Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Proffsens tips för ett lyckat bröllop

10 mar, 2022 
AvLovisa Lundström
Proffsens tips för ett lyckat bröllop
Från A till JA! Checka av det ­viktigaste med ­personliga supertips från proffsen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bröllopsdatumet du bör undvika 2022 – enligt astrologinBrand logo
Bröllopsdatumet du bör undvika 2022 – enligt astrologin

Ringen

Maria Nilsdotter, smyckesdesigner

I Marias sagolika smyckesvärld finns ringar för både vardag, fest och bröllop. Här är hennes tips när du funderar över stilar, stenar och ädla metaller.

Tänk kvalitet och hållbarhet, förhoppningsvis ska ju ringarna hålla länge

Välj med hjärtat.

Allra viktigast – utgå från dig när du väljer smycken generellt, men även förlovnings- och vigselringar. Gå inte efter trend eller norm utan följ hjärtat och fundera på vad du vill uttrycka med ringen.

Annons

Prova många!

Känn efter, vad passar just er? Alla val kan vara förvirrande, men när man provar brukar man känna när det klickar.

Tänk kvalitet och hållbarhet

Förhoppningen är att ringarna ska bäras länge, då är det bra att tänka på hur den metall och eventuella stenar man önskar håller för dagligt slitage.

Klänningen

Frida Jonsvens, couturedesigner

Frida är känd för sin färgstarka design med iögonenfallande detaljer och material. Hennes unika galakreationer och bröllopsklänningar sys upp för hand och har synts på många stjärnor.

När det gäller klänningen så följ magkänslan och lyssna inte så mycket på vad andra tycker och tänker

Hitta stilen

Ta en titt i din egen garderob, vad bär du till vardags och fest? Vilken är din favorittröja, topp, kostym eller klänning? Hur ser den ut i modellen? V-ringad, halterneck, långärmad, kortärmad? Vad är du mest bekväm i? Det kan vara en trygg grund att stå i rent modellmässigt. När du känner dig bekväm strålar du som mest.

Annons

Gå din egen väg

Vem har bestämt hur en brud ska se ut egentligen? Du kanske aldrig bär varken vitt eller klänning. Då kanske inte den ”klassiska vita bröllopsklänningen” är något för dig. Våga tänka utanför boxen. Kanske en cool blommig kostym är mer du eller en maffig klänning i något vackert mönster. När det gäller bröllopsklädsel finns det verkligen inga rätt eller fel enligt mig. Det viktiga är att du ska känna dig som dig själv.

Följ magkänslan!

Mitt sista tips och kanske det allra viktigaste är att följa magkänslan och inte lyssna så mycket på vad andra tycker och tänker. Fråga inte alltför många om deras åsikter om vad du ska bära. Det skapar ofta mer förvirring än hjälp. Det är du som ska trivas i det du bär på din stora dag.

Hyra klänning

Elsa Billgren, Elsas vintagebröllop

ELLE-profilen Elsa har hyrt ut vintageklänningar till svenska brudar sedan 2010. Den första i samlingen var hennes egen!

Elsa Billgren har hyrt ut vintageklänningar till svenska brudar sedan 2010

Hyr för miljön

Att köpa eller hyra en vintagebrudklänning är ett perfekt sätt att få god kvalitet och otrolig sömnadskonst till ett bra pris och dessutom vara snäll mot miljö och plånbok! I min ateljé har jag runt 300 brudklänningar från första halvan av 1900-talet samt ett gäng bohemiska godbitar från 1970-talets USA. I Sverige har vi inte samma dramatiska uttryck i klänningarna men mina favoriter är nog ändå de eleganta och välsydda klänningarna i siden och spets från 1930- och 1940-talet.

Annons

Var öppen

Tänk på att vara öppen när du provar, det som ser fint ut på bild är inte alltid samma sak på kroppen.

Prova!

Sluta tänka på storlekar och lär känna din kropp. Vad sitter bra? De flesta gamla klänningar är skräddade efter en kropp, hitta någon som sett ut som du.

Ha sällskap

Prova aldrig ensam, gamla klänningar är välsydda vilket innebär att dragkedja och knappar ofta är dolda, dekorerade och svårare att dra igen själv.

