Elin Lannsjös bästa sommarrecept

Elin Lannsjös bästa sommarrecept

ELLE-profilen Elin Lannsjös fantastiska kolonilott är en plats för odling och återhämtning. Här ger hon sina bästa skörderecept.
02 juli, 2021
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Odla, skörda, laga – ta tillvara på det som dyker upp i rabatten, antingen från kolonilotten eller från köksträdgården hemma i köket!

Skördesallad från trädgården

Fruktig och fräsch sensommar-favorit.

Bjud på skördesallad från trädgården
Elin Lannsjö

4 portioner

Du behöver:

200 g plocksallad
¼ kruka basilikablad
3 dl skivade jordgubbar
100 g sockerärter
2 skivade nektariner
1 dl svarta oliver
2 burrata

Friterad kapris:

Olivolja
1 burk (150 g) kapris

Vinägrett:

1 msk dijonsenap
1 msk citron
6 msk olivolja
1 msk vit balsamico
1 msk honung
2 msk vatten
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna så det täcker botten. Krama ur vätskan från kaprisen och testa värmen med ett par stycken, när det bubblar och fräser är det lagom att fritera alla kapris. Lägg i kaprisen i pannan, rör runt lätt i någon minut och fritera tills blomman öppnar sig och kaprisen är gyllenbrun. Häll av på papper och låt överflödig olja sugas upp så att kaprisen blir torra och frasiga.
  2. Skaka ihop ingredienserna till vinägretten. Varva ingredienserna till salladen på stort fat, ringla lite vinägrett över och strö över den friterade kaprisen. Servera genast.

Chokladmousse med röda vinbär och olivolja

En len chokladmousse med olivolja och havssalt – sommarens godaste dessert!

Så gör du chokladmousse med röda vinbär och olivolja
Elin Lannsjö

4 portioner

Du behöver:

2 ½ dl grädde
100 g grovhackad choklad,70 % kakaohalt
2 msk socker
1 msk vatten
2 äggulor

Till servering:

½ dl olivolja
1 dl röda vinbär eller hallon
Havssalt

Gör så här:

  1. Vispa 1 1/2 dl av grädden löst och ställ i kylen. Koka upp 1 dl av grädden, häll i den hackade chokladen och rör till en jämn smet. Koka upp socker med vatten tills sockret är upplöst, låt svalna, häll i stråle över äggulorna och vispa hårt till ett skum. Blanda i chokladsmeten och vänd sedan i den löst vispade grädden. Häll upp moussen i sprits och förvara i kylen minst två timmar.
  2. Vid servering, häll en spegel av olivolja i botten av en skål, spritsa upp en boll av moussen. Garnera med färska bär och strö några flingor havssalt på toppen.

Elins favoriter i köksträdgården

Kronärtskocka

Bladverket växer sig vackert frodigt undersäsongen, planterar dem ibland bland blommorna för vacker kontrast.

Tomater

Finns inget härligare än att plocka sinaegna solmogna tomater. Squash – Blommorna är magiska att fritera medbuffelmozzarella och chili.

Sockerärter

Jag väljer en hög sort för att skapa ”väggkänsla” och lummighet på höjden.

Fänkål

För de vackra spröda knölarnas skull och för de höga blomsterstänglarna på sensommaren som är supervackra att sätta i vas.

Av : Cecilia von Mentzer Recept: Elin Lannsjö Foto: Fanny Rådvik (miljö), Patrik Roos (mat)

Missa inte

Så tar du tillvara på naturens skafferi

Plocka in och njut året runt!

Så förbereder du för köksträdgården hemma

Skapa ditt eget växthus!

Hajka, ät, njut – 11 platser där du kan gourmetvandra i sommar

Ut och vandra med stil!