Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Elsa Billgren och Sofia Woods nyckel till ett mysigt och trivsamt hem

12 jul, 2022 
AvAnnaClara von Hofsten
Elsa Billgren och Sofia Woods nyckel till ett mysigt och trivsamt hem
Vad är nyckeln till ett magiskt hem? ELLEs Elsa Billgren och Sofia Wood finner att svaret finns i människorna, måltiderna och mötena – från den oförglömliga sommarfesten à la Toscana till den nedtonade skördemiddagen i en gammal lada på Gotland.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommarBrand logo
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

Deras vänskap började framför en mikrofon. Elsa Billgren och Sofia Wood startade podd ihop utan att känna varandra. Idag är de bästa vänner och tajta samarbetspartners, och i augusti släpper de sin första gemensamma bok; Nyckeln till hemmet.

Den handlar om allt det som gör ett hem till ett hem och inte bara ett hus; möbler, inredning, mat, vänner, familj, skratt och sorg. Vacker inredning blandas med favoritrecept, men i Nyckeln till hemmet får man inte bara inspiration och en stunds njutning, man får verkligen nyckeln till att själv skapa ett vackert, välkomnande och vilsamt hem.

I Elsas Gotlandshus fick matsalen flytta ut i ladan, för att ge plats för ett sovrum till.

– Roligt att du tycker det, säger Elsa och Sofia glatt.

I boken besöker duon inspirerande hem med olika stil, känsla och storlek, och försöker bena ut vad det är som gör dem så magiska.

Annons

– Vi tar en sväng i våra egna hem också, men då handlar det mer om funderingar kring traditioner, känsla och om att hjälpas åt, snarare än om hur vi själva inrett hemma, säger Sofia.

– För att få till en bra helhet tror jag man behöver ha någon slags grundförståelse kring inredning, sedan kan man göra lite som man vill. Vi vill både guida läsarna och ge dem självförtroende att våga lita på sin känsla, säger Elsa.

Sofia och Elsa försöker förmedla både de stora, viktiga dragen som bildar basen, men också detaljerna och deras stora betydelse. Rätt detalj på rätt plats kan ju bli det som knyter ihop hela säcken.

– Och så har vi mycket konkreta tips! Hur gör man smarta köp på auktion och loppis till exempel, det är ju vi experter på, haha!

Men det handlar definitivt inte om att skaffa prylar och möbler från ”rätt” formgivare eller butik. Det handlar om en känsla, och den kan man få till med snart sagt alla inredningsstilar.

Skördemiddag i ladan med grönsaksgryta med chèvre och nybakat bröd.

– Ja, det roliga är att det är ju så olika hem, säger Elsa. Vi har bland annat besökt ett drömhus i skärgården, en Skånegård och en liten funkislägenhet i Stockholm. Och trots att hemmen är så olika är grunden faktiskt densamma.

Annons

I boken resonerar och funderar Elsa och Sofia också kring problem och frågor som många inredningsintresserade stöter på; till exempel tv-möbeln – varför ska den vara i centrum och måste man verkligen ha en sådan? Och varför är det så svårt med konst; för vem ska man köpa den och finns det ful och fin konst?

Men Elsa och Sofia damp inte bara ner som nyfikna gäster i de olika hemmen, nej de gick på upptäcksfärd i hus och trädgård, tog en promenad i omgivningarna, badade bastu och tog ett dopp i havet.

Och inte minst tillbringade de en lång stund i köket, hemmets hjärta. Insöp atmosfären, studerade smarta och vackra lösningar och kikade i skåpen, och ofta lagade de mat som avnjöts under en lång, gemensam måltid, med samtal, skratt och allvar. Livet när det är som bäst!

Annons

– Och jag kan verkligen rekommendera nakenbad, skrattar Elsa. Det är ett toppenbra sätt att komma ett hem in på livet – ja, värden och värdinnan också, förresten!

Både Sofia och Elsa har alltid varit väldigt intresserade av mat, dukning och inredning, och faktum är att de har pratat om att skriva en bok tillsammans på temat ända sedan de först träffades för fyra år sedan. Men det kom alltid andra projekt emellan.

