Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Fazer Taste the Future – det här är konfektyrkakan utan kakao

17 maj, 2023 
AvNami Kawakita
Fazer Taste the Future – det här är konfektyrkakan utan kakao
Fazer Taste the Future är Fazers senaste växtbaserade koncept – en konfektyrkaka som är fri från kakao, kakaosmör och mjölk.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så lyckas du med din aioliBrand logo
Så lyckas du med din aioli

Kakaobranschen har länge präglats av svåra arbetsförhållanden och låga löner. Dessutom är kakao en känslig råvara. Ghana och Elfenbenskusten, som tillsammans står för cirka två tredjedelar av världens kakao, väntas odlingsbar mark bli obrukbar på grund av varmare och torrare klimat. I och med att en av Fazers prioriteringar är att utveckla innovativa och hållbara livsmedelslösningar lanseras nu Fazer Taste the Future.

Fazer Taste the Future är en del av Fazers stora arbete med att utveckla hur vi kan njuta av choklad även framtiden. Fazer har skapat ett nytt växtbaserat koncept som är fritt från kakao, kakaosmör och mjölk.

Annons

– Hållbarhet är en viktig drivkraft för oss. Utöver våra populära växtbaserade Karl Fazer Oat Choco vill vi introducera nya växtbaserade alternativ. Våra skickliga produktutvecklare har lyckats med att ta fram en unik, spännande lösning där lokalproducerad råg används i stället för kakao i konfektyrkakan Fazer Taste the Future. Råg är ett väldigt populärt sädesslag i Norden, och dess fylliga och rika smakprofil passar utmärkt för detta utvecklingsprojekt, säger Annika Porr, Senior Manager vid Forward Lab inom Fazer Konfektyr. 

Fazer Taste the Future kommer i två smaker; blåbär och salt karamell

Det som gör Fazer Taste the Future så revolutionerande är just att den är helt växtbaserad och kakaofri. Istället får den sin fina smak från mältad råg som rostats tills den fått en brun färg. Den här processen ger en djup, rostad och bitter smak som ofta jämförs med smaken av kakao. Till sist kompletteras det hela med vegetabiliskt fett, vilket ger en len kaka som smälter i munnen.

Annons

Även om Fazer, i enlighet med företagets hållbarhetsambitioner, har förbundit sig att motverka klimatförändringarna, finns det också ett behov av att utforska alternativa hållbara kakaokällor. Detta arbete har Fazer redan påbörjat och i samarbete med VTT har de fått fram de första framgångsrika resultaten av cellodlad kakao. Och även om just användning av cellodlad kakao ligger långt fram i tiden så satsar Fazer på att utforska dessa möjligheter.

Konsumenternas feedback är viktig

Fazer Taste the Future kommer att säljas på Gateau i Sturegallerian i Stockholm och på Gateau Södra Förstadsgatan i Malmö från och med den 16 maj och de handgjorda konfektyrkakorna tillverkas i en begränsad utgåva i Helsingfors. Under testförsäljningen samlar Fazer in feedback från konsumenterna för att sedan kunna vidareutveckla produkterna. 

– En direkt konsumentkontakt är oerhört värdefull. Både för att följa med i utveckling av konsumenters behov och för att ta emot feedback om våra produkter. Nu presenterar vi en helt ny typ av produkt och vi ser fram emot att få kundernas åsikter. Deras feedback är en viktig faktor att ta med oss när vi kommer att vidareutveckla våra växtbaserade alternativ framåt, Robert Engman, VP Commercial Fazer Sweden.

Handgjorda konfektyrkakan Fazer Taste the Future 

  • Fazer Taste the Future är en växtbaserad konfektyrkaka helt utan kakao. I stället innehåller den 10 procent mältad råg.  
  • Konfektyrkakan finns i två smaker – Blåbär och Salt karamell – som har en mjuk, läcker konsistens och en behaglig eftersmak av malt. Varianten Blåbär har en söt smak med små blåbärsbitar. Varianten Salt karamell har en saltsöt smak och innehåller kolabitar. 
  • Produkten är vegansk och palmoljefri.  
  • Råg, i båda smakvarianterna, kommer från Lahtisregionen i Finland.
  • Pris: 55 kronor/styck.

Foto: Laura Riihela

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons