Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Frida Skattberg delar sina bästa tips för att lyckas med cookies

13 maj, 2025
Frida Skattberg delar sina bästa tips för att lyckas med cookies
Frida Skattberg driver Sveriges största bakblogg Baka med Frida är nu aktuell med sin femte bakbok Cookies & Brownies deluxe. Hon berättar vad du absolut inte ska missa, sin favoritcookie och proffstipsen för att lyckas med bakningen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Frida Skattberg står bakom varumärket Baka med Frida, och så även instagramkontot @bakamedfrida där hon i många år lagt upp sina otroliga bakverk. Hon bor tillsammans med sin man Robert, deras tre barn och tre Yorkshireterrier på Gotland där de har en food truck som säljer cookies och glass men hon har också en webbshop med egendesignade produkter för bakning och snart ett café. Förutom det är hon också aktuell med sin femte bakbok i ordningen; Cookies & Brownies deluxe (Bonnier Fakta). Idag har hon nästan 400 000 följare på Instagram men det hela började med en bakblogg 2013, långt innan rörligt material var norm.

Annons

– Blogg och bilder i instagramflödet var vad som gällde då, och jag var en av de första som hade en renodlad bakblogg. Gammal i gemet, säger Frida.

Frida Skattberg driver Sveriges största bakblogg och har nästan 400 000 följare på Instagram

Frida Skattberg

Ålder: 31 år
Bor: Gotland
Familj: Maken Robert, barnen Alfred 5 år, August 2 år och Alvin 6 mån samt tre Yorkshireterrier.
Gör: Bakkreatör och bakboksförfattare
Aktuell med: Nya bakboken Cookies & Brownies deluxe (Bonnier Fakta), food trucken Fridas Kakbuss och snart även ett café.
Följ: @bakamedfrida

Ända sedan barnsben har bakning varit en sorts terapi för Frida, det blev en tillflykt i en brokig vardag under uppväxten och att jobba med händerna fick henne att slappna av. Belöningen kom av att ha skapat något som gör andra människor lyckliga.

Annons

– När jag kunde göra andra människor glada så läkte en liten del i mig på något vis.

Själv tror hon att det är just enkelheten i hennes recept i kombination med riktigt bra bilder som varit nyckeln till hennes stora succé – och man kan faktiskt se hur gott kakorna och bakverken smakar när man scrollar igenom hennes flöde. När frågan kom om hon ville göra en bakbok med cookies och brownies skrek hon rakt ut, just cookies och brownies råkar vara de två bakverken hon verkligen älskar.

– Särskilt cookies ligger mig väldigt varmt om hjärtat då jag ju har en Kakbuss där jag säljer mina egna cookies. Hela grejen med cookies är lite spännande då det blivit så väldigt stort i sociala medier. Det är också roligt att du kan experimentera så med en kakdeg, det är verkligen bara fantasin som sätter gränser.

Frida Skattbergs cookietårta
Cookies & brownies deluxe

Recept: Så bakar du Fridas otroliga cookietårta

Annons
Så gör du god pistageglass utan glassmaskinBrand logo
Så gör du god pistageglass utan glassmaskin

Har du någon favoritcookie?

– Brownie Cookie är jag väldigt svag för. Sega kanter och kladdig mitt, precis som en perfekt brownie fast i kakkostym.

Vad får man absolut inte missa att baka i nya bakboken Cookies & Brownies deluxe?

– Brookies! Det är en browniesmet som ger en fantastisk brownie med lite krackelerad yta, och så är den full av goda kakdegsbitar som blir gräddade till klassisk chocolate chip cookie. Så brownie och cookie i samma. Perfekt när du inte kan bestämma dig, men också – otroligt gott. Missa inte!

Annons

Vad blir nästa projekt?

– Jag öppnar café här på Gotland tillsammans med min man om ett par veckor. Vi har jobbat hårt på denna dröm parallellt med allt annat, och nu börjar det bli färdigställt i lokalen vi har. En fantastisk plats där vi önskar att hela familjer ska trivas. Särskilt roligt vill vi göra för barnen med events, barnteater och hoppborg.

Fridas 3 tips för att lyckas med cookies

  1. Något jag alltid tjatar om är att läsa igenom receptet noga för att inte missa något steg.
  2. Att väga ingredienserna skulle jag säga är toppen också!
  3. Tag ut dom lite tidigare än du tror – de fortsätter nämligen gräddas någon minut ytterligare på den varma plåten när du tagit ut den ur ugnen. Hellre en lite kladdig kaka än en som nästan dammar i munnen.

Foto: Helén Pe

Annons