Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

6 spännande mattrender att hålla koll på 2019

12 sep, 2018 
AvNina Nyström
Vi listar spännande mattrender att hålla koll på 2019.
Vad äter och dricker vi nästa år? Vad är vi trötta på och vad vill vi se mer av? Vi listar ledorden, nyheterna och snackisarna för matvanor, restaurangtrender och råvaror 2019.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Förra årets trendrapport från Food and Friends förutspådde bland annat zero waste, hållbarhet, förändrade konsumtionsmönster, mat som optimerar tarmfloran och coola upplevelser på restauranger. Och visst har väl det varit årets snackisar? I år vill vi downshifta och Food and Friends listar tre övergripande trender som genomsyrar de andra, mer spjutspetsade trenderna:

  • HÅLLBARHET – Vår medvetenhet kring matens klimatpåverkan ökar och vi blir mer omhändertagande om vår planet. Etik och transparens är viktiga ledord.
  • HÄLSA – Vi förstår allt mer hur mat och dryck påverkar oss, därför reducerar vi det som är dåligt och satsar på det som är bra.
  • BEKVÄMLIGHET – Vi minskar tiden som vi lägger på mat för att lägga den på något annat.

6 spännande mattrender att hålla koll på 2019;

1. Små butiker med rätt utbud

Vi storhandlar mer och mer stapelvaror online, samtidigt som intresset för mindre, specialiserade butiker som tillfredsställer nörden och finsmakaren i oss tar plats. Idag besöker vi oftast matbutiken för mindre inköp av framförallt njutningsbetonad mat.

2. Återanvändning och lokal produktion

I en allt mer miljöfokuserad värld inser vi att återvinning endast är en del av svaret och att återanvändning kommer att öka i olika former.

– I Shoreditch, London, ligger The Long Arm. Hela puben är designad som ett kretslopp, som utgår från ölbryggningen. Malten blir fiskmat i en stor tank. Spillningen från fisken används sedan för att gödsla örter i deras Urban Farm, och både fisken och växterna hamnar i stekpannan och serveras till gästerna. Det är en fingervisning på hur det går att tänka lite annorlunda på sitt avfall, säger Lennart Wallander, VD på Food & Friends.

Annons

”Hyperlocal” är ett annat ord att lägga på minnet och innebär att maten odlas där den ska konsumeras. Varken transporter eller förpackningar behövs.

3. Tystare miljöer

Enligt restaurangguiden Zagat’s undersökning 2018, toppar oljud (24%) listan över vad som irriterar folk mest när de äter på restaurang och nu kommer trenden med tystare restauranger och till och med matbutiker.

4. Individanpassade måltider på restaurang

Hälsa, överkänslighet, viktmål, träningsmål, tidsbrist – anledningarna till att ta hjälp av skräddarsydd mat är många. I London finns exempelvis restaurangen Squirrel som jobbar med mat som medicin för sinnet. Där får gästen prata med en nutritionist som sätter ihop en måltid med tanke på immunförsvar, inflammation, trötthet och depression. En avancerad vetenskap men helt säkert med stora vinster på individnivå.

Recept: 3 goda och nyttiga rainbow bowls

Färgglada och nyttiga bowls Squirrel i London.
Färgglada och nyttiga bowls Squirrel i London.

5. Mindre kött och fler innovativa gröna alternativ

Grönt ätande har verkligen slagit igenom och under det första kvartalet 2018 minskade köttkonsumtionen i Sverige enligt Svenska Jordbruksverket med hela 4,6 procent, vilket är ett dubbelt så stort tapp jämfört med förändringen 2017.

Annons

– Trender tar tid och slår först igenom på allvar vid ett generationsskifte. Bland dagens ungdomar har många valt att äta mer grönt och ett spännande naturligt substitut för kött är frukten jackfruit. Ja, det låter lite konstigt med en frukt som köttersättning, men dess trådiga, tuggiga konsistens har fått genomslag på flera andra ställen i världen och kommer till Sverige snart, menar Lennart Wallander.

Inom det vegetariska sortimentet utmanas även fisken med substitut, eftersom exempelvis tonfisk och många andra rovfiskar är utfiskade. Även inom mejeri utvecklas nya produkter och idag går det att dricka ”riktig” komjölk som inte producerats av kor.

Läs mer: Vad är jackfruit och hur tillagar man det?

Pulled jackfruit är ett bra alternativ till kött. Foto: IBL
Pulled jackfruit är ett bra alternativ till kött. Foto: IBL

6. Snacking och förpackningsstorlek

Två lite motsägelsefulla trender, som ändå hänger ihop. Vi har för länge sedan tröttnat på Big Packs och megamuffins och nu vill vi ha små, smakrika, näringspackade munsbitar. Finessen är tillbaka, men det är inte bara en bra sak. Med det följer nämligen strömmen där producenterna möter ökade kostnader för råvarorna genom att diskret minska på mängden innehåll, något de flesta av oss noterat i mataffären.

Snacking-trenden syns också genom att produkter i det allra minsta segmentet ökar, men det gör också förpackningarna på en del produkter som i och med detta återinfört singel- och innerförpackningarna. Andra arbetar samtidigt mer tidsenligt genom att minska mängden onödig luft vilket ger mindre förpackningar, något vi hoppas konsumenterna också ser och uppskattar.

Läs också: 10 nyttiga snacks du ska äta mer av

Choklad, nötter, frukt och bär. Foto: Shutterstock
Choklad, nötter, frukt och bär. Foto: Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons