Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

4 ostiga recept – signerade matprofilen Malin Persson

15 maj, 2025
4 ostiga recept – signerade matprofilen Malin Persson
Inget slår en riktigt god varm macka eller värmande god gnocchi bakad i tomatsås och generöst med ost! Matprofilen Malin Persson har tagit fram fyra ostiga recept – med anrika Präst som huvudingrediens!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #1: Så gör du en krämig spenatpastaBrand logo
Middag hos Wood #1: Så gör du en krämig spenatpasta

I september förra året ringlade sig kön lång när “Präst i väggen” hade premiär på Nytorget i Stockholm. Ur ett litet hål i väggen serverade stjärnkocken Marion Ringborg kreativa rätter med ostklassikern som huvudingrediens. 8-11 maj gjordes en favorit i repris, denna gång i Göteborg och denna gång var det matprofilen Malin Persson som bevisade att den anrika hårdosten kan vara så mycket mer än bara ett pålägg på mackan. Hon inspirerar sina följare dagligen via sitt instakonto @hosmjaumjau och hon serverade hungriga göteborgare fyra ostiga rätter med Präst som huvudingrediens.

Annons
Matprofilen Malin Persson
Matprofilen Malin Persson

– Själv använder jag den i allt från moffiga mackor till snabblagade pastarätter – en smakkompis som alltid finns där. Det har varit urkul att få skapa en ostig meny där Präst får spela huvudrollen, och jag kan knappt vänta på att fler ska få prova det jag kokat ihop, säger Malin Persson.

Men allt gott har ju som bekant ett slut och den uppskattade pop up:en har tackat för sig denna gång. Tack och lov har Malin delat med sig av sina lättlagade och ostiga recept för alla oss som inte hade möjligheten att ta oss dit.

Annons

Malin Perssons ostiga recept

Grilled Präst cheese med persiljesallad och cornichons

En varm macka sitter aldrig fel. Ät som den är eller som tillbehör till en soppa!

Grilled Präst cheese med persiljesallad och cornichons

Du behöver:

8 skivor vitt bröd
150 g riven Präst
150 g riven extralagrad Präst
4 msk majonnäs till stekning
Smör
Dijon att bre på och till servering

Persiljesallad:

1 litet knippe persilja
1/2-1 schalottenlök
1 msk sherryinäger eller citronjuice
3 msk god olivolja eller neutral rapsolja
1 tsk dijonsenap
16–20 cornichons, skivade
Salt

Annons

Gör så här:

  1. Lägg persiljan i isvatten.
  2. Blanda vinäger, senap och vitlök i en liten skål. Vispa ner oljan i en tunn stråle tills
  3. såsen går ihop och blir lite krämig. Smaka av med salt. Precis innan servering: vänd runt persilja och schalottenlöken i vinägretten.
  4. Bred smör och dijon på brödskivorna. Lägg på Präst och en andra skiva bröd. Bred majonnäs på utsidan och grilla i mackgrill eller stekpanna tills gyllene och frasiga.
  5. Servera med persiljesallad, cornichons, och eventuellt lite dijon.
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Präst- och tomattart med haricot verts

De gröna bönorna slängs i en gräddig vinägrett och toppar tarten vid servering. Grönt, gott och busenkelt!

Präst- och tomattart med haricot verts

Du behöver:

1 smördegsrulle
½ dl rapsolja
2 gula lökar
En skvätt vinäger
1 stor tomat eller flera små
150 g extralagrad Präst, riven
2 dl crème fraiche
Herbes de Provence
½ dl urkärnade taggiascheoliver eller kalamataoliver
Haricots verts

Annons

Gräddig vinägrett:

1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
3 msk neutral rapsolja
2 msk crème double (dvs 4 msk grädde som kokats ned till hälften)
Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Gräddig vinägrett: Vispa ihop senap och vinäger. Tillsätt oljan i tunn stråle under vispning. Vispa ner crème double till krämig konsistens. Smaka av. Koka haricot verts i 3 min, torka noga. Vänd runt i vinägrett.
  2. Skiva löken och karamellisera i olja tills den är mjuk och gyllene i stekpanna på låg temperatur eller i ugn på 150 grader i cirka 40 min. Tillsätt vinäger, salt och örtkrydda.
  3. Rulla ut smördegen. Bred på crème fraiche, fördela lök och riven Präst. Avsluta med att toppa med skivad tomat.
  4. Pensla kanterna med ägg. Grädda i 200°C i 20 min eller tills den har fin färg. Skär i bitar och servera med haricots verts i gräddig vinägrett.

