Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Så lyckas du i det japanska köket – 4 smarta tips

02 jul, 2024 
AvNami Kawakita
Så lyckas du i det japanska köket – 4 smarta tips
Tatjana Baibakova
Sju av tio beställer japansk mat på restaurang, men endast var tredje svensk lagar japansk mat hemma. En stor anledning är bristande självförtroende och det vill HelloFresh ändra på!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Krispig risvåffla på tre olika sättBrand logo
Krispig risvåffla på tre olika sätt

Det japanska köket har en speciellt plats hos svenskarnas och ett av de köken vi är mest nyfikna på. 1979 var det en japansk restaurang i Stockholm som introducerade sushin och därefter tog det ytterligare ett par år innan den växte i popularitet. Men plötsligt var något som tidigare varit otänkbart att äta en given favorit. Dock är det japanska köket så mycket mer än bara sushi och även om vi mer än gärna äter japansk mat på restaurang så är det brist på självförtroende och kunskap som gör att vi undviker att laga det hemma.

– Det finns ett stort intresse för japansk mat. Sushi, ramen och andra japanska rätter har blivit populära inslag i svenskarnas restaurangvanor. När det thailändska köket blev populärt i Sverige i början av 90-talet tog det också lite tid innan maten tog sig in i hushållens kök, säger Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh.

Annons

Sju av tio har minst en favoriträtt inom det japanska köket och det finns några maträtter som svenskarnas hjärtan klappar lite extra för. Mer än varannan har sushi som favoriträtt inom det japanska köket följt av teriyaki, som ofta serveras med kyckling, lax eller kött, två rätter som länge varit populära i Sverige. På tredje plats hittar vi den allt mer trendiga rätten, ramen.

3 japanska street food-favoriter>>

Japansk katsu curry med ris och pak choi

4 tips för att komma igång med matlagning ur det japanska köket

1. Vanligaste ingredienserna

De vanligaste ingredienserna inom det japanska köket inkluderar ris, sojasås, mirin (sött risvin), dashi (en fiskbaserad buljong), tofu, sesamolja och nori (torkade algark). Bra att ha hemma helt enkelt!

Annons

2. Sushi är inte bara restaurangmat

Att göra sushi kan verka svårt, men det är faktiskt ganska enkelt. Först och främst behöver du risvinäger, socker och salt för att krydda riset. Sedan behöver du färsk fisk eller skaldjur, grönsaker och noriblad. För att lyckas med din sushi är det bra att ha rätt verktyg. Du behöver en bambumatta för att rulla maki sushi, en riskokare för att koka riset och en vass kniv för att skära fisken.

Frida Ronges makirullar>>

Frida Ronges otroliga makirullar

3. FÅ TILL EN PERFEKT RAMEN


Ramen är en maträtt som går att variera i oändlighet. Men för att göra en grundläggande ramen behöver du buljong, nudlar och grönsaker. Koka sedan tillsammans med ingefära, vitlök, lök och soja. Vill du experimentera mer, prova att addera misopasta eller tonkatsu-buljong. För att göra en perfekt ramen är det viktigt att använda färska ingredienser och hålla koll på nudlarnas koktid.

Annons

4. Hemmagjord misosoppa

Misosoppan är ett måste till sushin och dessutom är den enkel att göra hemma. För att laga misosoppa kokar du dashi (fiskbuljong) och tillsätter tärnad tofu, hackad vårlök och eventuella andra ingredienser som svamp eller grönsaker. Sedan tillsätter du misopasta och rör om tills den har lösts upp. Smaka av och servera soppan varm.

Passa på att testa lite mer japansk mat med Hellofresh

Vill du laga mer japanskt hemma, bli inspirerad till nya maträtter och lära dig att få till smakerna? Från vecka 29 till vecka 30 har HelloFresh japanska veckor, med nya recept inspirerade av Japan varje vecka. Upptäck, laga och njut!

Läs mer på hellofresh.se

Annons