Lita på magkänslan

Gå på tidlös kvalitet och något som känns rätt direkt i magen. Du vet när det är The one!

Skorna

Sania Claus Demina, grundare Sania D’mina

Sania startade sitt skomärke 2018. Hennes design är handgjord i Italien, med bekvämlighet och trend i fokus – och alltid med ett pussmärke under sulan.

Sania Claus Demina tycker att bekväma skor är en självklarhet på den stora dagen

Var bekväm

Bekväma skor är något jag hoppas fler ser som en självklarhet, viktigt då är en centrerad klack för maximal balans och att hela främre delen av skon har kontakt med marken. Många klackar går upp i tån som en banan eller längs sidorna som en båt vilket är garanti för smärta i fötterna. Skon ska verkligen hålla i foten, för att slippa använda muskler i onödan som tröttar ut. Materialet ska vara mjukt för att undvika skavsår.

Annons

Var ute i god tid

Ha med skorna redan när du provar ut klänningen.

Tänk framåt

Investera i en sko du också kan bära vid andra tillfällen. Att ge dem kärlek hos skomakaren efter livets fest rekommenderas varmt!

Välj färg som poppar!

Nyanser av vitt eller beige är vackert men det är också väldigt fint med färg som poppar, som blått, grönt eller rosa!

Inbjudan

Magda Lipka Falck, senior creative, Identity Works

Magda ligger bakom den kreativa designen på ELLE-galans inbjudningskort senaste 10 åren. Allt från grönskande lövverk till spegeleffekter och avancerad vikteknik är hennes signum.

Inspiration!

Inbjudan är en första inblick i hur festen kommer bli. Den får gärna fånga temat. Börja med ett moodboard – med färger och material – det kan vara allt från kläder, blommor och smink till lokal, dekorationer och mat. Komprimera sedan festens viktigaste delar: en huvudfärg, ett mönster – eller zooma in på detaljerna: en blomma eller en dekoration.

Annons

Vad gillar du?

Samla inbjudningar eller trycksaker som tilltalar dig och som känns rätt för tillfället – internet är fullt av fantastiska exempel: tänk brett och var våghalsig – inbjudan får gärna vara minnesvärd och en upplevelse för alla som får den. Den behöver varken vara fyrkantig eller ett kort: en biljett, löpsedel eller ett drinkunderlägg funkar lika bra. Inbjudans utformning kan spegla temat för er som par. Humor är alltid tacksamt. Att våga vara otraditionell och oväntad skapar personlig känsla!

Utformningen

Lägg energi på alla delar: ska inbjudan skickas i ett kuvert bör det också vara en del av upplevelsen: om kuverten ska adresseras kanske ni känner någon med snygg handstil? Om ni gör etiketter: välj form och typsnitt med omsorg! Färgen på kuvertet får gärna passa kortet eller tvärtom – bli en rolig kontrast.

Materialet

Kan vara oväntat eller tillföra något: kanske i tyg, gjord i supertunt transparent papper eller trä. När jag gör inbjudningar brukar jag tänka att målet är att inbjudan ska bli ett vackert och speciellt objekt – något man vill spara! Jag brukar också försöka skapa flera steg för den som får inbjudan: först kuvertet, sedan får kortet gärna öppnas och avslöja lite i taget: kanske genom vik, luckor eller lager. Om du har råd skulle jag rekommendera att använda ett tryckeri – några av de finaste trycksaker jag gjort har tryckts av lilla familjeägda Norrbacka tryckeri som använder letterpress-teknik, där texten som trycks får en liten nedsänkt relief-effekt. Ett fantastiskt hantverk som skapar otrolig kvalitetskänsla. Det är också fint att göra mycket själv: kanske vänner och familj kan hjälpa till att handskriva eller klistra. Alla detaljer är sådant som kommer uppskattas av mottagaren och ge inramning till er oförglömliga fest!

Annons

Stylingen

Dennis Valencia, stylist

Inredningsstylist och set designer som skapar trendiga miljöer i allt från ELLE och ELLE Decoration till internationella reklamkampanjer. Följ hans arbete på @stylistdennisvalencia.

