Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Så bakar du Frida Skattbergs otroliga cookietårta

13 maj, 2025
Så bakar du Frida Skattbergs otroliga cookietårta
Frida Skattbergs cookietårta består av två maffiga, härligt sega chocolate chip cookies och mjölkchokladkräm – så bakar du det utsökta bakverket!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallorBrand logo
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallor

Frida Skattbergs cookietårta

Har du någonsin ätit en cookietårta? Alltså en tårta med bottnar av chocolate chip cookies? Jag kände mig SÅ nöjd när jag kom på denna idé, och gissa om den gjorde succé! Cookies med chokladfrosting och bär. Mums!

– Många "Cookietårtor" har vanlig sockerkaksbotten med chokladbitar i, som en cookie-inspirerad tårtbotten. Men min tårta har verkligen chocolate chip cookies SOM tårtbotten. Den är ljuvlig. Som en stor maffig cookie i flera lager med god fyllning och bär. Sött, syrligt, krispigt, segt och lite kladdig, säger Frida om sitt mästerverk.

Annons

Du behöver:

Tårtbottnar:

220 g smör
3 dl brun farin strö
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
5 ¾ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl valfria chokladknappar ( jag använder mörka)

Mjölkchokladsmörkräm:

100 g mjölkchoklad
200 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Topping:

300 g färska hallon

3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret. Ta av från värmen, låt svalna en aning och rör ihop det med farinsocker och strösocker i en bunke. Tillsätt sedan ägg, äggula samt vaniljsocker och vispa till en slät smet.
  3. Rör ner mjöl, bakpulver och salt och arbeta ihop till en tjock och klibbig deg. Tillsätt 2 ½ dl chokladknappar och rör ihop.
  4. Dela degen i två bitar och platta till dem ordentligt. Tryck ut rundlar (cirka 22 cm i diameter) och lägg en på varje plåt. Grädda mitt i ugnen i 20–22 minuter, tills kakan fått en fin­ gyllene färg i kanten.
  5. Ta ut och toppa med resterande chokladknappar. Tryck in kakan lite i kanterna medan den ännu är varm – på så vis blir den lite högre i kanten. Låt svalna helt på plåten.
  6. Smält mjölkchokladen till smörkrämen på låg värme i en kastrull. Ta av från värmen och låt svalna.
  7. Vispa resterande ingredienser med elvisp på hög hastighet i en bunke tills du får en väldigt fluffig frosting. Tillsätt chokladen under vispning och fortsätt vispa tills allt är väl blandat.
  8. Lägg en av kakbottnarna på ett serveringsfat. Bred ut hälften av smörkrämen ovanpå och toppa med hälften av hallonen. Lägg på nästa kakbotten och toppa med resterande smörkräm och hallon.

Tips!

Glutenfritt: Byt vetemjöl mot samma mängd glutenfri mjölmix.
Veganskt: Byt smör mot mjölkfritt margarin och ­ersätt ägg med 4 msk kikärtsspad. Använd vegansk choklad.
Förvaring & hållbarhet: Tårtan för­ varas i tårtkupa i kylskåp, där håller den sig fin i tre dygn.

Recept ur Cookies & Brownies av Frida Skattberg
Annons
  1. Recept ur Cookies & Brownies deluxe (Bonnier Fakta)
    Foto: Helén Pe
Annons