Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

8 viner du alltid borde ha hemma

18 jan, 2021 
AvJenny Norberg
vinskola
Precis som med dina kläder går det att bygga upp en "basgarderob", det vill säga ett bra basutbud av vin med några få men bra sorter som passar till det mesta du vill servera i matväg. Så här ska du tänka!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 Vintrender du bör ha koll på 2021Brand logo
5 Vintrender du bör ha koll på 2021

Det är oftast enklare att komma på vad man vill bjuda på för mat än vilket vin som passar till, eller hur? Om man träffar rätt blir ju maten och drycken tillsammans en tredje och härlig smak, har man otur så smakar både drycken och maten sämre om de inte passar ihop.

Vad serverar du till exempelvis en chark-tallrik med rökiga korvar och fylliga ostar? Eller en lyxig sushi? Något gott till desserten, hjälp – vad passar? Och om du nu faktiskt vill bjuda på ett glas till en hemlagad pizza, vad ska du korka upp då?

Det är dessutom lätt hänt att man hetsigt springer runt, chansar och plockar på sig några flaskor när man stressas av den enorma kön på Systembolaget på fredagseftermiddagen. Eller helt enkelt hugger första bästa flaska som man har i hyllan hemma, till en middag som du lagt många timmar på att förbereda.

Men man kan ju samtidigt inte ha en hel vinkällare hemma, för att fritt kunna välja och vraka bland viner till middagen, så hur ska du tänka då? Jo, tänk lite smartare i stället – bygg upp ett litet förråd av vin hemma. Det behöver inte vara enorma mängder, runt 8 flaskor räcker faktiskt, och se till att det förrådet alltid är fyllt. Då har du (nästan) alltid något bra vinval hemma! I Systembolagets beskrivningar av vinerna så hittar du smaknycklar till de 8 typer av vin som du behöver här nedan.

Annons

1. BUBBEL

Det är aldrig fel att sprätta en flaska bubbel! Ett glas mousserande sätter fart på festen, humöret och aptiten och passar lika bra till snittar som att dricka genomgående en hel middag. Och varför inte servera ett rosébubbel till en lyxig sushi? Oavsett om du ­väljer prosecco från Italien, cava från Spanien eller champagne från Frankrike har du ett ­ säkert kort. Ha alltid en flaska god champagne som ligger ner (alltså inte står i dörren!) i kylen om du får oväntat besök eller får något att fira!

2. FRISKT VITT

Ska du servera fisk eller skaldjur passar det bra med ett krispigt vitt vin med frisk syra som klarar av sältan och smakrikedomen hos skaldjur och ostar samt tyngden hos feta fiskar som till exempel lax. Druvorna riesling eller sauvignon blanc brukar fixa detta.

3. BLOMMIGT VITT ELLER ROSÉ

Du har plockat på dig en fantastisk charktallrik och goda ostar som du tänker bjuda på. Men vad dricker man till? Eller vad serverar man till asiatisk eller starkt kryddad mat? Vissa rätter med mycket sälta eller röksmak är svåra att kombinera med vin. Men ett blommigt, kryddigt vin med liten syra kan vara lösningen, gärna på druvorna gewurztraminer eller viognier.

4. FYLLIGT VITT

Fatlagrade vita viner som är lite tyngre och lite fylligare passar bra till fiskrätter med mer smak. De går också bra till kyckling och ljust kött, och funkar ju också för dem som inte gillar eller inte tål rödvin. Och så har du alltid något att servera till en fräsch caesarsallad! Med en flaska chardonnay kommer du långt.

Annons

5. LÄTT, BÄRIGT RÖTT

Gör som i Frankrike – servera lätta och bäriga rödviner ganska svala till små grillade korvar och en sallad, eller till en stekt fisk. Och ibland vill man ju faktiskt ha vin till pizzan eller hamburgaren, då kan det funka med en lätt röd variant.

6. KRYDDIGT RÖTT

Ibland behöver man ett mellanvin som klarar det mesta. Till lasagnen, brie­osten, grillat eller höstens grytor. Välj ett kryddigt och fruktigt vin med en syra.

7. KRAFTIGT, SMAKRIKT RÖTT

Ibland behövs tunga viner med mycket smak, stor fruktighet och fatkaraktär som passar till kraftig mat – stekar, grytor och vilt. Titta då efter druvor som syrah, shiraz, nebbiolo.

8. DESSERTVIN

Att ha ett dessertvin hemma som passar till den uppsjö av olika desserter man vill göra är ju omöjligt. Men satsa till exempel på Moscato till bär- och fruktdesserter och portvin som passar till chokladdesserter och de flesta ostar. En ädelrötad Sauternes är också bra att ha, passar till grönmögelostar och bärdesserter.

Av Ia Orre

LÄS MER:

9 ostar och vin som passar bra tillsammans

Champagneskola! Snabba fakta och goda tips

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons