Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Så lyckas du med festen – här är ELLE-profilernas bästa tips

01 feb, 2024 
AvNami Kawakita
Så lyckas du med festen – här är ELLE-profilernas bästa tips
La Famiglia
Förberedelser, don efter person och att vänta med städningen är bara ett par av ELLE-profilernas tips för hur du lyckas bäst med festen – och får tid över att njuta själv!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Decodrömmar: Festdukning med mycket av alltBrand logo
Decodrömmar: Festdukning med mycket av allt

Är det någon som fyller jämt? Eller vankas det student i vår? En fest är en fest och hur roligt det än må vara så känner alltid festfixaren en viss stress. Mat, dryck, lekar och städning, det är många element som ska klaffa men frukta inte! Våra ELLE-profiler delar med sig av sina bästa tips till hur du styr upp en riktigt bra fest – med små enkla medel!

Frida Lund

Matkreatör, bloggare, poddare och författare

Frida Lund, matkreatör, bloggare, poddare och författare

Mitt bästa festtips är att det måste alltid hända något oväntat! En en fest kan inte bara vara en fest med samma upplägg från start till stopp. Släng in ett musikquiz, ett samtidsquiz eller en lek.

Annons

Har du middag för många gäster, minska antalet rätter, gör det enkelt för dig med mycket bröd, stora vackra sallader och röror. Se till att presentera maten ordentligt och hypea upp allt! Är festen eller middagen mellanstor kan en presentation av alla vara trevligt.

Mat till många som går att förbereda>>

Sandra Beijer

Författare, bloggare och skribent

Sandra Beijer, författare, bloggare och skribent
Foto: Christine Olsson/TT

Behåll skorna på! En sak som alltid höjer feststämningen är att inte tvinga dina vänner springa runt i strumplästen. En sko kan ju göra en hel outfit, därför propsar jag alltid för behåll skorna på under partyn! Jag förstår såklart att detta tips är svårt i snöslask-modd, men då kan man alltid ha inneskor.

Annons

Plocka undan sen – som värdinna är man på ett sätt festens bultande hjärta och om hjärtat är oroligt och veligt blir också festen det. Städa därför inte under själva festen, för då får dina gäster indirekt en känsla av att det är dags att gå. Är det väldigt mycket folk kan man hänga sopsäckar i köket där folk kan slänga sina pantburkar.

Bjud på fyllekäk! Överaskningar i form av mat är bäst på fest! Om du kommer susandes med sunkpizza eller styr upp korv med bröd vid ettsnåret kommer dina gäster älska dig.

Jimmy Guo

Matkreatör och kokboksförfattare

Jimmy Guo, matkreatör och kokboksförfattare
Foto: Vanessa Tryde

Skapa rum och tänk på hur gästerna rör sig på festen. Det är viktigt att det finns ett behagligt flöde och att inte man enbart fastnar i en soffa eller runt ett bord. Använd alla ytor i hemmet och se till att det finns snacks, musik eller något som skapar stämning i flera platser i hemmet. Se till att det finns variation i tempo för de olika platserna, man vill inte ha hög eller ens samma musik överallt. Bor man litet är såklart detta inte det lättaste, men se då till att göra det man kan på toaletten, balkongen och sovrummet. Några tända ljus eller en högtalare gör enormt mycket.

Annons

Tro det eller ej, men när det kommer till fest är verkligen inte maten något som ska kräva för mycket ansträngning utav dig som värd. Det är mycket viktigare att kunna vara med på festen. Gör något plockigt som kan stå framme och är lika gott kallt som varmt. Det är också helt okej att catera maten. Jag lovar att man har fullt upp ändå. Det är mycket viktigare att du ser till att ha kapacitet att kyla all dryck. Fyll hinkar eller badkaret med is och vatten. Varm dryck är katastrof.

Om ni är många, ha en sluttid för hemmafesten och en plan för var kvällen kan fortsätta vidare i natten. Alla måste inte åka till klubben samtidigt. Förmodligen är det bäst att dela upp sig. Det är skönt att som värd kunna veta att ens ansvar för gästerna slutar någonstans.

