Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Bästa bubblet – från budget till lyx

23 nov, 2023 
AvMaya Samuelsson
Bästa bubblet – från budget till lyx
Nyårsafton närmar sig, och då vill vi skåla både till maten och till tolvslaget. Maya Samuelsson har valt det allra bästa mousserande bubblet – från budget till lyx, från Sverige till Champagne och från mingelvin till matvin.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Öppna en champagneflaska – så gör duBrand logo
Öppna en champagneflaska – så gör du

1. FYND

Can Sumoi Ancestral Montonega 2022, Spanien, Katalonien (93341) 179 kr, TS & BS, EKO.

Can Sumoi Ancestral Montonega 2022, Spanien, Katalonien (93341) 179 kr, TS och BS, EKO.

Ett spännande och mycket prisvärt vin toppar min budgetlista inför i år. Vinet är gjort på tekniken Ancestrale, en metod där man avslutar sista delen av en spontanjäsning på en försluten flaska. Detta betyder att vi får bubblor i vinet från koldioxiden som bildas under jäsningen samt en fällning av jäst kvar i flaskan. Vinet får en djupare smak av kex, marsipan, mandel, grapefruktzest och passar utmärkt till kvällens skaldjur!

Annons

2. BUDGET

Quartz Reef Methode Traditionelle Brut, Nya Zeeland, Central Otago (93075), 299 kr TS & BS, EKO.

Quartz Reef Methode Traditionelle Brut, Nya Zeeland, Central Otago (93075), 299 kr TS och BS, EKO.

Nya Zeeland är ett relativt ”nytt” vinland vilket fortfarande håller ned priserna trots ett optimalt klimat för att göra vin. Central Otago – ett av världens sydligaste vindistrikt – är känt för sina otroliga pinot noir-viner men här görs även mous­serande i världsklass.

3. PRISVÄRT

Josefinelust Brut Zero Rosé 2021, Sverige, Skåne (39602), 369 kr LS & BS.

Annons
Josefinelust Brut Zero Rosé 2021, Sverige, Skåne (39602), 369 kr LS och BS.

Är det dags att fira nyårsafton med ett svenskt mousserande rosévin? Producenten heter Kullaberg och vinet är stilfullt gjort med en frisk syra och smak av jordgubbe och hallon. Den bäriga karaktären vinet har kombineras med fördel av den modiga till salt, fett, fläskkött eller kyckling.

4. GULDKANT

Palmer & Co Vintage Brut 2016, Frankrike, Champagne (7867), 449 kr.

Palmer & Co Vintage Brut 2016, Frankrike, Champagne (7867), 449 kr.

Palmer & Co är ett kooperativ för230 mindre odlare. Vinet är gjort på chardonnay och pinot noir vilket är två kändisdruvor i bubbelsammanhang. Med sju års ålder märks de mogna nyanserna i form av smak från röda äpplen, smörstekt svamp och nougat.

Annons

5. LYX

Gramona Celler Batlle 2012, Spanien, Katalonien (92979), 681 kr TS, EKO.

Gramona Celler Batlle 2012, Spanien, Katalonien (92979), 681 kr TS, EKO.

En grupp cavaproducenter tyckte att lägsta kvalitetsnivån för traditionell cava var för låg och skapade istället en egen klassificering – corpinnat. Druvorna måste skördas för hand, vara ekologiskt odlade i ett specifikt område i Penedes och vinet ska lagras minst 18 månader på jästfällning. Och vilka viner som framställs här! Speciellt detta som är en av de bästa spanska mousserande viner jag provat! Det kommer jag att sippa på under nyårsaftonen.

Annons

6. PREMIUM

Millesime Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut 2013, Frankrike, Champagne (92303) 899 kr, TS.

Millesime Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut 2013, Frankrike, Champagne (92303) 899 kr, TS.

Kola, rostade valnötter, brynt smör och grillad citron är bara några av tonerna som detta späckade vin har. Att ett vin kan ha så många nyanser, dessutom en intensiv smak och ändå vara elegant – det är en av de stora fantastiska fascinationerna med vin. Det är också förklaringen till det höga priset. Men ska det kosta någon gång, kan det vara just när vi ska fira in det nya året!

Annons