt. mangoldblad eller harsyra)
2 tomater, skivade
2 fikon, klyftade
1 knippe rädisor, sköljda
Gör så här:
- Leverpastejsfyllning: rör leverpastejen mjuk och blanda med grädden och smörgåsgurkan.
- Skink- & pepparrotskräm: blanda färskost, majonnäs, salt och pepparrot till en kräm. Spara hälften av krämen till garnering. Strimla och hacka skinkan fint. Blanda resterande kräm med skinka och gräslök.
- Montering: skär bort brödkanterna och lägg bröden bredvid varandra i fyra högar. Skär bort hörnen så det blir en rund form. Bred ut 1 msk leverpastejsfyllning på ett stort fat och lägg på första brödlagret (3 skivor) så pastejen ”limmar fast” brödet på fatet. Bred på hälften av leverpastejsfyllningen. Lägg nästa lager bröd, gärna ”tvärs” över det andra lagret för en stabil tårta. Bred på skinkfyllningen. Lägg på ytterligare ett lager bröd och bred på resterande leverpastejsfyllning. Lägg ett avslutande lager bröd och täck hela smörgåstårtan med pepparrotskrämen.
- Dekorering: Dekorera tårtan med rosésallad på sidorna. Lägg tomat, salami och skinka snyggt ovanpå tårtan. Toppa med fikon, rädisor och oxalis.
Recept: Louise Johansson för Lönneberga 2024