Elin Grube

Redaktör på ELLE mat & vin med mat och dryck som specialområde

Elin Grube, redaktör på ELLE mat och vin

Den som bjuder in till fest och inte har tänkt på belysningen borde få smisk. Tänd riktigt mycket värmeljus och långa vackra stearinljus. Jag älskar att köpa snurrade/vridna ljus och sätta i mina ljusstakar – det blir extra festligt.

Annons

Vackra desserter som innehåller sjuhundraförti ingredienser, tar en evighet att göra och pushar en på gränsen till ett mental breakdown – visst, det kan imponera (om man lyckas). Men underskatta inte the power of smågodis. Om du har ett riktigt brakkalas är det inget som får folk att jubla framåt småtimmarna som en välfylld skål med gott och blandat.

Don efter person. Småflaskor med vin, eller för all del trendiga burkviner, är perfekt att servera som aperitif på festen – eller till middagen. Gör det till en kul grej och köp halvflaskor till gästerna som du tycker passar var och en.

tips på bra halvflaskor>>

Thess Elgquist

Matkreatör och kokboksförfattare

Thess Elgquist, matkreatör och författare
Processed with VSCO with e2 presetCopyright 2023. All rights reserved.

Mitt bästa tips för festen är att tänka smart när man sätter ihop menyn; välj rätter som går att förbereda så mycket som möjligt, så att det mest bara är att ställa fram eller lägga sista handen vid när den ska serveras. Det behöver inte vara någon superfancy mat; hur du lägger upp och dekorerar kan göra mycket för att ta en alldaglig rätt till riktigt festlig!

Annons

Jag gillar att ställa fram komponenter till en förrätt eller aptitretare som gästerna själva får lägga ihop. Det kan vara något så enkelt som burrata toppat med bakade tomater, basilika, rostade mandlar och olivolja som serveras med surdegsbröd, en matig sallad eller pasta till huvudrätt och en tiramisu som är klar redan dagen innan till dessert. Och JA temat blir ofta italienskt eftersom italienskt för mig är synonymt med att njuta av den enklaste men samtidigt godaste maten i gott sällskap!

Catarina König

Tv-kock, kokboksförfattare, Sveriges Mästerkock 2016 och Decenniets mästerkock 2020

Catarina König, kokboksförfattare och mästerkock

Förberedelser är A och O! Bjud på en välkomstdrink eller ett glas bubbel till något gott tilltugg när gästerna kommer. Dessutom känns det extra lyxigt som gäst att bli bjuden på en trerättersmiddag, gärna på ett fint dukat bord med till exempel linneservetter och massa tända ljus.

Annons

Ha alltid musik i bakgrunden, och när middagen är avklarad och godisskålen åker fram, kör musik-leken – var och en köar valfri låt från Spotify, och så går telefonen runt från person till person. Jätteroligt att höra andras favoritlåtar och det blir stor variation på musik.

Catarinas festligaste drinkar hittar du här>>

Anna Johansson

Kreatör och bloggare

Anna Johansson, kreatör och bloggare

Jag brukar säga, det ska vara fint men inte för fint. Gästerna ska känna sig uppskattade men också avslappnade. Man ska våga bjuda tillbaka.

Välj gärna ett tema för kvällen som är anpassat efter säsong. Det blir mer hållbart för både planeten och plånboken. Försök välja närodlat och satsa hellre på några få råvaror som du kan tillaga på olika sätt genom rätter och meny. Jag planerar efter tre riktlinjer: gör mer än vad du tror kommer gå åt, förbered så mycket du kan och försök anpassa så det finns något för alla.

Annons

Servera huvudrätten på stora fat family style och låt majoriteten av maten vara sådan som passar att servera ljummen. Om du föredrar att tallrikservera, be då om hjälp med uppläggning och delegera även momenten kring själva matlagningen. Har middagen varit tung? Satsa då gärna på något fräscht och lätt. T.ex. en fruktig parfait som kan förberedas. Kaffe och tryffel funkar alltid om man vill göra det riktigt enkelt.

Anpassa musiken efter festen. Lugn till en början och som trappas upp eftersom. Låt aldrig musiken överrösta gästerna. Den ska finnas i bakgrunden men inte störa. Till dansen ska den såklart vara hög, pulserande och härlig.

Omslagsfoto: TT/Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons