Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

19 viktiga milstolpar för damfotbollen

07 aug, 2023
AvAnna-Lena Pettersson
AvEmma Castman
Viktiga milstolpar för damfotbollen
Fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland är i full gång och Sveriges damer briljerar ordentligt. Vi har sneglat bakåt i tiden och spanat in viktiga händelser som format idrotten – från 1914 fram till i dag!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Fotbollsexperten Vicki Blommé om drömjobbet: "Mycket tack vare min mamma"Brand logo
Fotbollsexperten Vicki Blommé om drömjobbet: "Mycket tack vare min mamma"

I år är Australien och Nya Zeeland värdnationer för fotbolls-VM för damer. Sammanlagt deltar 32 lag varav Sverige är ett av dem – och intresset för att följa den svenska truppen är stort. När det svenska landslaget slog ut världsettan USA lockade matchen nämligen miljonpublik och blev veckans mest sedda tv-sändningen – med marginal.

Fotbolls-VM 2023
Sverigefans på Waikato Stadium i Hamilton under fotbolls-VM i Nya Zeeland.

Men intresset för damfotboll har inte alltid varit stort, och att de svenska spelarna ska kunna leva på fotbollen har varit långt i från en självklarhet. Så sent som 2021 klubbades för första gången ett gemensamt landslagsavtal igenom som ger lika ersättningar till damerna och herrarna.

Annons

Nedan listar vi fler exempel på viktiga historiska händelser för en mer jämlik fotboll!

Viktiga milstolpar inom damfotbollen

1914–1918

Första världskriget. De manliga brittiska fotbollsspelarna åker till fronten och kvar hemma är kvinnorna som nu tar över fotbollsarenorna och drar fullsatta läktare med över 50 000 åskådare. När kriget tar slut och männen kommer hem, fortsätter publiken att strömma till damernas matcher, men framgången blir snart motgång. 1921 förbjuder nämligen det engelska fotbollsförbundet kvinnor att spela på arenorna...

1971

Förbudet mot damfotboll på arenorna i England upphävs. Ja, det dröjde 50 år innan beslutet kom och kvinnorna återigen fick spela. I Sverige hade man inte ett faktiskt förbud, men inställningen var densamma.

1973

Öxabäck IF
Lagbild på Öxabäcks IF:s damlag.

Första SM-titeln för damer delas ut och Öxabäck IF kammar hem titeln. Det är inte förrän 1988 som damallsvenskan bildas och före det hade de svenska mästarna på damsidan korats genom en mästerskapsturnering, likt ett VM.

Annons

Därtill bildas landslaget och samma år spelas den första officiella landskampen mot Finland. Matchen går av stapeln på Åland och slutar 0–0.

1975

Sverige får sitt första fotbollsproffs. Det är Lena Olovsson som byter klubb och blir målvakt i italienska Sisal AFC.

1980

”Årets fotbollstjej” börjar utses. 1990 tar Svenska Fotbollsförbundet över och börjar, tillsammans med Dagens Nyheter, dela ut Diamantbollen. Första pristagare är Eva Zeikfalvy från Malmö FF. Guldbollen, som delas ut till Sveriges bästa manliga fotbollsspelare, har delats ut sedan 1946.

1984

Det första Europamästerskapet spelas och Sverige vinner guld efter en tvådelad final som spelas mot England på nya Ullevi i Göteborg och i engelska Luton.

1987

Internationella fotbollsförbundet Fifa beslutar att genomföra ett fotbolls-VM för damer. Lennart Johansson, som då var ordförande på Svenska fotbollförbundet, kommenterar det med att det ‘är ett definitivt erkännande för damfotbollen’.

Annons

1991

Det första världsmästerskapet i fotboll för damer spelas i Kina. Sverige tar brons efter en match om tredjeplats mot Tyskland som de vann med 4–0.

1995

Fotbolls-VM damer 1995
Sveriges lag poserar för en lagbild inför öppningsmatchen i fotbolls-VM för damer mellan Brasilien och Sverige i Helsingborg.

Fotbolls-VM spelas på hemmaplan och intresset är rekordstort med slutsålda matcher som resultat.

1996

Under Olympiskaspelen i Atlanta är fotboll för damer för första gången med som en gren. Tyvärr ingen succé för svenska laget som åkte ut i gruppspelet.

1999

VM-finalen mellan USA och Kina, som spelas i Los Angeles ses på plats av rekordpublik med över 90 000 personer.

2000

Mittfältaren Tina Nordlund tar emot Diamantbollen och säger i sitt tacktal att hon tycker att det är kul att få vara med i TV. ”Det är inte så ofta man som kvinnlig fotbollsspelare får vara det”. Talet väcker mycket stor uppmärksamhet och debatten om ojämlikhet inom fotbollen tar fart.

2003

Damlandslaget firas i Kungsträdgården 2003

Fotbolls-VM spelas i USA och Sverige tar sig ända till final. Den finalen är en riktigt idrottsklassiker som drar TV4:s högsta tittarsiffror någonsin när 3,8 miljoner svenskar bänkar sig för att se Sverige spela mot Tyskland. Tyvärr förlorar de finalen, men silverhjältarna tas emot eskorterade av JAS-plan och en brakfest i Kungsträdgården i Stockholm. Spelaren Therese Sjögran säger i TV4-dokumentären Vår historia – en blågul fotbollskrönika att det var nu damfotbollen fick sitt riktiga genombrott.

Annons

2004

För första gången kan vi se kvinnliga fotbollsspelare från landslaget på svenska frimärken.

2007

Världsmästerskapen i Kina blir det första mästerskapet för damer där det utgår prispengar.

2018

Ada Hegerberg, Ballon d’Or 2018
Ada Hegerberg tar emot Ballon d’Or.

Norska Ada Hegerberg blir den första kvinna att få ta emot det prestigefyllda priset Ballon d’Or. Glädjen förtas en smula av att galans värd, DJ:en Martin Solveig, tar tillfället i akt och frågar om hon kan twerka i samband med att hon tar emot priset. Han möts som tur är av kraftig kritik efteråt.

Samma år klubbar Fifa igenom en rejäl höjning av prispengarna på VM från 135 miljoner till 455 miljoner. Ett smolk i den glädjebägaren är förstås att avståndet till herrarna bara ökar när deras prissumma höjs från 3,06 miljarder till 3,3 miljarder.

Annons

2019

Första året som Fifa betalar ut ersättning till klubbarna som har spelare med i VM. Däremot är herrarnas ersättning 30 gånger högre.

2021

A-landslagen i fotboll och Svenska fotbollsförbundet skriver för första gången på ett gemensamt avtal som ger lika ersättningar till dam- och herrspelare. Avtalet innebär även att spelare ska kunna få stöd kopplat till sitt föräldraskap, samt hjälp att täcka försäkringskostnader vid skador som sker utanför kontraktstiden med en klubb.

Avtalet gäller för deltagande i landslagsverksamheten, men inte ersättningar för mästerskap.

2022

Megan Rapinoe
Megan Rapinoe, en av USA:s stjärnspelare.

USA:s damlandslag har länge kämpat för att få samma ersättning som herrarna – och 2022 skrevs ett nytt historiskt kollektivavtal som säkerställde just detta. Den nya överenskommelsen innebär bland annat att prispengarna från till exempel VM delas lika mellan dam- och herrspelarna, samt att båda landslagen har samma prestationsbaserade bonusar och får dela lika på pengar som förbundet får in kommersiellt.

USA är det första fotbollsförbundet i världen som ingått den här typen av avtal.

Foto: TT

Källa: TV4, SvFF, BBC

Annons