9 ostar och vin som passar bra tillsammans

07 mar, 2019 
Ost och vin är en given kombination.
Ost och vin är en given kombination, men det gäller att välja rätt vin till rätt ost för att få ut det bästa av smakerna.
Annons

Salta, krämiga, mögliga, färska och gräddiga. Oavsett vilken ost du föredrar finns det alltid ett vin gjort på en viss druva som passar och lyfter smaken. Här är 9 goda kombinationer!

1. Parmesan + rosé

Den välsmakande, salta och hårda parmesanosten och ett glas friskt – och gärna torrt – rosévin är allt du behöver i mat- och dryckesväg för en lyckad kväll för smaklökarna.

Parmesan passar till rosé.

2. Brie + riesling

Många anser att riesling är ett alldeles för sött vin, men faktum är att det är den låga alkoholhalten och höga fruktigheten som bidrar till smaken. Inte helt övertygad? Testa ett glas riesling med en bit brie och du kanske kommer ändra uppfattning.

Annons
Brie passar till riesling.

3. Cheddar + cabernet sauvignon

Cheddarosten passar utmärkt ihop med ett fylligt och rödvin med syrlig smak – så som ett cabernet sauvignon- eller ett tempranillovin

Cheddar passsar till cabernet sauvignon.

4. Manchego + sauvignon blanc

Den här osten gjord på fårmjölk har en kryddig, men ändå nötigt söt smak, gifter sig väl med ett glas fruktigt vitt vin gjort på druvorna sauvignon blanc  eller verdejo.

Annons
Manchego passar till sauvignon blanc.
Manchego passar till sauvignon blanc.

5. Gruyère + sherry

En lagrad gruyereost har en söt och nötig smak, därför kombineras den bäst med en sherry av typen oloroso. Oloroso har högre alkoholhalt än exempelvis typen fino och kännetecknas av en rik och torr smak.

04. gruyere
Gruyère passar till sherry.

6. Burrata + champagne

Få ostar går upp mot en riktigt bra och burrata och för att balansera upp den fylliga och gräddiga smaken krävs något fräscht och bubbligt som champagne. Välj med fördel en torr variant.

Annons
Burrata passar till champagne.

7. Gorgonzola + muscat

Smaken av en krämig, pikant gorgonzola förhöjs ytterligare av ett glas sött muscatvin.

Gorgonzola passar till muscat.

8. Gouda + merlot

Goudaosten har en nötig smak och en yngre gouda gör sig bäst med öl. En äldre gouda kommer däremot till sin rätt med ett fylligt vin, som en merlot eller shiraz.

Annons
Gouda passar till merlot.

9. Camembert + chardonnay

En krämig ost som camembert går verkligen hand i hand med en rik chardonnay.

Camembert passar till chardonnay.

Läs också:

Den perfekta ostbrickan!
Den perfekta ostbrickan! Foto: Lisa Björner

Källa: Cosmopolitan

Annons

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons