Friterade favoritsnacks till en kall öl – recept av Gottigheter
Det tjeckiska ölmärket Krušovice lanserar konceptet “Krušo Combo” – en hyllning till över 400 år av bryggarhantverk och tidlös smak. Konceptet bygger på smakrika barsnacks som lyfter fram tjeckiskt bryggarhantverk, där kvalitet och god smak alltid går hand i hand. En av matkreatörerna som tolkar konceptet är Jennifer Jansson, kanske mer känd som @gottigheter på Instagram.
Krušo Combo x Jennifer Jansson på Lavette
Jennifer är själv en riktig ölfantast och rån 26 november till 18 december tar hon med sig Krušo Combo till Lavette i Göteborg. Hennes smakfulla tolkningar kommer att finnas på menyn onsdagar och torsdagar, där ölet får spela huvudrollen tillsammans med hennes tillhörande kombo-rätter.
– Det känns jättekul att få vara med och skapa det som, enligt mig, är den perfekta Krušo Combon. Jag har fokuserat mycket på råvaran, saaz-humlen, och tagit fram två kombos som verkligen harmoniserar med Krušovice. Den ena är blommig, mild och lätt kryddig, medan den andra har en mer gräsig, örtig och aromatisk karaktär. Det ska bli spännande att se hur de tas emot på Lavette och jag hoppas att de som smakar blir inspirerade att testa något liknande även hemma, säger Jennifer Jansson.
Här delar hon med sig av två friterade snacks som gifter sig med en kall öl!
Friterad kycklingslider med chilikräm, picklad gurka och gräslök
8 små sliders
Du behöver:
8 små briochebröd
4 st kycklinglårfilé
2 dl filmjölk
En slurk Krusovice
4 msk hot sauce eller sriracha
2 krossade vitlöksklyftor
Lite timjan
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Torkade kryddor som timjan, lökpulver och vitlökspulver, salt och peppar ofc
Neutral olja att fritera i
Sås:
100 g färskost
1 dl creme fraiche
2 msk sriracha
1 vitlöksklyfta, riven
En halv gurka du skivat och picklat
1 kruka gräslök
Gör så här:
- Börja med att skiva och pickla gurkan i 1-2-3-lag och ställ i kyl.
- Marinera kycklingen. Banka ut och blanda ihop med filmjölk, en slurk Krusovice och hot sauce/sriracha, två krossade vitlöksklyftor och timjan. Salta och peppra. Låt gärna stå i kyl ett par timmar om du har tid.
- Blanda ihop mjöl, bakpulver och torkade kryddor. Ta upp kycklingen från filmjölken och panera i mjölet.
- Hetta upp oljan till 170 grader och fritera gyllene, typ 5-6 minuter på varje sida (innertemp på 70 grader). Låt rinna av på galler och veva ihop såsen.
- Blanda ihop färskost, creme fraiche, sriracha och riven vitlök. Smaka av med salt.
- Smeta på sås på bröd, på med kyckling, ja kanske mer sås, gurka och finhackad gräslök! Ät, leva å njut.
Friterad cornichon med smetana & honung
Du behöver:
En rejäl näve cornichons
1 ägg
1 dl vetemjöl
1,5 dl panko
En halv burk smetana
Honung
Espelette-peppar eller Gochugaru eller annat go (het) krydda du gillar!
Neutral olja att fritera i
Gör så här:
- Börja med att ”badda” cornichonsen så torra som det bara går.
- Panera sedan i först mjöl,sen uppvispat ägg sen panko. Sen ner i ägg och panko igen. Trippelpanering for life!
- Fritera gyllene i neutral olja. Låt rinna av något på hushållspapper och passa på att krydda med någon form av chili!
- Smeta ut smetana på tallrik & ös på med honung. Dippa friterad cornichon rätt ner och må som en frityrkung!

