Nej till äktenskap, hejdå dejtingappar och hallå relationsanarki – så dejtar vi 2025
Nyligen bad jag ChatGPT att skriva en kärlekssaga. Det tog 12 sekunder att omvandla ett destillat av mänsklighetens samlade kunskap i ämnet – alla romantiska epos, renässanssonetter och relationsartiklar – till en kortnovell där Mia och Elias träffas via en dejtingapp, tar en promenad på en matmarknad och lever lyckliga i alla sina dagar.
Om vi bortser från det faktum att ingen med självaktning skulle ha en första dejt på en matmarknad (bortsett från influencers på FoodTok) var resultatet så häpnadsväckande banalt att jag var tvungen att be om en förklaring. Den lydde så här: ”Berättelsen gör gällande att, trots digitalt sammelsurium och de illusioner som karaktäriserar moderna relationer, en djupt mänsklig längtan efter samhörighet alltjämt existerar.”
Okej, det kanske ligger något i det. Men vi har tagit oss halvvägs genom 2020-talet och lagt en ödesdiger pandemi bakom oss – uttrycken för vår ”längtan efter samhörighet” har nog aldrig varit mindre banala.
Njutning tar större plats i livet
För vissa innebär detta en återgång till patriarkat och heteronormativitet, medan andra helt omdefinierar sina relationer i sin strävan efter radikal samhällsförändring. Den här skissartade beskrivningen av modern kärlek ska ses mot bakgrund av en samtid där reproduktiva rättigheter är hotade, Big tech styr våra liv och högerextrema strömningar reducerar kvinnors ställning i det offentliga.
I sin bok Pleasure activism: The politics of feeling good från 2019, undersöker författaren och rättviseaktivisten Adrienne Maree Brown möjligheterna i en värld där njutning och sex utgör kärnan i en sorts aktivism som riktar in sig på kärlek, tillfredsställelse, samhörighet och glädje. Vad händer om vi älskar utan bindningar i stället för att bara fokusera på en enda person eller familj? Vad händer om vi prioriterar vårt eget välmående och låter njutningen ta större plats i livet?
– De här tankegångarna blir allt vanligare, menar den prisbelönta författaren och sexologen Ruby Rare. Som samhälle är vi redo att omfamna de mer radikala aspekterna av njutning, som att trivas med och i våra egna kroppar, trots att vi utsätts för press från motsatt håll.
– Njutning handlar om att förkroppsliga, fortsätter hon. Det handlar om agens, att ha roligt och leka. Jag tycker också att det är ett vettigt sätt att bekämpa den kontaktlösa apati som vårt moderna, teknologistyrda liv kan föra med sig.
Välkommen till den radikala kärlekens tidsålder.
Nya sätt att dejta på
Tre tusen personer anmälde sig till senaste ”Dinner for one hundred supper club”, ett arrangemang skapat av de unga Londonkillarna Jake Bucknall och Jacob Stuttard, där hundra för varandra helt okända singlar äter middag tillsammans. Tillställningen har blivit så populär att arrangörerna numera måste lotta ut biljetterna.
Samtidigt i New York: grundarna till en ny dejtingtjänst tog fram en algoritm som matchade singlar utifrån värderingar (baserat på en undersökning gjord av studenter på Stanford) – men i stället för att låta ännu en app sköta kontakterna anordnades fester där singlarna kunde träffa sina matchningar. Twisten var att ingen informerades om vilka de matchats med förrän kvällen gick mot sitt slut – vilket, enligt den New York-baserade skribenten Abby Balter, gav det hela en sorts Cluedo-känsla. Sedan lanseringen har Matchbox-festerna (@matchbox.party) fått hundra tusen följare på Instagram och utsålda popup-tillställningar arrangeras över hela USA.
Från löparklubbar fulla av kärlekstörstande singlar till bokklubbar med inriktning på erotisk nyfikenhet – det har nog aldrig funnits fler möjligheter att träffa en partner IRL. Symptomatiskt nog verkar motståndet till dejtingappar större än någonsin. Antalet användare har minskat rejält: enligt mätningar i Storbritannien 2024 har Tinder förlorat 600 000 användare, Hinge 131 000 och Bumble 368 000. Innebär det här att vi kommer att sluta appdejta och enbart förlita oss på möten i det verkliga livet? Nej, inte riktigt.
– När folk uttrycker sin avsky för dejtingappar tror jag egentligen inte det gäller själva apparna i sig, resonerar Emma-Louise Boynton, författare och grundare till Sex talks.
– Snarare att vi är trötta på tekniken, fortsätter hon. Att vara ständigt uppkopplade innebär att vi blir översköljda. För många människor, för många kontakter, för mycket ny information. Det blir för mycket av allt. I den kontexten upplevs apparna som ännu mer stressande än de egentligen är.
I år får IRL högre status, vi är trötta på tekniken och Att ständigt vara uppkopplade.
