Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

9 spännande mat- och dryckesnyheter värda att testa

30 nov, 2023 
AvNami Kawakita
9 spännande mat- och dryckesnyheter värda att testa
Photographer: Linnea Seidel
Är du sugen på att testa något nytt men vet inte riktigt var du ska börja? Sådan tur är har vi på ELLE mat & vin redaktionen provat oss igenom ett par nyheter som vi tycker är väl värda att ge en chans!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckesbitar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbetBrand logo
Dryckesbitar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbet

1. Tjogets nya cocktail

Tjogets Contraband lanserar nu sin fjärde cocktail på burk – denna gång blir det en Negroni

Det var i slutet av sommaren som den prisbelönta Stockholmsbaren Tjoget lanserade tre cocktails på burk. Succén var given och alla tre cocktails har sedan dess vunnit fina priser. Detta firas med att Contraband släpper en helt ny cocktail, den fjärde i ordningen, och denna gång blir det inte vilken som helst – en av världens mest populära cocktails Negroni står näst på tur!

Annons

– Negroni är nog den drinken i världen som ligger mig varmast om hjärtat och det är en drink som har varit med oss sen starten här på Tjoget. Redan när vi skapade varumärket Contraband kändes det givet att vi skulle släppa en Negroni. Det är en av få drinkar som blir populärare för varje år som går, säger Andreas Bergman, en av grundarna.

Contrabands version följer det klassiska receptet med gin, söt vermouth och en röd italiensk bitter och avnjuts bäst över is med en apelsinklyfta i glaset.

Negroni (8506404), 100 ml, 24,9%, säljs i 2-pack á 100 kronor. Finns att beställa på Systembolaget från den 6 december.

2. Handgjord lyxfrukost

Örums granola är så god att du kan äta den med sked

Med rötterna i mat, design och upplevelse vill det nya varumärket Örum inspirera fler till en långsam start på dagen där frukosten får stå i centrum. Med fokus på hantverk och småskalig produktion lanserar de serie frukostprodukter bestående av granola, bakad müsli och gröt.

Annons

Temat är knaprigt och krispigt och så gott att det går att äta rakt av med sked. I glasburkarna möts smakkombinationer med äpple och kanel som står bredvid äventyrligare kombinationer som mullbär och havtorn, eller aroniabär och kokos. Alla produkter är komponerade, rostade och packade på Örum 119, det gårdshotell och hantverksbageri strax norr om Hörup på Österlen, där varumärket Örum har sin hemvist. Det går även fint att beställa hem smidiga refillpåsar av sina favoriter eller när man känner att det är dags att testa något nytt!

Du hittar din nya favoritfrukost här!

3. Storpack för frysen

Quorn Pytt är redaktionens favorit att ha hemma i frysen

Att ha frysen laddad med snabblagad och god mat som är lätt att svänga ihop är en riktig räddare både för hungern och plånboken. Quorn har lanserat fyra storpack med produkter som inte behöver tinas, du tillagar bara så mycket du behöver direkt från frysen – vilket gör att det går snabbt och att du har kvar det du inte använder.

Annons

Nu finns Crispy ChiQin Burger, Quorn Nuggets, Quorn Burgare och redaktionens favorit Quorn Pytt i ordentliga förpackningar som passar såväl stora som små hushåll. Att som vegetarian äntligen få äta en pytt med rödbeta och stekt ägg är en skänk från ovan!

4. Smörig chardonnay

Dar Horse Buttery Chardonnay kommer ni i en efterlängtad tvålitersbox

Filosofin med Dark Horse-vinerna är att överträffa konsumenternas förväntan i fråga om kvalitet, design och prisvärdhet – och det är precis vad som skett när Dark Horse Buttery Chardonnay lanserades i våras. Denna fruktig chardonnay med tydlig ekfatskaraktär kommer nu i en efterlängtad tvålitersbox. Ett perfekt alternativ för större sällskap!

Annons

Här möts rika lager av brynt smör med vanilj, kardemumma, rostat bröd och macadamianötter. Vinet serveras med fördel vid 10 grader till smakrika fiskrätter eller ljust kött, gärna till grillat, och krämiga ostar såsom brie eller kryddiga hårdostar som parmesan och comté. De smöriga tonerna passar även utmärkt till smörstekta grönsaker, skaldjur och såser som beurre blanc eller hollandaise.

