Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Så lyckas du med fisk på grillen – kockens bästa tips

20 maj, 2025
Så lyckas du med fisk på grillen – kockens bästa tips
Fisk på grillen – gott men lite av en utmaning. Risken finns att den fastnar i gallret eller köttet faller isäer. Lugn! Kocken William Wahlroos, som jobbar på Eden, delar med sig av sina bästa tips för att lyckas med fisken på gallret!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.Brand logo
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.

Den lilla oasen Eden har återigen slagit upp dörrarna till ännu en sommar med fest, bastu, kajakklubb, konstnärskollektiv, naturvin och god mat. I år har Eden lagt extra krut på maten med sitt nya koncept "Eden Gone Fishing", vilket är en hyllning till fisk, skaldjur och det rustika där svenska råvaror möter Medelhavets smaker och dofter.

Eden har öppnat upp för sommaren
SYLWIA DZIOBON

Det kommer bjudas på dagsfester, nattklubb på Loftet och gästspel av både DJ:s, kockar och sommelierer. I baren blir det spritz-torsdagar med bubblor, bitterhet och skolsken i glas till ett festligt pris och varje fredag är det Ostron Power Hour med iskallt bubbel och nyöppnade ostron – finns det ett bättre sätt att starta helgen?

Annons

Bakom årets meny står William Wahlroos, tidigare souschef på bland annat Punk Royale. Det är en kulinarisk kärleksförklaring till havet, grillen och det enkla som blir det storslagna när det görs med rätt känsla. För den som vill ha kött kommer det finnas en perfekt tillagad Duroc-kotlett från Dalarna och till dessert utlovas det rulltårta med kräm på saltad citron.

– Årets meny är tänkt att ta dig med till Medelhavets kustlinjer – fisk, skaldjur och råvaror i fokus. Det kommer bli jäkligt gott, säger William Wahlroos.

William Wahlroos tipsar om hur du lyckas med fisk på grillen
Annons

Men att grilla fisk är inte det enklaste. Det finns risk att fisken blir torr, fastnar i gallret eller ramlar i bitar. Oroa dig inte, William delar med sig av kockens bästa tips för att bli en stjärna vid grillen – samt tipsar om ett par svårslagna tillbehör som lyfter fisken till nya höjder.

Kockens bästa grilltips till sommaren:

  1. Torrimma med salt i god tid.
  2. Olja skinnsidan, grilla på het glöd.
  3. Använd kartong eller solfjäder som en fläkt för att kontrollera lågan.
  4. Håll det kort – hög värme kräver snabba vändor.
  5. Avsluta med citron och låt råvaran glänsa.

Vilken fisk är enklast att lyckas med på grillen för hemmakocken i sommar?

– Guldsparid, eller dorad, är ett jättebra val. Pensla den med lite olja och salt och grilla ungefär 1–2 minuter på varje sida – vänd bara en gång för bästa resultat. Ett extra tips är att smälta smör i en kastrull, lägga i några glödande kolbitar och snabbt lägga på locket. Sila av, så har du ett grillat smör som tar smaken till nästa nivå.

Guldsparid är en väldigt god fisk att grilla
Annons
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kaprisBrand logo
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kapris

Vad är ditt bästa tips på tillbehör till grillad fisk?

– Håll det enkelt men säsongsbetonat. Färskpotatis och nyplockade grönsaker räcker långt, särskilt när råvarorna får tala för sig själva. Ett annat gott tillbehör är piperade, en baskisk paprikaröra som är rökig och god!

Baskisk paprikaröra:

2 st röda paprikor
1 st rödlök
3 klyftor vitlök
Olivolja (till stekning),
1 msk pimiento de la vera (rökt paprikapulver),
Sherryvinäger efter smak

Gör så här:

  1. Stek strimlad paprika på hög värme i en het stekpanna med olivolja tills den får ordentligt med färg. Tillsätt sedan strimlad rödlök och fortsätt steka tills allt blivit mjukt och genomstekt.
  2. Deglacera pannan med en sherryvinäger och smaka av med salt, svartpeppar och pimiento de la vera (rökt paprikapulver) för en djup, rökig smak.

Foto: Eden

Annons