Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Årets kock 2023 är avgjord – här är vinnaren

20 okt, 2023 
AvNami Kawakita
Årets kock 2023 är avgjord – här är vinnaren
Årets kock, även kallat SM i professionell matlagning, arrangeras varje år där Sveriges främsta kockar gör upp om segern. I år är det Desirée Jaks från Spesso som kniper den ärofyllda titeln!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 smarta flavour hacks – med Frida LundBrand logo
3 smarta flavour hacks – med Frida Lund

Att tävla i matlagning är inget nytt för Desirée Jacks. Förutom att hon arbetar som kreativt ansvarig på Spesso och är en del av Kocklandslaget, där OS 2024 står i sikte, så har hon tidigare varit med i Stockholm Culinary Team 2016 som vann OS i Tyskland. Mellan 2017-2018 var hon också medlem i Juniorkocklandslaget och tävlade i VM 2018 och Nordic Young Chef 2018, vilket Desirée även vann. Och nu kan hon även lägga till den prestigefyllda titeln Årets kock 2023!

Annons
Att tävla i matlagning är inget nytt för proffset Desirée Jacks

I årets tävling fick deltagarna fyra deluppgifter där de skulle servera fyra olika rätter à sex tallrikar. Den första finaluppgiften var att laga en kall rätt på hummer. Desirée serverade en Hummerklo med krondillsglaze, tomatvatten, selleri samt skummig hummeremulsion. Finaluppgift två involverade även den hummer men denna gång var det en varm rätt som efterfrågades. Till denna uppgift tillagade hon confiterad hummer med smörad hummersås smaksatt med chili, kryddig morotskräm, pumpa och citrus. Tredje uppgiften kallas “koka soppa på en spik” eller “man tager vad man haver” och går ut på att laga en varm rätt gjord på svenska råvaror för max 300 kr. Här serverade Desirée grillad kejsarhatt, karamelliserad grädde, hösttryffel och svampbuljong. Den sista finaluppgiften var att tillaga en valfri huvudrätt på sadel från rensarv. Rätten skulle serveras varm och var tvungen att innehålla rödbeta, renblod och rentunga. Den sista rätten som Desirée bjöd på var pepprig sadel från rensarv och salceson på ren med blod samt tunga från ren. Enisrökt och inkokt rödbeta. Grillat spett med rentunga och svamp. Skysås smaksatt med svarta vinbär samt kryddigt kålblad.

Annons

Desirée stod stadigt i den intensiva konkurrensen och visade ett enastående ledarskap i köket. I kvartsfinalen var Desirée redan överlägsen de andra tävlande och tog en självklar plats i finalen. Kvartsfinalen bestod av två delmoment där hon först serverade en rätt bestående av fågelägg med alger och strandväxt, sedan en rätt med makrill och sparris.

– Jag vill få möjligheten att ha en tyngre röst i utvecklandet av branschen där vi kan jobba hållbart längs med hela kedjan och få branschen mer attraktiv för nya generationer, säger Desirée i ett citat till Årets Kock har .

Annons

Vi skickar ett stort, stort grattis till Desirée och den välförtjänta vinsten!

Annons