Personliga servetter är en kul minne för gästerna och en perfekt conversation starter vid middagen

Blommor i tema

Arrangera i lägre vaser – så att de inte är i vägen för gäster som pratar tvärs över bordet. Alternativt enstaka stjälkar av favoritsorterna i mindre, gärna udda vaser men i samma material. Eller: Gör eller beställ girlanger av den växtlighet som finns där festen ska vara och efter säsong. Lägg girlangerna på borden i vackert slingrande arrangemang. Tips på teman: En favoritsort i tre favoritfärger. Några sorter som växer vilt i det fria, arrangerat med kvistar. Matcha blomfärg med klädsel.

Annons

Levande ljus!

Ljusstakar i olika höjd i grupper på ett långbord är superfint. Blanda långa ljus med låga värmeljus. Arrangera grupper som skapar en visuell rytm. Placera grupper ojämnt med olika många ljus i varje. Testa att blanda in ljus i andra nyanser än vitt. Vita ljus med enstaka i svag ljusbeige och svagt ljusgrå, ljuslila, ljusgrönt.

Personliga servetter!

Gärna som matchar blommorna och ljusen i nyans eller stil. Den som har tid och lust och känner sig pysslig gör inte fel i att köpa tygservetter i andrahand och broderar dit något litet fint i servettens kant. Tips på sånt som kan broderas: namnet på gästens favoritresmål/ett datum som betyder mycket för gäst och värdpar/en liten symbol (kanske tatueringen du och gästen gjorde på den där resan till Grekland back in the days). Samla några broderivänner och skapa tillsammans, så många oväntade minnen och skratt som kommer att dyka upp! Kan också bli conversation starters för gästerna vid bordet sen. Plus en kul grej att få med sig som minne från festen.

Annons

Musiken

Tina Misaghi, DJ

Tinas bästa DJ-minne är när hon och hennes kille och DJ-duopartner Alexander Urombi spelade ett warm up set för Virgil Abloh 2017. Annars älskar hon att spela på ett ställe där alla vänner står bakom henne och dansar.

Gå ut!

Hur hittar du din perfekta DJ? Bäst research gör du genom att gå ut.

Spela disco

Det beror på sammanhang hur man får igång dansgolvet bäst, men klassiska discolåtar får den mest lågmälda på festen att dansa.

Ha kul!

Det blir bäst stämning när DJ:n har roligt. Jag såg Jarreau Vandal spela på en restaurang i Stockholm, han spelade helt okända låtar för många men hade så otroligt roligt själv att energin smittade av sig på alla.

Trend?

Dansmusik är tillbaka. Elektronisk Swedish House Mafia-vibe.

Gör en spellista

Jag brukar be kunder göra en spellista på Spotify med tio låtar som beskriver den vibe och sinnesstämning man önskar på sin fest.

Fotografierna

Frida Marklund, fotograf

Annons

Frida har plåtat otaliga internationella och svenska modereportage, ELLE-omslag och reklamkampanjer. Hon vet hur man tar de finaste fotona.

Hitta känslan

Om ni vill boka en fotograf, välj någon som får er att slappna av och känna er som er själva i er privata och speciella stund, så bilderna känns ärliga och äkta. Det behöver inte vara en klassisk bröllopsfotograf. Leta efter någon med rätt känsla i bilderna.

Till festen!

Köp analoga engångskameror och placera på borden och andra platser och låt gästerna gå loss. Det blir troligtvis roliga och oväntade bilder när de framkallas!

Hyr fotobås

Om budget finns – hyr in ett fotobås för vännerna att samlas kring runt småtimmarna. Det ger också gästerna ett minne att ta med sig hem!

Använd blixt!

Om ni inte vill ha en fotograf, låt i stället några kompisar agera fotograf i omgångar under festen! Glöm inte att slå på blixten, för rätta festkänslan!

Blommorna

Nicole Wilson, trädgårdsdesigner

Annons

Nicole driver New Generation Gardens där hon formger trädgårdar och andra utemiljöer. På @newgenerationgardens inspirerar hon kring trädgårdsdesign och odling. Hon är en av grundarna till New Botanic, kurerade odlingskollektioner med buketter och grönsaker. Här tipsar hon om brudbukett och festdekoration.

