Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Champagne blir ännu dyrare – här är 6 tips på annat bubbel

07 feb, 2022 
Emily in Paris dricker bubbel
Här kommer tråkiga nyheter till alla bubbelälskare. Priset på champagne väntas bli dyrare och det är ingen liten ökning vi pratar om. Vad beror prisökningen på? Och vad finns det för annat budgetalternativ? Vi har svaret!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 hälsofördelar med att dricka champagneBrand logo
5 hälsofördelar med att dricka champagne

Även om 2022 har varit en seg start för många som inlett året med karantän börjar man äntligen se ljuset i tunneln. Och visst blir man sugen på att korka upp en flaska bubbel bara för att fira att man har överlevt dessa deppiga januari och februaridagar? Men hold your horses! För lagom till alla vår- och sommarfester väntas priserna på champagne öka rejält nu i vår och utbudet kommer dessutom att bli mindre. ELLE reder ut allt du behöver veta inför prishöjningen!

Annons

Hur mycket kommer Champagnepriserna att höjas?

I TV4:s Efter fem berättar champagneexperten, Fredrik Schelin, vad en flaska kan komma att kosta efter prisökningen.

– De mest kända och dyraste varumärkena som Don Giovanni, kommer att gå upp över 200 kronor flaskan. Det är en rejäl höjning.

Varför höjs priserna på Champagne?

Brist på råvara och ökad efterfrågan är de stora anledningarna bakom prishöjningen, menar Fredrik Schelin.

– Största problemet är att man har haft mycket lägre skörd, och förra året, 2021, var det katastrofskörd. Vädret förstörde i stort sett 60 procent av skörden, säger han och fortsätter:

– Samtidigt har efterfrågan på champagne i världen ökat brutalt, speciellt under pandemin.

Och tillverkningen av det exklusiva bubblet är en lång och komplicerad process som påverkar pris och utbud.

– Det tar väldigt många år att producera en champagne. Först ska man skörda, sen ska druvorna pressas till en saft som jäser till ett vin och efter det ska den läggas i en källare i minst 15 månader. Tillsist ska den ut på marknaden.

Annons
Två glas bubbel
Dåliga skördar och hög efterfrågan leder till dyrare champagne.

När kommer priserna på Champagne att öka?

Coronapandemin har lärt att bunkra. Så den stora fråga är, kommer vi behöva bunkra champagne innan prishöjningen? Och när kommer priserna att öka?

– Från 1 mars ändras priserna i fast sortiment enligt leverantörernas önskemål, berättar Systembolagets pressekreterare, Patrik Lundh, för ELLE.

Han kan däremot inte svara på hur priserna kommer att se ut.

– Vi gör inga sådana prognoser. Det är bara leverantörerna som meddelar de nya priserna. Men om det har varit flera dåliga champagneskördar så kommer det förmodligen att bli en prishöjning.

Annons

Vad kan man dricka istället för Champagne? Här är Jenny Norbergs 6 bästa tips

Jenny Norberg, ELLE mat & vin
Jenny Norberg är ELLE:s mat- och vinexpert.

ELLE:s mat och vin-expert, Jenny Norberg, delar med sig av sina sex bästa tips på bubbel – som inte kostar skjortan!

– Även om krisen i Champagne är på riktigt, så ska man ändå ha med sig att champagneproducenterna förstås gör allt för att upprätthålla myten kring sin vara och tar varje chans att sätta så höga priser som möjligt, förstås. Det hör till när man tillverkar en premiumprodukt, men som konsument ska man vara medveten om att man betalar mycket för marknadsföringen bakom när man köper en flaska champagne, förklarar hon och fortsätter:

Annons

– Trots det så är en champagne ändå oftast värd sitt höga pris i alla fall – personligen tycker jag att det egentligen inte finns några andra drycker som kan ersätta champagne: druvorna, jordmånen, hantverket och traditionerna gör den drycken till något alldeles speciellt och går inte att kopiera. Men med det sagt så är det självklart att det finns många andra goda mousserande viner att njuta av. Här är några av mina favoriter.

1. Hollywood-prosecco

Nu släpps en prisbelönt och hållbart producerad prosecco i Sverige skapad av systrarna Chloe, Poppy och Cara Delevingne från en vingård i nordöstra Italien – krispigt och citruspiggt med mjuka persikotoner. Testa!

Della Vita Prosecco Superiore Extra Dry, Italien (54594) 251 kr.
Della Vita Prosecco Superiore Extra Dry, Italien (54594) 251 kr.

2. English sparkling

Annons

Vissa spår att England kommer ta över Frankrikes roll som ledande producent av mousserande vin, om medeltemperaturen på jorden fortsätter öka. Här finns liknande jordmån, men klimatet är svalare. Och även om engelsmännen inte har lika lång tradition av tillverkningen som fransmännen så är de en bra bit på väg, vilket det här mousserande vinet är ett bra exempel på. Brödigt, äppelfriskt och med smak av brioche och krämiga nötter.

Hambledon Première Cuvée, Storbritannien, (90444), 599 kr.
Hambledon Première Cuvée, Storbritannien, (90444), 599 kr.

3. Svensk snackis

Det görs ju faktiskt mousserande i Sverige också, och även om vi inte når samma kvalitet riktigt än som övriga vinländer, så är det otroligt roligt att testa en svensk ”champagne”. Fruktig och frisk, med smak av äpplen – och svarta vinbärsblad, typiskt för druvan Solaris som den är gjord på. En snackis kring bordet!

Annons
Skepparps Grand Prix 2019, Sverige (92602) 298kr.
Skepparps Grand Prix 2019, Sverige (92602) 298kr.

4. Sydafrikanskt bubbel

Prisvärt bubbel som gör jobbet, uppfriskande och fräscht. Krämiga och fina bubblor, fyllig och brödig smak med toner av äpplen, jäst, nötter och solmogna citrusfrukter.

Pongrácz Brut Méthode Cap Classique, Sydafrika, (7628) 127 kr.
Pongrácz Brut Méthode Cap Classique, Sydafrika, (7628) 127 kr.

5. Spansk stolthet

Annons

Gjord på enbart Pinot Noir vilket ger ett härligt, torrt vin med bred och brödig karaktär med toner av röda äpplen och citrus. Gott till mycket, men såklart bäst till spansk manchego.

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres, Spanien (7610) 121 kr, ekologisk.
Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres, Spanien (7610) 121 kr, ekologisk.

6. Charmig crémant

Häll upp det här härliga crémant-vinet i champagnestil och berätta att det är gjort av en av Frankrikes mesta kvinnliga vinmakare, Clotilde Davenne. Hög syra, grapefrukttoner som får tyngd av kex och nougat.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, Frankrike, (7725), 157 kr
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, Frankrike, (7725) 157 kr.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons