Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Forskning: Nötter minskar risken för flera sjukdomar

29 jan, 2018 
Nötter är nyttigt!
Gillar du nötter? Bra! Enligt forskning kan ett dagligt intag av nötter minska risken för sjukdomar som diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.
Annons

Nötter kan minska risken för flertalet sjukdomar, menar forskning som publicerats i BMC Medicine. Studien samlade data från 20 olika studier som analyserat nötter och dess hälsoaspekter.

Minskar risken för sjukdomar

För de personer som åt flest nötter, i jämförelse med de som åt minst, reducerade risken för cancer med 15 procent och risken för diabetes minskade med hela 39 procent.

Dessutom minskade risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 21 procent, för kranskärlssjukdomar med 29 procent och för respiratoriska sjukdomar med 52 procent. Infektionssjukdomar minskade procentuellt sett mest, med 75 procent.

28 gram om dagen räcker

Men du behöver inte häva i dig enorma mängder nötter för att uppnå resultat, menar forskarna. Den minskade risken uppnåddes genom att äta cirka 28 gram nötter per dag och en ökad konsumtion påverkade inte siffrorna nämnvärt.

Dagfinn Aune, forskare vid Imperial College London och huvudförfattare av studien, menar att nötter dessutom har hälsofördelar i och med att de är rika på fibrer, antioxidanter och omättade fetter.

– Det är inte stora mängder som behövs, det rör sig om en liten ändring i dieten som borde vara möjlig för de flesta, säger han till New York Times.

Krispiga grönkålschips och kryddrostade nötter.
Krispiga grönkålschips och kryddrostade nötter.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons