Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

2023 satsar vi på billigare bubbel

31 jan, 2023 
AvNami Kawakita
2023 satsar vi på billigare bubbel
2023 är året då budget bubblet förlorar sin fulstämpel och välkomnas med öppna armar på våra middagar och hemmafester!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Mousserande vin – så väljer du rätt glasBrand logo
Mousserande vin – så väljer du rätt glas

På mindre än sex månader har försäljningen av finvin sjunkit med hela 30 procent på Systembolaget. Vid det här laget vet vi att det är diverse kriser ute i världen som påverkar våra plånböcker, vilket leder till att vi sparar in på allt från shopping till mat och dryck. Att vi 2023 kommer stanna hemma från krogen och dricka hemma istället är nog ingen överraskning för de flesta och nu väljer vi även det billigare vinet i hyllan på Systembolaget. Billiga viner har fått ett uppsving och många svenskar har gjort en sport av att hitta pärlorna bland budgetvinerna. För oss svenskar är mat och vin i kombination så pass viktigt att volymen inte har ändrats.

Annons

Billigare bubbel i våra glas

Champagne är alltid champagne, och där kommer man aldrig billigt undan med tanke på att hantverket och hanteringen är dyr. Förra året ökade priset på champagne markant och snart är det dags för ännu en prisjustering. Vi kan räkna med att ökningen blir runt 40-60 kr per flaska. Anledningarna är många, bland annat är det brist på material för tillverkningen av flaskorna och torka som påverkat skördarna som gör att priserna drar iväg.

Men måste man dricka champagne för att få ett gott bubbel? Svaret är givetvis nej och det börjar allt fler upptäcka. Vidgar man sina vyer och slänger ett öga åt Sydafrika så kan man få riktigt bra mousserande viner för en bra peng. Sedan 1992 produceras de mousserande vinerna i Sydafrika under Methode Cap Classique, vilket innebär att man, precis som i anrika Champagne, låter vinet jäsa en andra gång i flaskan. Så håll utkik efter vintips från Sydafrika och du kommer inte bli besviken. Även många andra länder som Italien och England har satsat mer på kvalitet för mousserande viner de senaste åren.

Är du nyfiken på gott och prisvärt bubbel så ta en titt på Sydafrikas hylla nästa gång du är på Systembolaget.
Är du nyfiken på gott och prisvärt bubbel så ta en titt på Sydafrikas hylla nästa gång du är på Systembolaget.

Mousserande vin – inte bara till fest

Myten om att man bara dricker bubbel till fest är sedan länge död och begraven. Det blir allt vanligare att kombinera mat och mousserande vin, både till maten och i.

Annons

Att tillsätta mousserande vinet i slutet av tillagningen av till exempel soppor ger rätten luftighet, fluffighet och en angenämt rostad karaktär. Och är det så att bubblet förlorat sina bubblor så kan du använda det som ett vanligt vitt matlagningsvin. Att servera mousserande till maten bidrar många gånger till att matens aromer lyfts fram och dessutom hjälper bubblorna att skära igenom fetare mat och ger en känsla av att det "vattnas i munnen".

Tillsammans med bubblorna gör hög fruktsyra och sötma att mousserande vin är mycket användbart och spännande att matcha med mat.

Här hittar du ELLE:s mat och vin-expert Jenny Norbergs bästa tips på bubbel som inte kostar skjortan!

Källa: DinVinguide.se, Systembolaget.se
Bilder: TT

Annons