Anja Forsnor: 5 fördelar med att äta efter säsong

Anja Forsnor: 5 fördelar med att äta efter säsong

"Är det inte lustigt att vi blivit så vana att kunna köpa färska jordgubbar på vintern att vi knappt ifrågasätter hur det ens är möjligt? Det må vara lyxigt med matbutikernas enorma utbud, men att vi hela tiden har tillgång till allting försvårar faktiskt för oss när vi ska ta beslut och vi tappar uppfattningen om vilka varor som egentligen är i säsong", skriver ELLEs Anja Forsnor.
16 november, 2017

När vi köper färska örter i januari får vi ändå bara betala dyrt för en vissen växt som snabbt ledsnar där hemma. Och jordgubbarna är oftast ändå bara dyra, vattniga och totalt smaklösa. Att välja mer säsongssmart när vi handlar är logiskt på alla sätt och vis – dessutom är det både godare, billigare och schysstare mot vår miljö. Och visst finns det en charm i att längta till de där första söta sommarbären eller gula kantarellerna till hösten, inte sant?

Läs också: Anja Forsnor: ”När började vi se sömn som ett slöseri med tid?”

5 fördelar i säsong

1. Högre kvalitet på maten

2. Lägre pris

3. Godare och mer smakrikt

4. Mer miljövänligt

5. Vi äter mer varierat

Guldkorn just nu:

Nu i november är mango, fikon, svartrötter och satsumas allra bäst. Det finns även gott om savojkål, kålrabbi, vitkål, morötter, pumpa, blomkål, brysselkål, dadlar, jordärtskocka och kålrot. I december är det kålens stora högtid tillsammans med svenska vinteräpplen och exotiska frukter som papaya, passionsfrukt och sharonfrukt. Frossa loss!

Recept i säsong!

Vitkål är en helrätt att satsa på nu i höst, dessutom mättar det bra och innehåller mycket nyttobakterier som är bra för tarmfloran. Visste du att 150 g vitkål för att täcka hela dagsbehovet med C-vitamin. Bättre än apelsin!

Vitkålssoppa med kokosmjölk

2 portioner

2 dl kokosmjölk

2 dl vatten

1/2 färskt vitkålshuvud

50 g färsk bladspenat

1 liten gul lök

1 msk kokosolja

1 msk lantbuljong

1 klyfta vitlök

1 tsk sambal olek

salt, peppar

Till servering: solrosfrön, pistagenötter och fröknäcke

Gör så här:

Hacka lök och vitkål och fräs i kokosoljan tills den mjuknar. Tillsätt kokosmjölk, vatten, kryddor och låt koka upp under några minuter. Sänk värmen och låt soppan sjuda på låg värme i cirka 15 minuter. Tillsätt spenat och mixa soppan slät med en stavmixer. Servera med solrosfrön, pistagenötter fröknäcke.

Foto IBL