Varför inte odla din egen brudbukett? Personligt och vackert

Stil och känsla

Fundera på er bröllopsstil och skapa ett inspirationskollage. Blommor och växter kan förstärka känslan genom val av färg och form. Färg- och formstarka solrosor i olika färger ger en helt annan känsla än yviga vilda växer.

Odla din egen brudbukett

Sätt personlig prägel på bröllopsbuketten med egenodlade snittblommor. Många sorter är lättodlade och ger rik skörd flera månader.

Annons

Torkbar bukett

Fint är att kunna spara sin bukett. Tips på blommor som även är fina att torka: Zinnia, amarant, jungfrun i det gröna, brudslöja, risp, aprikosfärgad jätteeternell, judas silverpenningar, pompon- eller bolldahlior och syrenhortensia.

Ätbara blommor

Lyfter vilken maträtt eller bakverk som helst. Tips på vackra ätbara blommor till bröllop är aprikosfärgad ringblomma, syren, krasse, blåklint och violer. Extra snygga iskuber till bröllopets drinkar får ni genom att frysa ätbara blommor.

Tänk säsong

Plocka in från natur eller trädgård i bukett eller dekoration. Kvistar av hägg och körsbär är fint med vita och aprikosfärgade narcisser på våren, syrener i början av sommaren, nypon på hösten och hybridkejsarolvon och julrosor på vintern.

Festen

Lill Lindqvist, Liaison Soho House

Nattklubbsdrottningen Lill har drivit några av Stockholmsnattens mest mytomspunna klubbar, och vet exakt hur man fixar en minnesvärd fest. Nu jobbar hon på internationella medlemsklubben Soho House som öppnar i Sverige.

Annons

Gästerna

Gör alltid festen. Roligast blir det med en kul blandning av olika typer. Det ska inte vara homogent utan en bra mix av åldrar, bakgrunder, sysselsättning och så vidare. Ofta är ens närmaste umgänge ”samma typ av folk”, vilket är naturligt. Men om man ska göra en större fest rekommenderar jag att tänka lite utanför de mest självklara att bjuda, och även bjuda in lite oväntade personer.

Musiken

Blir alltid bäst om den är kurerad. Vissa tycker att önskelåtar är jätteroligt, upplevelsen blir bättre för samtliga om musiken är vald av någon som tänkt på en helhetsupplevelse för kvällen, oavsett om man har en DJ eller bara en riktigt bra spellista. Så säg bestämt nej till folk som önskar låtar!

Bordsplacering

Om det är sittande middag är bordsplacering en väldigt viktig del av festen. Stämningen som byggs under middagen kommer spilla över på resten av kvällen. Lägg mycket energi på bordsplaceringen, det är det värt. Jag ser alltid till att det vid varje bord finns ett par utåtriktade/extra festliga typer som kan hålla låda om resten är mer åt det introverta hållet. Blanda olika gäng som känner varandra. Alla bör helst känna minst en person vid bordet för att det ska bli mindre ängsligt. Varannan kvinnligt/manligt kön kan man strunta i, bättre att bara tänka vilka personer som får roligast ihop. Bordsplacering tar alltid längre tid än man tror, ha allt klart dagen innan för att undvika stress.

Annons

Ljuset

Folk slappnar av i sociala situationer mycket bättre när det är mörkt. Så väldigt låg belysning med levande ljus är det bästa! Då känner alla sig extra snygga och stämningen höjs.

Maten

Frida Ronge, culinary director Tak Stockholm/Oslo

Det prisbelönta Frida inte vet om mat är inte värt att veta. Hon har startat flera restauranger, gett ut en kokbok och kökschefat runt om i landet. Hon står för unik japansk-nordisk matlagningskonst och ett utpräglat hållbarhetstänk.

Starta med snittar

Gästerna är hungriga efter vigseln. Ha härliga snittar och mindre mingelmat tillgängligt. Minst tre fina, dekorativa alternativ. Då är inte gästerna vrålhungriga under middagen och stämningen blir lugnare.

Tänk klimatsmart

Tänk på råvaror som är i säsong när ni planerar menyn, det blir både ekonomiskt, klimatsmart och godast. Minska på proteiner och lyft grönsakerna.

