4 ostiga recept med en asiatisk twist – signerade Karin Lei
Präst i väggen är restaurangen som är ett svar på svenskarnas kärlek till Prästost. I september förra året slog restaurangen upp dörrarna för första gången i Stockholm, då med Marion Ringborg som kock. I maj flyttade den vidare till Göteborg och Malin Persson fick äran att tolka osten och denna gång gick turen till Malmö och Karin Lei.
Karin Lei växte upp i restaurangvärlden och tillbringade stora delar av barndomen på föräldrarnas restauranger i Malmö. Med rötter i Taiwan har hennes föräldrar varit en viktig inspirationskälla och det var i deras kök som passionen för mat tog form. Idag driver Karin restaurang Sanlo i Malmö och har under åren gästspelat på kända restauranger, gett ut flera kokböcker och inspirerar dagligen sina följare på Instagram @karinlei.
Präst är en svensk klassiker som med sin distinkta smak passar i all typ av matlagning. Präst i väggen vill fortsätta väcka nyfikenhet och inspirera till nya användningsområden av osten och här delar Karin med sig av fyra ostiga recept – alla med en asiatisk twist.
Cheesy Präst Cup Noodles
Snabba nudlar med Präst, ägg, majs, salladslök och chili flakes. En enkel måltid där Präst adderar en god krämighet till snabbnudlarna. Enkla Mayak Gyeran-ägg är lätta att för-preppa och ha i kylen för en snabb måltid eller snack!
Obs! Tänk på att äggen ska stå i kylen ett par timmar, helst över natten!
1 portion
Du behöver:
1 cup noodle
Ca 2 msk konserverad majs
1 st Mayak Gyeran-ägg
0,5 dl riven Präst
Lite finhackad salladslök
Lite chiliflakes (t ex koreansk eller thai)
Äggmarinaden:
Till 6 löskokta ägg, koka i 6 min och lägg sedan i isbad
2 klyftor hackad vitlök
1 färsk röd chili (tillsätt efter önskad smak och styrka)
1,5 tsk strösocker
0,5 dl hett vatten
1/2 mindre gul lök
1/2 hackad salladslök
1 dl ljus soja
0,5-1 tsk rostad och malen sichuanpeppar (efter smak, kan skippas om du inte har hemma)
1,5 msk rostad vit sesamfrö
1 tsk rostad sesamolja
Gör så här:
- Finhacka all lök och chili. Lös upp sockret i vattnet och tillsätt sedan alla övriga ingredienser för marinaden.
- Lägg alla skalade äggen i marinaden, se till att alla är täckta. Låt stå i kylen minst ett par timmar/över natten innan du äter dem. Håller i kylen i minst 4-5 dagar. Äggen är även supergoda som mellanmål, till nykokt ris m.m.
- Koka nudlarna enligt anvisningar, riv Präst, hacka och förbered toppings. När nudlarna är klara. Lägg i Präst över nudelsoppan och låt det smälta över. Toppa med ägget och toppings!
Präst Curry rice med grönsaker
En härlig snabb och smakfull currygryta med potatis och Präst där du kan variera med olika grönsaker och proteiner efter säsong och vad du är sugen på!
2-3 portioner
Du behöver:
2-3 portioner japanska currytärningar (styrka t ex medium hot). Koka och addera vatten enligt instruktion på förpackningen.
4-5 mindre färska potatisar
2 mindre morötter
1 gul lök
Ca 0,5 dl riven Präst per portion
Gör så här:
- Skala och skär grönsakerna i medelstora munsbitar. Förkoka morötter och potatis tills det nästan är genomkokt.
- Fräs löken i lite rapsolja. Lägg i alla grönsaker i currygrytan och låt det koka klart på medel/låg värme.
- Servera med nykokt rundkornigt ris (japonica/sushiris). Lägg upp portioner i skålar och toppa den varma curryn direkt med nyriven Präst.
Bánh mì med Prästcréme, tofu och sriracha
Inspirerat av en go vietnamesisk Bánh mì med godsaker som picklad morot, koriander, salladslök. Som bonus har denna smakpackade macka en Prästcrème som bas!
4 st Bánh mì
Du behöver:
4 mindre baguetter
Prästcréme:
1 vitlöksklyfta
100 g cream cheese
1 dl riven Präst
Ca 1/2 krm MSG
1,5 tsk soja
1 krm malen svartpeppar
Ca 3 krm salt
1 krm five spice
Tofumarinad:
1 bit friterad block tofu eller en fastare tofu (ca 400 g)
1 1/2 tsk socker
2 krm five spice
1/4 dl ljus soja
1 msk matolja
Picklade morötter:
Ca 2 medelstora morötter
2 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 dl vit ris vinäger
Julianne, fint skurna grönsaker, i tändsticks-tjocka ca 8 cm långa stickor.
Gör så här:
- Prästcréme: Rör ihop allt med en handmixer, låt stå i kylen ca 20 min innan användning.
- Tofu: Skär tofun i ca 1 cm skivor från kortsida och dela sedan i 2 skivor/stimlor/stavar. Hetta upp olja och stek på båda sidorna tills lite lätt gyllene på medel/låg-värme. Blanda en skål med socker, soja och five spicepulver. Sänk till låg värme och blanda ner såsen och låt alla bitar ta upp såsen. Ställ bort pannan tills servering.
- Picklade morötter: Koka upp vatten och smält socker, sänk värmen och rör ner vinäger. Låt svalna innan det hälls över morötterna. Låt stå i kylen ett par timmar innan servering.
- Montering: Bre Prästcrème på ena sidan baguettebrödet, lägg i tofu, morötter, sriracha och toppa med strimlad salladslök och koriander.
Präst Kimchi fried rice
Hett och syrligt stekt ris med kimchi och gochujang som får en härlig smak tillsammans med krämig Präst.
2 portioner
Du behöver:
1/2 liter kokt kylskåpskallt ris (rundkorning japonica/”sushi ris”)
1 1/2 dl skivad kimchi
1/2 normal medelstor morot (hackad i små tärningar)
1/2 mindre gul lök (hackad i små tärningar)
Ca 2 msk rapsolja
2 msk gochujang
1,5 msk soja
1 nypa salt
1 1/2 dl riven Präst
Matolja för stekning
Topping:
Noriflakes
Rostade sesamfrön
Hackad koriander
Hackad salladslök
Gör så här:
- Hetta upp lite olja i en panna och stek lök och morot tills den blir lite mjuk. Lägg över i en skål och häll i lite mer matolja i pannan och stek riset på medeltemperatur, dela riset så det inte är några klumpar.
- När riset är uppvärmt, blanda i gochujang, soja och salt. Blanda tills allt är fördelat i riset.
- Lägg i kimchi, lök och morötter. Blanda och smaka av. Ta bort pannan från värmen och lägg i nyriven Präst och blanda ihop.
- Lägg upp på tallrikar, toppa med topping och servera direkt!