10 heta mat- och dryckestrender 2019

Trendig mat och dryck från Daily Provisions i New York.

Vilka är de hetaste trenderna inom mat och dryck 2019? Här är tio höjdpunkter från kommunikationsbyrån Food & Friends årliga trendspaning.
18 februari, 2019

1. All Day Dining

Daily Provisions i New York byter meny sex gånger per dag.

Daily Provisions i New York byter meny sex gånger per dag.

Vårt måltidsmönster har förändrats och istället för att äta ett fåtal stora måltider om dagen så småäter vi allt mer, så kallad snacking. Restauranger siktar på att behålla gästerna över flera timmar genom att löpande förändra menyn efter klockslagen. Ett exempel på detta är Daily Provisions i New York, som byter meny sex gånger per dag.

2. Gymmet är den nya nattklubben

Drick skumpa och träna på Repeat i Malmö.

Drick skumpa och träna på Repeat i Malmö. Foto: IBL

Rådande hälsotrend innebär att många lägger mer tid på gymmet och mindre tid på puben. Med detta dyker nya sociala fenomen som ”Sweat Crawls” upp, där man drar från gym till gym med ett pass på varje. Det finns till och med gym som serverar skumpa!

3. Mikrobiom mat

Nyttiga sallader och bowls från Squirrel i London.

Nyttiga sallader och bowls från Squirrel i London.

Bakterier i tarmen påverkar både hälsa och humör, vilket medför en ny våg av probiotiska och prebiotiska produkter. På restaurang Squirrel i London sätter de till exempel ihop en färgglad bowl mot depression.

4. Återanvändning istället för återvinning

Återanvändningsbara muggar från CupClub.

Återanvändningsbara muggar från CupClub.

Hållbarhetstrenden är här för stanna och nu går vi från återvinning till återanvändning. Brittiska CupClub förser till exempel caféer med koppar som samlas in, diskas och skickas ut igen.

5. Jackfruit ersätter kött

Jackfruit påminner om pulled pork när man tillagar det.

Jackfruit påminner om pulled pork när man tillagar det. Foto: Shutterstock

Att vi behöver dra ner på vår köttkonsumtion är nog de flesta överens om och ett av de trendigaste substituten just nu är jackfruit. En gigantisk frukt som med sin trådiga och tuggiga konsistens liknar pulled pork. Här kan du läsa mer om jackfruit och hur tillagar man det.

6. Quiet Revolution

Tystnad, tack! Nu vill vi kunna prata på krogen.

Tystnad, tack! Nu vill vi kunna prata på krogen. Foto: Shutterstock

Enligt restaurangguiden Zagat är oljud en av de saker som irriterar oss mest på krogen. De senaste årens avskalade inredningstrend har skapat krogmiljöer med dålig ljuddämpning, men nu får det vara nog. Vi vill kunna prata med varandra utan att skrika.

7. Nootropisk mat

Think Drinks från TruBrain.

Think Drinks från TruBrain.

Precis som i filmen Limitless är det nu trendigt att äta produkter med så kallade ”brain claims”, som sägs frigöra vår hjärnas fulla potential. Ett exempel på detta är Think Drink från TruBrain som ska ge bättre fokus och längre mental uthållighet. Trenden startade i Silicon Valley och har nu nått Europa.

8. Karaffens återkomst

Vinkaraffen har gjort comeback!

Vinkaraffen har gjort comeback! Foto: Shutterstock

Det är inte särskilt hållbart att köra runt med gigantiska mängder glasflaskor. På restauranger gör karaffen comeback när vinet tappas upp från fat. Hemma är det dessutom ett snyggt och smart sätt att servera box-vinet.

9. The No Bar-bar

Avskalad bar på Untitled i London.

Avskalad bar på Untitled i London.

Nu börjar vi bli trötta på barer med massor av flaskor på hyllorna och onödigt krimskrams. På Untitled i London göms flaskorna och cocktaillistan hålls kort. Bartendern blir mer av en social värd som håller igång snacket istället för att stå bakom bardisken.

10. Indian Street Food

Keema pau – indisk köttfärs i bröd.

Keema pau – indisk köttfärs i bröd.

Jakten på nya och överraskande maträtter fortsätter. Nu kommer en ny våg med spännande smaker från det indiska köket kombinerat med snabbmat som pizza, hamburgare och wraps. Testa till exempel att laga keema pau.

Fler mattrender 2019 hittar du här >>

Ståtliga och färgstarka lager på lager tårtor

Lagerkaka på höjden med björnbärsmousse. Foto: Betina Hastoft