Välj vegetariskt

Ha minst en vegetarisk rätt, det gör att man känner sig fräschare än tre rätter med proteiner. Gör inte för komplicerade menyer, på bröllop föredrar jag säkra kort. Nybakat varmt bröd med tapenade, smör eller ost är winning!

Annons

Orka tårta!

Om du ska ha bröllopstårta är alltid en fräsch dessert bäst, en sorbet, eller något med frukt eller bär så att desserten har en läskande syra eftersom tårtan ofta är rätt mäktig. Tårta är festligt och man vill orka en stor bit utan att bli sänkt.

Nattamat!

A och O för en lyckad lång fest. Och preppa med flux, tuggummi och halstabletter på toaletterna så att alla doftar gott i munnen.

Drycken

Maya Samuelson, Vinkällan dryckesutbildningar

Maya är ELLE mat & vins dryckesexpert, och driver skolan Vinkällans dryckesutbildningar. Följ henne på Instagram @maya_samuelsson för vintips, reseinspiration och vinkunskap. Här tipsar hon om hur du kan tänka kring drycken på bröllopet.

Det är festligt att fira dagen med bubbel i magnumflaskor

Välj säkra kort

På bröllop är det många smaker som ska tillfredsställas. Välj ett rött och ett vitt vin som inte står ut för mycket. Viner som både är goda till olika maträtter och att dricka för sig självt. Druvan Barbera från Piemonte kommer då väl till pass eller ett Côte du Rhône-vin. På den vita sidan är en torr Riesling alltid ett säkert kort. Alla går att hitta i skaplig kvalité runt 100 kr.

Annons

Bubbla!

Klart man ska fira med bubbel! Men bröllop är inte gratis och törstiga gäster som ska skåla i Champagne, ja då springer hundralapparna i väg. Minst lika festligt är att servera bubbel ur stora flaskor. Titta på Rotari Brut reserva nr 7567, till exempel – ett riktigt klipp!

Njut i förväg

Ta fram finaste Champagnen till bruden och hennes tärnor medan ni fixar er före vigseln. För det första är ni värda det och för det andra är det bra att börja med den bästa drycken först. Då är smaklökarna som ”renast” och du kan njuta till fullo.

Matcha!

För den som vill lyxa till det och matcha dryck med bröllopstårta är det viktigt att välja ett vin med sötma, då drycken annars kommer upplevas mycket sur. Kolla lite extra på det söta mousserande vinet Moscato d’asti. Ett vin med dåligt rykte som är supersmaskigt och mycket prisvärt.

Dagen efter

Firar ni i dagarna två och gårdagens partyhjältar vaknar upp för att avnjuta en trevlig brunch tillsammans? Då är torr cider räddningen. Med en svag sötma är denna kalla dryck läskande god till både brunch och för sig själv. Skål!

Annons

Tårtan

Elle Azhdari, pastry artist

Elle har skapat ätbara konstverk åt kunder som ELLE, Carsten Höller, CF Hill, Loyal Gallery, och Misschiefs. Nyligen startade hon egen ateljé där hon fokuserar på kreativa uppdrag och sin egen pastry-konstutställning i september 2022.

Tänk igenom vilken tid tårtan ska serveras och gör det till en speciell stund att minnas

Ge tårtan huvudrollen

Beställ den när detaljer som klädsel, lokal och dekor är satta, och låt dem avgöra designen. Ge bagaren tygprover och inspirationskollage.

Perfekt timing

Tänk igenom vilken tid tårtan ska serveras. Gör det till en speciell stund att minnas.

Kolla väderprognosen

Om ni ska vara utomhus och det är varmt, undvik vispgrädde, maräng och smörkräm som smälter. Tårta täckt med fondant behöver inte ens förvaras kallt. Men med det sagt, kolla i förväg att lokalen har en kyl stor nog för er tårta. Varm tårta är inte gott och ingen vill matförgifta sina gäster.

Gör en budget

Det är lätt att sväva iväg på Pinterest. Mest prisvärda tårtdekorationen är färsk frukt eller ätbara blommor. Är budgeten större finns handgjorda sockerblommor, blåst socker och andra skräddarsydda detaljer. Välj gärna smaker och fyllningar i säsong och budgetera för en provsmakning, det är viktigt att träffa sin bagare.

Annons