5. Nytänkande såser

Behrang Bandali är civilekonomen som ligger bakom Freaky Sauces

Civilekonomen Behrang Bandali lämnade en mer förväntad karriär på olika bolag för att följa sin dröm om att skapa en typ av såser som inte funnits på marknaden tidigare. Det har resulterat i kreativa smaksättningar som förhöjer maten utan att ta över. De första två såserna Saffron & Rose och Blueberry & Lingon. De kan användas som de är eller blandas in i olika röror som färskost och hummus eller smaksätta en köttfärs. Till julbordet kan man med fördel ha dem till köttbullar, julskinka och lax.

Annons

– De första såserna har fått ett otroligt fint välkomnade och jag är så stolt. Freaky Sauces har en community av fans som gillar det friska, lagom starka och något nytt på en hylla som kännetecknas av ”klassiker och gamla favoriter", säger Behrang.

Spana in deras recept på freakysauces.se på egen risk, du kommer garanterat bli hungrig!

6. Goda ostar

Med färdig riven ost och burrata i miniformat är vilken måltid som helst räddad
Photographer: Linnea Seidel

Ost är livet och italienska Granarolo ger dig ytterligare två goda anledningar att svänga förbi osthyllan, om du nu skulle behöva en ursäkt för att äta riktigt god ost. Två nyheter har flyttat in i sortimentet. Den första är hårdosten Quattrocento, Granarolos egen hårdost och är en favorit i de italienska köken. Nu kan du köpa den grovriven, vilket är perfekt när matlagningen ska vara enkel och god. Kommer i en smart återförslutningsbar förpackning för de få gånger det blir något över! Den andra nyheten är Granarolo Burratine, vilket är en oemotståndlig miniatyr av den populära burratan. Den är otroligt krämig och kommer klar i perfekt portionsstorlek.

Annons

Smaksäkra Linnéa Seidel @linneaskafferi har tagit fram recept med nyheterna – vad sägs om testa smashed broccoli med Quattrocento Grovriven, Quattrocentofocaccia eller minifrittatas med Burratine? Vi säger ja, tack!

7. Snabbmat hemma

Fixa enkel snabbmat hemma med MAX frysta Supreme Green produkter

Ibland är allt man behöver rätt och slätt snabbmat – tack och lov för att MAX Supreme Green flyttar in i frysdisken så man alltid kan ha ett stadigt förråd hemma i frysen när suget smyger sig på. Nu hittar du Real Green Burger, Crispy Supreme och Crispy Green Nuggets hos din matbutik.

Annons

Crispy Supreme och Crispy Green Nuggets är baserade på svenska gula ärtor, medan Real Green Burger är gjord på förgroddade hela mungbönor. Real Green Burger är dessutom ekologisk och helt utan tillsatser. Sedan tidigare finns ju både Friscobröd och flera av MAX dressingar att köpa så nu är det bara att bunkra upp – du vet aldrig när suget efter en hamburgare smyger sig på!

8. Fin svensk ketchup

Fin svensk ketchup är gjord på 98,4% råvaror från Sverige

I Sverige är varannan tugga vi äter importerad. Det här vill systrarna Maja Påhlman och Lisa Lönner ändra på. Tillsammans har de lanserat Finaste av..., ett livsmedelsföretag, som producerar välsmakande, naturligt förädlade matvaror i Sverige, med målet att öka andelen svenska produkter i våra mataffärer. Med eget kapital och en första investerare kommer nu en Från Sverige-märkt Svensk Ketchup på nära 100 procent svenska råvaror. Ketchupen är gjord på 98,4% svenska råvaror med sötma från äpple.

Annons

– Vi har antagit utmaningen att se till att fler produkter i mataffärens hylla är svenskproducerade och naturliga. Lokalt. Cirkulärt och riktigt god smak är kärnvärdet. Vi börjar med tomaten som är en stapelvara i svenska hem, säger Lisa Lönner, mer känd som kocken Husmor Lisa.

9. Lidl släpper ny streetwear-kollektion

Lidl släpper en ny street wear-kollektion med start den 4 december

De senaste åren har Lidl Sverige släppt ett flertal kollektioner av kläder, accessoarer och skor som blivit en stor succé och samlarobjekt. Och ännu en ikonisk merch-kollektion är på g! Den nya #Lidl-kollektionen kommer bland annat att bestå av en track-suit i olika uppiggande färger men också av kepsar, strumpor och skor.

– I år har vi teamat ihop oss med set designern Clara Dayet och fotografen Amanda Gylling när vi har tagit fram kampanjen för vår nya merch. Vi ville presentera kollektionen på ett lekfullt sätt och Clara och Amanda har genomfört uppdraget med bravur, säger Jenny Canborn Eenfeldt, PR-specialist på Lidl Sverige.

Den nya kollektionen finns tillgänglig i butik från och med 4 december. Försäljningen pågår så länge lagret räcker.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons