förbered för köksträdgården hemma

Förbered köksträdgården hemma

Ge dina plantor ett försprång så får du snabbare en härlig prunkande köksträdgård ute i landet eller på balkongen.
17 mars, 2021
Slå på ljud

odla hemma

Vem vill inte ha en egen köksträdgård att gå och plocka av till matlagningen? Fylld med godsaker som örter, kål, rabarber, gurkor och bönor ... Men vill du ge dina grönsaker ett fint försprång är det bra att förodla nu i slutet på februari till slutet på maj, då frön och plantor behöver tid för att växa till sig. I lägenhet kan du ha en miniköksträdgård på fönsterbrädan eller balkongen, i hus ute i trädgården förstås. Glöm inte heller att så ätbara blommor, underbart att ha till rätter och bakverk!

Glöm inte att plantera om karaktärsbladen
Sari Tammikari

Så fröna i såjord som inte har så mycket gödning och som är luftig, väldränerad och lätt i strukturen. Vanlig planeringsjord är lite för kompakt samt innehåller för mycket gödning vilket kan hämma groddningen, men också ”bränna” de små nyblivna rötterna. Den jorden kan också innehålla ogräsfrön och svampsporer som kan hämma tillväxten eller kväva den nya plantan. Den första tiden mår alltså frön bra av näringsfattig jord och ska sedan planteras om i mer näringsrik jord.

Innan du sår dina små frön i små krukor är det bra att vattna igenom jorden väl, gärna med ett munstycke som sprider vattnet väl. Den ska vara väl fuktad, men inte blöt. Har du torr jord så kan du behöva vattna i omgångar innan du sår.

Strö ut fröna i jorden och täck dem med ett tunt lager jord eller sand. Lagret ska vara ungefär lika tjockt som fröet självt. Tryck till täcket lite lätt med fingrarna så att fröna kommer i kontakt med jorden under och ställ krukorna ljust men inte i direkt sol. Håll jorden fuktig hela tiden.

Tomat- och melonplantor ska stå varmt och ljust
Sari Tammikari

När de fröerna växt till sig och blivit små plantor och inte längre får plats i krukan är det dags att omplantera. Ta försiktigt ut plantorna ur krukan och plantera om dem i större krukor med planteringsjord. Är plantorna små eller ska stå länge i kruka innan de planteras ut, kan du lägga planteringsjord i botten och såjord på toppen, så får plantorna sin näring när de så småningom når längre ner. Var försiktig vid omplantering så att du inte skadar rötterna, men eftersom de behöver komma ner ordentligt i jorden så kan du försöka peta ner dem med hjälp av en blyertspenna eller stoppnål.

I de större krukorna kan plantorna växa till sig tills temperaturen utomhus är varm nog att kunna ta emot dem. Plantera gärna ut dem en dag när det är både vindstilla och mulet så att varken vind eller sol kan skada. Se till att hålla avstånd mellan plantorna så att de får utrymme att växa sig större.

Glöm inte att plantera om karaktärsbladen

När första karaktärsbladet vuxit fram ska plantorna separeras och planteras om i större krukor. Ställ gärna plantorna på en bricka eller fat med hög kant, så kan du vattna underifrån och sedan hälla bort eventuellt kvarvarande vatten.

Tomat- och melonplantor ska stå varmt och ljust, gärna över element på fönsterbrädan, tills det är dags att plantera ut dem i trädgård eller växthus. Små krukor av tidningspapper kan du göra med hjälp av en krukmakare i trä som du hittar hos trädgårdshoppar.

Kupa eller inte? Värmeälskande plantor som aubergine, gurka och basilika vill gärna stå under en glasklocka. Men vädra ut fukten då och då, annars kan det börja mögla.

Kupa eller inte? Värmeälskande plantor vill gärna stå under glasklocka
Sari Tammikari

Förså i rätt tid

Läs på fröpåsen hur lång utvecklingstiden är och beräkna lämplig såtid beroende på var i landet du bor så att du kan flytta ut småplantorna utan risk för nattfrost.

Slutet februari: Kronärtskocka, paprika, chili och selleri.

Mars: Tomater, physalis, purjo, kryddor och många sommarblommor.

Slutet april–mitten maj: Gurka, squash, sallat och olika kålsorter.