Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

ELLE möter snowboardproffset och rekordbrytaren Chloe Kim

20 dec, 2022 
AvVirginie Dolata
Intervju med snowboardproffset Chloe Kim
Alla som har sett Chloe Kim i backen kan intyga att hon formligen flyger ner! Det är med andra ord inte särskilt överraskande att den yngsta världsmästaren i snowboard har handplockats till Breitlings nya ”all-star-squad”. ELLE har pratat med en imponerande rekordbrytare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläderBrand logo
Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläder

Chloe Kim har aldrig varit rädd för att ramla (hon reser sig!) och hon drar sig inte för att be om mat mitt under en presskonferens (hon höll på att svälta ihjäl, tydligen …), än mindre skyr hon de ofattbara tricken, spinsen och flipsen som hon är helt ensam om att klara av (under OS i Beijing 2022). Inte ens gravitationen rår på henne, däremot har vi problem med uppkopplingen så under vår Zoom-intervju får jag nöja med hennes klara och bubbliga röst.

Låt oss alltså lära känna Chloe Kim, underbarnet som siktade mot stjärnorna!

Vem är Chloe Kim?

Chloe Kim
Den unga rekordbrytaren och snowboardstjärnan Chloe Kim berättar om sin bakgrund och karriär.

Vid fyra års ålder placerade Kims pappa en snowboard under hennes fötter och som sexåring deltog hon i sin första tävling. Ett år senare vann hon de amerikanska juniormästerskapen och vid 13 års ålder blev hon den yngsta X-games-medaljören någonsin. Vid 15 hon tog hem två guld i OS för ungdomar och under OS 2018 blev hon den yngsta halfpipe-segraren någonsin. Nu är hon 22 och har sammanlagt två olympiska guldmedaljer, två världsmästerskapstitlar, sex guld från X-games och två världscuptitlar.

Annons

Som privatperson är Kim både cool och sprudlande, hon är entusiastisk, engagerad och intresserar sig för sociala och miljörelaterade frågor. Kims föräldrar kommer från Korea och hon navigerar bekvämt mellan amerikansk och koreansk kultur (som barn bodde hon dessutom två år i Schweiz där hon lärde sig franska), nu har hon sin bas i Los Angeles men är ofta på resande fot.

Med sina blonda lockar är den pratglada kaliforniska tjejen (nästan) som vilken annan ung kvinna som helst, med sin förkärlek till mode, klockor, smink, K-Pop, festa med kompisar och att sträcktitta på Netflix … Efter femton år med intensivt tävlande på elitnivå tar Kim nu en välbehövlig och välförtjänt paus.

ELLE: Från Korea till USA, berätta om din bakgrund?

CK: Min bakgrund är brokig! Jag föddes och växte upp i Kalifornien men bodde faktiskt i Geneve under några år [Kims föräldrar kommer från Sydkorea och träffades i Schweiz där de arbetade på en resebyrå, de flyttade sen till södra Kalifornien och fick tre döttrar]. Och så började jag tävla tidigt och reste runt i världen. Men jag trodde aldrig att jag skulle hamna på den här nivån, det är superkul! Jag började åka snowboard när jag var fyra, jag hakade på min pappa och älskade det helt enkelt. Vi kom varandra så nära, reste tillsammans, fick massor av vänner och blev bättre och bättre på snowboard. Jag kan inte fatta att jag har hållit på så länge, arton år!

Annons

ELLE: Som 17-åring blev du den yngsta OS-mästaren någonsin i halfpipe [vinter-OS i Sydkorea 2018], hur kom du in på den grenen?

C.K: Grejen är att jag faktiskt avskydde halfpipe i början. Det var läskigt och jag var inte bra på det. Men det berodde på att Mountain High, där jag började åka, inte hade någon tillräckligt bra halfpipe. Jag började inte på riktigt förrän i Schweiz, faktiskt. Min första internationella tävling i halfpipe var i Laax, då vann jag som junior och började tycka att det var riktigt kul. Sedan bara fortsatte jag och tränade mer och nu älskar jag det!