Vegetariska birria-tacos med smält Präst och birriadipp

Birria-tacos tog världen med storm för ett par år sedan och känner du att du har gått miste om något bara för att du inte äter kött? Tänk igen!

Vegetariska birria-tacos med smålt präst och birriadipp

Du behöver:

100g Präst, riven
1 kilo vegetarisk färs
1 dl rapsolja
2 gul lök, klyftad
1 morot, i stavar
6 klyftor vitlök, skivade
1/2 dl tomatpuré
1 tsk kycklingpulver eller 1 grönsaksbuljongtärning
1 msk spiskummin
1 msk oregano
2 msk paprikapulver
2 tsk mald koriander
2 tsk rökt paprikapulver
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 kanelstång
1 torkad chipotlechili eller
2 tsk chipotlepasta
1 torkad anchochili (kan uteslutas)
50g smör
1 msk socker
8 dl vatten

Annons

Till servering:

Koriander, plockade blad
Silverlök, finhackad
Tortillabröd

Gör så här:

  1. Blötlägg chipotle- och anchochili i varmt vatten i 15 minuter och finhacka dem sedan. Rosta under tiden alla torra kryddor (utom salt) i en torr stekpanna i cirka 1 minut, tills det börjar dofta. Tillsätt rikligt med olja i samma panna. Vänd ner tomatpuré och socker. Låt fräsa i cirka 5 minuter tills blandningen får en karamellig ton. Rör ner den hackade chilin och vitlöken och stek ytterligare 1 minut.
  2. Häll i vatten och tillsätt lök, morötter och buljong. Låt koka upp, sänk värmen och låt puttra i cirka 1 timme. Plocka därefter ur löken och morötterna. Mixa resten till en slät sås och sil för att få en len konsistens. Späd med vatten för lösare sås eller låt koka utan lock för att reducera. Klicka i smöret och smaka av med salt och lime.
  3. Medan såsen kokar: sätt på ugnen. Bryn den vegetariska färsen i rikligt med olja på hög värme tills den får fin färg. När såsbasen är klar, tillsätt cirka 1,5 dl av den till färsen och låt koka ihop tills allt är riktigt smakrikt.
  4. Lägg en sked av färsblandningen på varje tortillabröd, toppa med riven Präst och vik ihop till halvmånar. Pensla utsidan med birriasåsen och ställ in i ugnen tills osten smält.
  5. Servera med finhackad silverlök, koriander, lime – och en liten skål birriasås att doppa i.

Gnocchi bakad i tomatsås med Präst

Serveras med krispiga blad och vispad Präst-créme – oj oj oj, vad gott!

Gnocchi bakad i tomatsås med präst

Du behöver:

600 g tomatsås (se recept nedan)
500 g färsk gnocchi (från kyldisken)
100 g mellanlagrad Präst
100 g extralagrad Präst, till gratinering

Tomatsås:

3 burkar San Marzano-tomater
5 hela vitlöksklyftor
3 kvistar basilika
Salt

Vispad Präst-crème:

1/2 dl finriven extralagrad Präst
1 burk ricotta (ca 250 g)
Zest och saft från 1/2 citron
En skvätt god olivolja
Salt

Annons

Krispiga blad:

Bladen från 1/2 salladshuvud, gärna huvudsallad.
1 msk vitvinsvinäger
3 msk god olivolja eller neutral rapsolja
1 tsk dijonsenap
En näve färsk persilja och basilika
1 liten vitlöksklyfta, riven
Salt och svartpeppar och eventuellt lite finhackade örter

Gör så här:

  1. Tomatsås: Häll tomater och vitlök i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt puttra utan lock i cirka 1 timme. Mosa tomaterna lätt mot slutet, och plocka eventuellt bort vitlöken om du vill ha en mildare smak. Smaka av med salt, rör ner basilika precis före servering.
  2. Vispad Präst-crème: Lägg ricotta och Präst i en mixer. Tillsätt citron och mixa slätt. Ringla i olivoljan medan du mixar tills krämen blir len och fluffig. Smaka av med salt.
  3. Krispiga blad: Mixa örterna med vinäger, senap och vitlök. Häll oljan i en tunn stråle tills såsen går ihop och blir lite krämig. Smaka av med salt.
  4. Blanda gnocchi med tomatsås och riven mellanlagrad Präst. Häll allt i en ugnsform och toppa med extra lagrad Präst. Baka i 25 minuter på 200 °C tills osten smält och det bubblar fint. Servera med vispad Präst-crème och krispiga blad.

Foto:

Annons