IRL bli en statussymbol
Förra året förutspådde den Melbourne-baserade varumärkesstrategen Eugene Healey, vars analyser av den populärkulturella tidsandan med jämna mellanrum får viral spridning på Tiktok, att från och med i år blir IRL en statussymbol och att vara ”tech-beroende” en lågstatusmarkör.
– Oavsett plattform har stämningen online blivit alltmer fientlig, konstaterar han. Numera betraktar vi Internet som någonting vi helt enkelt måste stå ut med ... Big tech har stöpt om oss till produkter, en blodbank där de flesta av oss bara resignerar och låter storföretagen suga ur oss all data.
Men som Rachel Thomson, författare till The love fix, påpekar: dejtingapparna är sannolikt här för att stanna – som ett komplement.
– Jag tror att allt fler i högre grad vill kombinera appar med fysiska tillställningar, säger hon. Det digitala blir bara ännu en möjlighet.
Relationsanarki
29-åriga Londonbon Lou kom ut som relationsanarkist inför sina föräldrar förra året.
– De tyckte nog att det var rätt förvirrande, berättar han och förklarar sedan sin antihierarkiska inställning.
I stället för att prioritera en partner framför andra, värderar han alla vänner och älskare likvärdigt. Lou tillhör en växande skara som förkastar monogami till förmån för alternativa relationsformer.
Leanne Yau, författare och prisbelönt polyamoriföreläsare menar att det är två faktorer som har bidragit till den här viktiga sexuella utvecklingen.
– Queeraktivismen har banat väg för högre acceptans gällande alternativa relationsstrukturer, säger hon. För när vi börjar ifrågasätta om ett förhållande måste vara mellan en man och en kvinna, eller om kön måste likställas med genus, kommer andra aspekter också på tal, som till exempel om monogami verkligen är det bästa upplägget för ett förhållande.
För det andra, förklarar Yau, innebar pandemin en sorts omstart för många människor.
– Det var en så oerhört isolerande period, jag tror det fick oss att inse hur viktigt det är att ha flera intima relationer. Och intim behöver inte innebära sexuell eller romantisk. Det ökade intresset för icke-monogami framstår för mig som ett symptom på det faktum att människor insett nackdelarna med att fokusera på en enda kärlekspartner och faran i att hänga upp alla sina drömmar och förhoppningar på en enda person i resten av sitt liv.
För Lou innebär relationsanarki ”att skapa och skräddarsy intimitet” utifrån hans behov i stunden.
– Jag anstränger mig verkligen för att finnas för mina vänner och partners när de behöver mig och de gör detsamma för mig, berättar han. Vi värderar varandra lika högt, allihop. Så jag ser inte någon av dem som min ”primära” partner, vi är mer som ett nätverk. Vi strävar efter att leva i intim samhörighet, men som individer utan etiketter och regler.
Ur ett ekonomiskt perspektiv har svåra tider länge förknippats med en högre grad av relationsmässiga uppbrott (flera studier påvisar sambandet mellan ökad arbetslöshet och ett ökat antal skilsmässor) och kanske bidrar det ekonomiska världsläget till att gränser vad gäller förhållanden luckras upp. I en hårt pressad tillvaro är vi helt enkelt mindre benägna att satsa fullt ut på en partner som i värsta fall ger sig av med hälften av våra besparingar.
Senaste från ELLE
Lou bor i en gammal industrilokal i kollektiv med 18 andra personer. Anledningen till att han ”kom ut” för sina föräldrar, är att han betraktar relationsanarkin som ett genomtänkt politiskt beslut.
– För mig är det viktigt att värdesätta människorna i mitt liv som individer, förklarar han. Att avsäga sig de sociala koder och hierarkier som förknippas med monogami och polyamori är ett steg mot att skapa ett nytt sorts samhälle. Anarki är inte likställt med kaos ... Det handlar om att skapa ökad jämställdhet genom att ta avstånd från förtryckande strukturer.
Dejtingmässigt innebär det att han träffar och ligger med ”ungefär sex olika personer och det flyter på fint”.
2025 är det inte ovanligt att prioritera vänner och romantiska partners likvärdigt
Lous exempel kan förmodligen fortfarande betraktas som radikalt, men enligt Ruby Rare, författare till The non-monogamy playbook, börjar allt fler av oss uppskatta relationsanarki mer än vi själva inser.
– 2025 är det inte ovanligt att prioritera vänner och romantiska partners likvärdigt, säger hon. Vi värdesätter den familj vi själva väljer lika högt som den vi föds in i.
Färre gifter sig
I Storbritannien visar statistiken att allt färre ingår äktenskap – antalet ogifta i åldern 25 till 35 har fördubblats på 30 år och många i de yngre generationerna uppger att de aldrig vill gifta sig. Samtidigt väljer allt fler att leva kollektivt, att bo med vänner fram till efter 30 eller 40 är inte ovanligt, vilket också för med sig förändringar i strukturen för intima förhållanden.