ELLE: Vad har du för utmaningar framöver?

C.K: Den här säsongen tar jag ledigt, jag kom hem från Beijing i februari och ska göra lite andra grejer nu, men jag ska åka snowboard med kompisar och bara ha kul. Det ska bli så skönt med ledigheten, OS är väldigt slitsamt rent mentalt och jag behöver ge mig själv lite tid innan jag gör det igen.

Annons

ELLE: Du har ett samarbete med BetterUp som arbetar med mental fitness, ”För att stärka psyket, precis som vi stärker kroppen”.

C.K: Det BetterUp gör är enastående, mental hälsa är så viktigt. Men det var nog först för ett par år sedan som jag verkligen insåg det [Kim blev utbränd innan pandemin]. Jag förstod att min omgivning påverkades, inte bara jag. Så när Simone Biles, Naomi Osaka och flera andra fantastiska idrottare började prata öppet om sin mentala hälsa och vilka utmaningar de kämpade med, så uppmuntrades jag att också göra det. Jag insåg att jag inte var ensam om det jag gick igenom och att det inte var något att skämmas för. Först då började jag prioritera mitt psykiska mående och jag fortsatte att sprida det budskapet. Jag träffade prins Harry också [även han är engagrad i BetterUp], det var väldigt coolt.

ELLE: Vem stöttar dig rent emotionellt?

C.K: Min pappa. Under OS var jag så himla nervös, jag ringde pappa och typ, ”Hjälp!” och han lugnade mig, ”Du kan det här, det är lugnt, oroa dig inte!” Han var min tränare tills jag var 13, han lärde mig allt.

Annons

ELLE: Du är med i ett nytt team, Breitlings ”all-star-squad”, hur inleddes det samarbetet?

C.K: Jag har jobbat med Breitling i några år nu och redan i början sa de att det väldigt gärna ville placera mig i ”all-star-squad” tillsammans med Erling Haaland [fotboll], Giannis Antetokounmpo [basket] och Trevor Lawrence [amerikansk fotboll] och till slut blev det så! Det är grymt att vi får möjlighet att samarbeta med andra idrottare och vara det här superteamet.

ELLE: Hur ser du på kvinnors ställning inom idrotten?

C.K: Vi har kommit oerhört långt och får äntligen det erkännande vi förtjänar. Det har funnits så många ofattbart begåvade kvinnliga idrottare som har lett den här progressiva rörelsen. Jag är enormt stolt över att vara en del av förändringen, det händer så mycket positivt tack vare det här.

Den unga stjärnan Chloe Kim i backen med sin snowboard
Chloe Kim i backen där hon trivs som bäst och slagit flera rekord.

ELLE: Du delar samma engagemang som Breitling när det gäller miljö och sociala frågor. På vilket sätt är deras splitternya Super chronomat automatic 38 hållbar?

Annons

C.K: Jag älskar den klockan så himla mycket, även om jag har andra modeller också. Just den har en fullt ut transparent tillverkningsprocess, så man vet var allt värdefullt material kommer ifrån: diamanterna är framställda i laboratorium och guldet bryts i en småskalig hantverksmässig gruva i Colombia, där alla sociala och miljömässiga krav är uppfyllda. Det är en av de aspekter jag gillar mest med Breitling, att de är precis så hållbara och fantastiska man hoppas på.

ELLE: Och de estetiska fördelarna?

C.K: Jag är en tjej som gillar diamanter! Jag gillar sådant som blänker och de här klockorna blänker verkligen. Jag uppskattar att många av dem känns väldigt unisex, jag kan ha på mig en klocka och min pappa typ, ”En sån vill jag ha ...” och jag, ”Sorry, men den är min!” [skrattar]. Jag har några olika Breitling-klockor och jag älskar att variera mellan dem och matcha till mina kläder. Sedan jag började samarbeta med Breitling har jag blivit såld på klockor, jag får inte nog!

