3 goda pizzor på äkta italienskt vis
Den äkta italienska pizzan är mer än bara snabbmat, den är ett kulinariskt arv. Pizzans rötter är djupa och dess moderna form har sitt ursprung i Neapel. Redan under antiken åt man i Medelhavsområdet platta bröd med pålägg men den pizzan vi känner idag började ta form på 1700-talet i Neapel som fattigmanskost. Idag går det att hitta pizzor i frysdisken, på pizzerian runt hörnet och dyra vedugnsbakade gourmetpizzor. Kärleken till pizza bara växer och här delar Italien Trade Agency med sig av tre riktigt goda pizzor, gemensamt för alla pizzor är ingen tomatsås i sikte och istället får den italienska osten skina. Pizzorna är framtagna för att hylla några av Italiens mest älskade ostar och kombinerar rustika, säsongsbetonade ingredienser med en modern twist.
Dessa pizzor är perfekta för middagsbordet eller i soffan framför en bra serie, för en pizza passar ju jämt – oavsett om det är en myskväll med familjen eller en vinkväll med vänner.
Grundrecept pizzabotten
Efter att du arbetat ut pizzan på mjölat bakbord lägg gärna botten på bakplåtspapper för enklare flytt till ugnsplåten.
4 bottnar
Du behöver:
50 g jäst
2 tsk socker
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl ekologiskt vetemjöl special
1 tsk salt
Gör så här:
- Blanda jäst, socker, salt, olivolja och ljummet vatten i en degbunke.
- Rör i lite mjöl i taget tills du får en fast och elastisk deg. Spara gärna lite mjöl till utbakningen.
- Låt degen jäsa i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
- Dela upp degen i fyra delar och baka ut dem på mjölat bakbord, gärna med händerna istället för kavel för ett mer rustikt resultat.
- Sätt ugnen på 220° varmluft och värm en upp- och nedvänd plåt.
Pizza Pomodoro Rustico
En rustik pizza utan tomatsås där färska tomater, vitlök och buffelmozzarella samsas på en krispig botten – en enkel men oemotståndlig variant med maximal smak.
Du behöver:
1 pizzabotten
Topping för en pizza:
1 paket Buffelmozzarella D.O.P
Bondtomater (gärna i olika färger och former), 3-5 st beroende på storlek
1 stor vitlöksklyfta
Olivolja
Basilika
Parmesan efter smak
Havssalt
Svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220° varmluft med en upp- och nedvänd plåt inuti.
- Skiva tomaterna i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg upp de på fat, ringla över olivolja samt salta och peppra. Låt stå så tomaterna vätskar ur.
- Arbeta ut pizzadegen på mjölat bakbord.
- Skiva vitlöken mycket tunt, gärna på mandolin.
- Lägg tomatskivorna tätt i en cirkel på pizzabotten. Strö över den tunt skivade vitlöken. Ringla över lite olivolja.
- Grädda pizzan i 25–30 minuter tills tomaterna släppt mer vätska och fått yta.
- Ta ut pizzan och låt vila någon minut. Skiva buffelmozzarellan i tjocka skivor, cirka 1-2 cm, och lägg på pizzan.
- Finhacka basilika och strö över hela pizzan tillsammans med riven parmesan. Avsluta med lite havssalt och nymald svartpeppar.
Pizza Stracchino e Salsiccia
En vit pizza där krämig stracchino, mustig salsiccia och frisk sparris möts, avrundat med honung med en touch av tryffel. En lite lyxigare smakkombination helt enkelt.
Du behöver:
1 pizzabotten
Topping för en pizza:
1 pkt á 170g Stracchino,
100-150 g salsicciafärs
2 st skogschampinjoner
50-75 g sparris (ungefär 4-5 st)
1 pkt mozzarella
1 tsk tryffelolja
1 msk honung
Pecorino D.O.P
Svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220° (eller anpassa – viktigt att botten går klart och får färg) med en upp- och nedvänd plåt inuti.
- Arbeta ut pizzabotten på mjölat bakbord.
- Vispa stracchinon fluffig så den blir lätt att bre. Bre ut stracchinon på pizzabotten. Bryt mozzarellan i mindre bitar och sprid ut jämnt över pizzan. Skär sparrisen på hälften och champinjonerna i klyftor. Fördela salsicciafärs, sparris och svamp över pizzan.
- Grädda pizzan i 20–30 minuter, tills botten är gyllenbrun och toppingen fått färg.
- Ta ut pizzan och låt vila några minuter.
- Rör ihop tryffelolja och honung, ringla över pizzan. Riv över Pecorino och avsluta med nymald svartpeppar.
Pizza Bianca Pera e Formaggi
En fyllig vit pizza med rötterna i det norditalienska köket. Här bildas harmoni när sött päron möter två av Italiens mest ikoniska ostar: gorgonzola och pecorino.
Du behöver:
1 pizzabotten
Topping för en pizza:
1,5 dl crème fraiche (34% fetthalt)
100 g Gorgonzola D.O.P
1 päron
Gräslök
Pecorino
Honung
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220° (eller anpassa – viktigt att botten går klart och får färg).
- Arbeta ut pizzabotten på mjölat bakbord.
- Skiva päronet tunt, använd mandolin om möjligt.
- Bred ut crème fraiche på bottnen. Lägg päronskivorna i jämnt över botten. Bryt gorgonzolan i bitar, fördela över päronen. För över pizzan till varm plåt, grädda 20–30 minuter tills botten är klar och osten fått färg. Finhacka gräslök.
- Ta ut pizzan, låt vila någon minut.
- Riv pecorino, strö över gräslöken och ringla över honung vid servering.