Medan traditionella relationsmönster omkullkastas på vissa håll har de heteronormativa idealen skjutit i höjden i den andra änden av spektrumet. Från ”trad wives” på Tiktok, som postar estetiserade hemmafruvideor med miljontals följare, till kvinnor som söker en ”finansman med aktieportfölj” att bilda kärnfamilj med, där mannen tar hand om räkningarna och hon ser efter hem och barn – en reaktionär livsstil som ökat explosionsartat i popularitet den senaste tiden.
– Att höja sin socioekonomiska status genom att gifta sig är inget nytt fenomen, säger Rachel Thomson. Det har vi gjort i tusentals år. Men jag tror att Tiktok och Youtubers har spelat en enorm roll i processen med att paketera om det till någon form av kvinnofrigörelse, vilket är oerhört problematiskt. För att förstå varför så många unga kvinnor vill ”levla upp” genom att gifta sig rikt, måste vi ta en titt på de ekonomiska förhållanden som får kvinnor att se äktenskapet som enda vägen till ett bekvämt liv.
Ett havererat ekonomiskt system underblåser trenden. Lönenivåerna är fortfarande stagnerade efter finanskraschen 2008, något som leder till att många under 40 inte kan köpa bostad utan hjälp från föräldrar. Kvinnor är fortfarande överrepresenterade inom låglöneyrken och det är kvinnor som till största del tar ut föräldraledighet – vilket ofrånkomligen leder till lägre pension (i Storbritannien ligger pensionsgapet på 35% och i Sverige har kvinnor runt 27% lägre pension). Summa summarum framstår drömmen om en riddare i skinande Armanikostym som förståelig – hur bakåtsträvande den än kan te sig.
Skulle den här trenden var lika påtaglig i ett mer gynnsamt ekonomiskt klimat? Emma-Louise Boynton tvivlar på det och understryker samtidigt att den bild av traditionellt familjeliv som vi serveras via sociala medier snarare är ren och skär marknadsföring, än sanningsenlig återspegling av kreatörernas verkliga liv.
– Sanningen är att skaparna bakom de flesta kända ”trad wives”-kontona, Ballerina Farm, Nara Smith med flera, inte alls är några traditionella hemmafruar, fortsätter Boynton. De arbetar som content creators och brand managers. De är oerhört slipade imageskapare som lånar estetik och ideal från 50-talet och får allt att se ljuvligt och fint ut i sina sociala medier.
Alkoholfria sexfester
Raka motsatsen till de traditionstörstande är sexfestarna. Men en ny tendens är att de kör alkoholfritt.
– Första gången jag gick nykter på ett sexparty var jag väldigt nervös, berättar Lola, även känd som Miss Masochist, Londonbaserad innehållskreatör med kinkprofil och grundare av Lucid, en av stadens enda helnyktra sexarrangemang.
Trots att hon hade gått på sexfester i flera år, brukade hon alltid dricka alkohol för att kunna slappna av.
– Jag trodde att alkoholen fick mig att bli intressant och rolig, så det var en utmaning att i stället våga vara närvarande i stunden.
Den kvällen gick hon hem utan att ha haft sex med någon alls.
Många är trötta på slit-och-släng-mentaliteten i dejtingvärlden
Förra året kunde den brittiska nykterhetsorganisationen Drinkaware konstatera att nästan en fjärdedel av unga vuxna under 25 var helnykterister och att allt fler intresserar sig för det alkoholfria livet.
– När det gäller sex och dejtande tror jag att alkoholvanorna håller på att förändras rejält, säger Boynton. Många är trötta på slit-och-släng-mentaliteten i dejtingvärlden, fler väljer att vara nyktra och fokuserar mer på meningsfulla möten. Om vi skippar alkoholen löper vi mindre risk att dejta någon som inte är rätt.
Även bland de som går på sexpartyn – där ofta just flyktiga möten eftersträvas – bidrar nykterhet till en mer närvarande stämning. Idén till Lucid fick Lola efter att ha gått på ytterligare några tillställningar utan att dricka och sen kom fram till att ”leka” med fulla människor inte kändes rätt.
– Jag tänkte tillbaka på alla gånger jag varit onykter och känslan morgonen efter var ofta, ”Ville jag verkligen ha sex med den där personen?” Samtycket fanns där då, men när jag tänkte efter var det mer typ, ”Om jag inte hade druckit alkohol, skulle det verkligen hänt då?” Dessutom hade jag vänner och partners som inte drack. De ville helst inte utsätta sig för miljöer där människor var fulla och jag undrade, ”Vilka alternativ finns egentligen för dem?” Vi började i liten skala, med runt 20 personer, men sedan dess har vi utökat. Till senaste tillställningen sålde vi 100 biljetter.
Lola menar också att sexet i sig är berusande.
– Många tror kanske att det inte blir lika avslappnat eller sexigt, men jag kan konstatera att den bästa kemin uppstår när alla är nyktra.
Hon menar att nykterheten tillför en närvaro som gör att upplevelsen känns mer meningsfull och ömsesidig, samt att den rent fysiska känslan ”överträffar allt”.