Det var inte förrän de häromåret fick se en artikel i The New York Times som tanken blev verklighet. Där fanns nämligen en trendspaning om det ”svenska myset”.

– Då kände vi direkt; ”det där är vår bok”, berättar Elsa. Det är ju vår passion, och precis det vi pratar om i vår podd. Familj, barn, vänner, måltider, samtal, inredning, form och design. Allt det där som sätter guldkant på tillvaron.

Och nu är alltså drömprojektet verklighet, när deras första gemensamma bok kommer ut i augusti.

Plommonkakan med mandel och mycket smör avslutar middagen i månens sken.

Hur har det fungerat att skriva ihop?

– Jättebra, det har varit väldigt roligt! Vi kan nog upplevas som ganska olika privat men i arbetssammanhang kompletterar vi verkligen varandra. Vi blir lätt inspirerade och kommer genast in i arbetsflow. Det är en hög peppnivå, säger Sofia.

Annons

– Ja, vi gillar att jobba på samma sätt. Effektivt och intuitivt. Vi har liknande tankebanor och går ofta i gång på samma saker vilket föder inspiration och pepp. Men det är absolut inte bara inspiration, vi är också arbetshästar båda två, och vi får mycket gjort på kort tid. Sedan är vi också känslostyrda, vi tar in varandras dagsform och påverkas starkt av den. Vilket förstås kan vara en nackdel, säger Elsa.

Går det att ha gränser mellan arbete och fritid när man jobbar som ni gör?

– Nej, det gör det nog inte… För oss flödar det i princip fritt, men jag tror det passar oss bra. Ingen av oss har ett behov av tydliga gränser där, inte än i alla fall. Det kanske kommer, men då får vi ta det då, säger Sofia.

– Det hänger såklart ihop med att vi tycker det är så roligt. Och eftersom vi jobbar med det som intresserar oss på riktigt är vi ju liksom alltid ”påslagna”, vare sig vi vill eller inte. Vi har ju den stora förmånen att jobba med det bästa vi vet, säger Elsa.

Sofia Wood och Elsa Billgren är aktuella med boken <i>Nyckeln till hemmet</i>

Elsa Billgren

Ålder: 36 år.
Bor: Lägenhet på Södermalm och hus på Gotland.
Familj: Maken Pontus de Wolfe, sonen Lynn, 5, och dvärgtaxen Nikita.
Gör: Programledare, bloggare, vintageälskare, författare.
Aktuell: Med boken Nyckeln till hemmet.

Annons

Sofia Wood

Ålder: 37 år.
Bor: I en paradvåning i Norrköping.
Familj: Maken Andreas Sjöstrand och barnen Ruby, 10, Otis, 7, och Selma, 4 år.
Gör: Kokboksförfattare, bloggare, vintageälskare, författare.
Aktuell: Med boken Nyckeln till hemmet.

Att duka med omsorg ger måltiden ett ännu större värde.

5 nycklar till vacker dukning

1. Skippa finporslinet

Duka med det finaste du har sa ofta du kan, man vet aldrig vad framtiden har med sig.

2. Tänk enhetlighet och kontraster

Kombinera nytt och gammalt, udda och jämnt, lekfullt och klassiskt, mjukt och hårt. Håll t ex ihop tallrikar, glas och bestick men ta ut svängarna med uppläggningsfat och detaljer.

3. Duka i flera lager

Annons

Lager på lager ger en lyxig känsla. Kombinera t ex en mönstrad duk med grova jutetabletter och enfärgade linneservetter.

4. Låga, noga utvalda detaljer

Undvik detaljer som blockerar synfältet, gör det trångt på bordet eller skapar osäkerhet – ”vad ska den där kniven användas till?” är ingen bra känsla.

5. Gruppera blommor och ljus

Bordsändarna brukar vara en bra plats och gynnar även dukningens främsta syfte; att göra umgänget ännu härligare!

Foto: Mira Wickman
Utdrag från boken Nyckeln till hemmet/Norstedts

Annons