Annons

ELLE: Hur modemedveten är du?

C.K: Jag älskar mode! Jag växte ju upp i Los Angeles, så det känns som att jag alltid har varit omgiven av mode. Dessutom har alla resor till Europa gett massor av inspiration och fått mig att älska kläder mer och mer. Här i Los Angeles är det alltid sommar, vilket underlättar en hel del. 99% av tiden har jag på mig mjukisbyxor, för att jag helst av allt bara vill stanna hemma och titta på Netflix [skrattar]. Men jag har varit ett stort modefan ända sedan jag var 13. Det finns så många fantastiska designers, jag var faktiskt på en middag med Babtiste Cavalli i går, som designade klänningen jag hade på The Met gala. Så häftigt!

ELLE: Har du provat att ”shoppa” i metaversum? Har du någon avatar?

C.K: Det är så coolt! Jag jobbar med ett företag just nu som skapar hus åt kändisar i metaversum, så jag fick ett i deras idrottsby. Jag är superexalterad, det lanseras nog nästa år. Jodå, förhoppningsvis är mitt hem som en Breitling-butik där det går att köpa precis alla klockor man vill ha! [skrattar.]

Annons

ELLE: Du medverkade Maroon 5:s video till ”Girls like you” 2018 och i filmen Charlies angels från 2019, blir det ett karriärbyte framöver?

C.K: Jag jobbar på det, vi får se vad som händer! En av mina sponsorer, Roxy, har faktiskt låtit mig skapa en egen kollektion, så jag har haft förmånen att få designa lite den senaste tiden. Kläderna finns ute nu, det har varit så himla spännande. Jag har fått hjälp av ett fantastiskt team och har insett hur mycket hårt arbete som ligger bakom klädskapande. Jag hyser stor respekt för designers.

ELLE: Har du något råd till ungdomar som skulle vilja gå i dina fotspår?

C.K: Ge aldrig upp och var positiv, det låter löjligt men jag menar det. Det är den inställningen som fått mig att komma till den plats jag befinner mig på idag.

ELLE: Hur ser din tidsuppfattning ut?

C.K: Jag är helt klart en person som vill vara punktlig eller för tidig. Jag är en överpresterare.

Chloe Kims tips på hur man bäst tar hand om sin kropp
Chloe Kim menar att det är viktig att ta hand om sin kropp genom träning, men även efter träningspassen.

Chloe Kims tipps och tricks

Skönhetsknep för att klara kylan?

”Jag behöver maximalt med fukt! Just nu använder jag faktiskt Tatcha, som har varit ett av mina favoritmärken en längre tid, jag har Dewy skin cream. Jag är inte sponsrad av dem alls, bara helt ärlig. Det är min livräddare, min hy torkar inte ut.”

Annons

Det ultimata sättet att tacka sin kropp efter träning?

”Jag går raka vägen till fysioterapin, för oftast uppstår det mindre skador som måste tas om hand på en gång. Jag tar en återhämtande liten joggingtur eller gör ett kortare workout-pass och sen går jag till spaet. Det bästa jag vet är att få massage!”

Hur hanterar du stressen dagen innan något viktigt, som OS?

”Det är väldigt svårt att slappna av inne i OS-byn! Alla är stressade men försöker njuta av stunden. Föreställ dig att träna i fyra år inför något som avgörs om en timme! Det som funkar bäst för mig är att prata med familj och vänner, så jag var mest på FaceTime. Ett OS är en så häftig erfarenhet. Det är helt fantastiskt och det går knappt att förstå att man är där.”

Ditt hemliga vapen i backarna?

”Musik! När jag åker snowboard lyssnar jag på rap. Om du ser mig uppe på berget och försöker prata med mig så kan jag förmodligen inte höra något på grund av den höga volymen, det dånar i mina öron!”

Foto: ELLE International

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons