5 tips för att dra ner på matkostnaderna efter semestern
Det är lätt att pengarna rinner genom fingrarna på semestern och augusti månad blir ekonomiskt tung. Genom att se över matkostnaderna går det ofta enkelt att få pengarna att räcka lite längre, utan att tumma på vare sig smak eller kvalitet. Med lite planering och smarta val kan man spara både tid och pengar – och samtidigt minska matsvinnet.
Maträddarappen Too Good To Go är experter på just detta och delar med sig av sina bästa tips för hur man kan göra mer hållbara val och ta kontroll över matbudgeten efter semestern – en win-win för både plånbok och planet.
5 tips för att dra ner på matkostnaderna
1. Smartare veckoplanering
Utgå ifrån det som redan finns hemma när det blir dags att planera veckans middagar, istället för tvärtom. Inventera ditt skafferi, kyl och frys – vad finns redan att bygga vidare på? På så vis tar du tillvara på det som redan finns och handlar bara det som behövs för att färdigställa måltiderna. Gör en veckomeny, det underlättar att laga mat när man faktiskt vet vad man ska laga redan från början.
2. Titta-lukta-smaka innan du slänger
Bäst före-datumet kan vara förvirrande, men om datumet passerat behöver det inte betyda att maten blivit dålig. Precis som det låter så förklarar datumet när maten är som bäst. Detta betyder att maten ofta kan konsumeras efter att datumet passerat så länge det förvarats rätt. Använd sunt förnuft och kom ihåg att alltid titta, lukta och smaka innan du slänger något.
3. Förvara maten rätt
Med bättre ordning i din kyl och frys får du en bättre översikt av vad du har hemma och kan prioritera de ingredienser som det är lite kvar av eller närmar sig bäst före-datum. Har du grönsaker som du vet att du inte kommer äta innan de blir dåliga? Skär dem i mindre bitar, frys in och plocka fram för att använda i en grytor, pasta, paj eller smoothie. Kom ihåg: Kylvaror ska stå kallt, där den optimala kylskåpstemperaturen är mellan 2-4 ºC.
4. Förläng livslängden på frukt och grönt
Frukt & bär: Jordgubbar, körsbär och hallon håller bäst om du lägger dem i en lufttät behållare på ett lager hushållspapper. Se till att sprida ut dem så att de inte staplas på varandra och vänta med att skölja dem tills du ska äta dem. Om du inte tror att du kommer äta upp alla i tid, frys in dem och plocka fram för att toppa din gröt eller använda i en sallad eller i bakning.
Morötter: Linda in oskalade och otvättade morötter i en bit hushållspapper och lägg dem i en lufttät behållare i den svalaste delen av ditt kylskåp. Har dina morötter hunnit bli mjuka? Lägg dem i kallt vatten i cirka tio minuter för att få dem krispiga igen.
Tomater: Visste du att tomater inte mognar lika snabbt om du förvarar dem med stjälken nedåt?
5. Testa räddad lunchmat
Det kommer tider då man helt enkelt inte hinner med att förbereda matlådor och då kan uteluncher lätt få matkontot att dra iväg. Testa att kolla in Too Good To Go-appen för att se om det finns måltider i din närhet att rädda. I appen kan användare rädda bra mat som riskerar att slängas från lokala butiker, caféer och restauranger till reducerat pris.
Foto: Netflix, TT