Allt du behöver för en lyckad grillsommar – 5 tips från kocken
Grillen är framrullad, kolen påfylld och grilltängerna putsade – nu väntar månader av matlagning utomhus! Även om vi generellt grillar mycket i Sverige så svänger det en del geografiskt. Hallands län placerar sig högst upp i grilltoppen där varannan hallänning (49%) grillar flera gånger i veckan eller så ofta som varje dag. Även länsborna i Jönköping (44%), Blekinge (42%) och Norrbotten (41%) grillar mer än övriga svenskar. De som grillar minst är Uppsala län och Västra Götaland, här grillar endast var fjärde person varje vecka.
Anledningar som får svenskarna att avstå från att tända grillen är bland annat att maten blir bränd, köttet, fisken eller kycklingen blir torr och många tycker det är svårt med vegetariska alternativ på grillen.
Oavsett om du är en rutinerad grillare eller novis går det alltid att bli bättre. Både tekniker och recept kan finslipas – ICAs kock Malidza Larsson har delat med sig av sina bästa tips för att lyckas vid grillen i sommar.
5 tips för en lyckad grillsommar
1. Välj styckdetaljer med insprängt fett
Om man upplever att köttet blir torrt på grillen så är en genväg för att lyckas att välja styckdetaljer med mer insprängt fett, till exempel kycklinglårfilé, fläskkarré, eller entrecote. Fläskkarré på spett är också ett hett tips – testa den thailändska varianten Moo Ping smaksatt med kokosmjölk och fisksås, en riktig smakbomb!
Recept: Goda grillspett med krispiga smashed potatoes
2. Kontrollera värmen
Om du är rädd att bränna maten kan du kontrollera värmen genom att fösa kolen till den ena sidan av grillen. Det gör att du inte har samma hetta över hela ytan och du kan enkelt varva mellan direkt och indirekt värme.
3. Våga grilla grönsaker!
Att grilla grönsaker är fantastiskt! Se till att grilla dem länge så att sötman verkligen får komma fram. Testa lägga paprika och lök direkt på kolbädden tills de blir svarta, skala sedan bort det yttersta lagret för ett mjukt, lite rökigt och sött fruktkött. Smaka upp med en god vinäger, olivolja och salt. Där har vi världens godaste tillbehör! Även aubergine funkar att tillaga på samma sätt, använd fruktköttet till att göra t.ex. baba ganoush.
Recept: Grillade grönsaker med hummus
4. Investera i en termometer
För att nå den perfekta stekgraden är en termometer din bästa vän. Ta bort köttet från grillen strax innan stekgraden är nådd och låt sedan köttet vila, gärna i 15 min. Precis innan servering kan du snabbt lägga tillbaka köttet på grillen för att få upp värmen.
5. Satsa på krämiga tillbehör
Krämiga sallader är alltid en succé till grillat. Krispigt, fräscht men också ”goffigt”. Testa finstrimlad spetskål toppad med en dressing på crème fraiche, en klick majonnäs och dragon – en bearnaisesallad är född! Även röror på grillad majs är ett fantastiskt tillbehör. Smaksätt gärna med jalapeños och fetaost.
Recept: Krämig potatissallad med färskost
Bonustips! Skippa såsen och satsa på örtsmör. Det kan man med fördel förvara i frysen och bara plocka fram inför sommarens grillmiddagar. Servera gärna flera olika smaksättningar så känns det extra lyxigt.
Foto: TT, mfl