Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Women change makers: ELLE listar 100 inspirerande kvinnor

14 dec, 2022 
AvLotte Jeffs
AvJenny Southan
Women change makers: ELLE listar 100 inspirerande kvinnor
Oavsett om de är internationellt erkända eller beundras i sitt hemland, så krossar de här 100 kvinnorna glastak, de kampanjar, bygger upp, övertygar motståndare och vinner våra hjärtan.
Annons

100 kvinnor

Women change makers: ELLE listar 100 inspirerande kvinnorBrand logo
Women change makers: ELLE listar 100 inspirerande kvinnor

Med nomineringar från medarbetare på ELLEs samtliga 45 redaktioner världen över blir den här listan med enastående framtidsskapare, utan inbördes ordning, en välkommen påminnelse om den mjuka makt och seismiska inverkan kvinnor har inom alla samhällsfält.

Förbered dig på 100% inspiration!

Samhälle

De har kämpat outtröttligt för våra rättigheter och har slagits mot bergfasta fördomar. De här kvinnorna höjer sina röster för att förändra världen.

Reema bint Bandar Al Saud

Saudiarabien, 47 år

Reema Bint Bandar Al Saud

Motivering: Som Saudiarabiens ambassadör i USA är hon landets första kvinnliga ambassadör någonsin. Hon har arbetat för kvinnlig frigörelse och ökade möjligheter för saudiska kvinnor.

Särskilt minnesvärt: Engagerade sig för kvinnors rätt att få köra bil i Saudiarabien, en kampanj som till slut fick resultat.

”Om du står still ger du dem möjlighet att slå ner dig, om du fortsätter gå måste de följa dig.”

På gång: Via sin stiftelse Catmosphere foundation arrangerar prinsessan Rema bland annat marschen The Catwalk walkathon för att öka medvetenheten kring utrotningshotade kattdjur, som den arabiska leoparden, och deras ekosystem.

Shannon Melissa Chan

Hong Kong, 38 år

Shannon Melissa Chan

Motivering: Utöver sitt arbete som kirurg och assisterade professor på The Chinese university of Hong Kong har doktor Chang ett nära samarbete med Läkare utan gränser. Hon kämpar för allas rätt till god sjukvård världen över och har arbetat i extremt farliga krigszoner som Yemen och Sudan. Hon spelade också en central roll för utbredd vaccination mot Covid 19 i Hong Kong.

Annons

Särskilt minnesvärt: 2021 tilldelades hon The Hong Kong Humanity award.

”Hitta det som ger dig mening i livet och ägna dig åt sådant som gör dig lycklig”.

På gång: Hon fortsätter att engagera sig för nödhjälp till oroshärdar och mindre utvecklade delar av världen.

Vuslat Dogan Sabanci

Turkiet, 51 år

Vulsat Dogan Sabanci

Motivering: Före detta tidningsutgivare i Turkiet och numera vice ordförande i The Aydin Dogan foundation som stöttar unga kvinnor och verkar för jämställd utbildning. Hon är också grundare av The Vuslat foundation, ett globalt initiativ som förespråkar ”generöst lyssnande” som en väg mot betydande förändring. Hon är självlärd konstnär och har blivit en stark röst för mänskliga rättigheter och genusfrågor i Turkiet.

Annons

Särskilt minnesvärt: Hennes stiftelses första kreativa installationsprojekt, på uppdrag av Arkitekturbiennalen, valdes som plats för Valentinos couturevisning i Venedig 2021.

”Man måste vara aktivt närvarande för att lyssna och att lyssna kräver mod.”

På gång: Fortsätter förmedla budskapet att om vi ska komma till rätta med våra sociala system, så måste vi läka kontakten med oss själva, varandra och naturen.

Angelina Jolie

USA, 47 år

Angelina Jolie

Motivering: Behövs det ens?! Skådespelare, filmskapare, humanist, kambodjansk-amerikansk goodwillambassadör … Hon är känd för sitt arbete för FN:s flyktingorgan UNHCR och är en hängiven miljö- och djurrättsaktivist.

Annons

Särskilt minnesvärt: I efterdyningarna av mordet på George Floyd donerade Jolie 200 000 dollar till NAACP:s fond för rättshjälp.

”Inget skulle ha någon mening om mitt liv inte var till nytta för andra.”

På gång: I filmen Every note played, regisserad av svenske Björn Runge, spelar Jolie ex-fru till en pianovirtuos som drabbas av ALS. Hon fortsätter också sitt arbete för UNESCO:s insats ”Women for bees” som nyligen sjösattes i Kambodja för att lära kvinnor biodling.

Marta Lempart

Polen, 43 år

Marta Lempart

Motivering: På grund av sitt politiska och sociala engagemang har Lempart arresterats, åtalats och utsatts för dödshot av politiska motståndare. Inget av detta har hindrat henne från att initiera och leda Womens strike som kräver stärkt aborträtt i Polen. Hon engagerar sig dessutom i kampen för HBTQ-personers och funktionsvarierades rättigheter.

Annons

Särskilt minnesvärt: Organiserandet av den polska Womens strike-rörelsen i syfte att bemöta regeringens propaganda.

”Vi rör oss både bakåt och framåt, vilket leder till stor frustration. Det kommer uppenbarligen att ta tid, men jag vet att vi når fram till slut, för allt annat är otänkbart.”

På gång: Stöttar andra aktivister i att söka psykologisk hjälp.

Manjula Pradeep

Indien, 53 år

Manjula Pradeep

Motivering: Efter uppväxten i en ortodox dalitisk familj trotsade hon sin våldsamma pappa och blev advokat, nu engagerar hon sig för Indiens allra mest utsatta grupper.

Särskilt minnesvärt: 2021 deltog hon i grundandet av National council of women leaders.

Annons

”Jag är stolt över att vara kvinna. I min samhällsgrupp blir människor beklämda när en flicka föds. Jag har gjort avtryck i en sådan miljö: jag har påverkat kvinnor som inte vågat göra sina röster hörda. Nu kämpar de mot orättvisorna.”

På gång: Fortsätter sitt arbete med The WAYVE foundation, som fokuserar på att stärka Indiens marginaliserade ungdom.

Maria Ressa

Filippinerna/USA, 59 år

Maria Ressa

Motivering: Journalist och före detta CNN-korrespondent i Sydostasien, känd som medgrundare till den filippinska nätbaserade nyhetssajten Rappler. Hon har arbetat oförtrutet mot falska nyheter och varit starkt kritisk mot Filippinernas president. 2019 arresterades hon för ”cyberförtal”, vilket betraktats som en politisk handling initierad av regeringen.

Annons

Särskilt minnesvärt: Tilldelades Nobels fredspris 2021.

”Det går inte att lyckas utan att också misslyckas någon gång.”

På gång: Ressa riskerar en fängelsedom i Filippinerna på mer än hundra år för att ha exponerat global politisk nätkorruption, domen väntas falla inom kort. Hennes nya bok Konsten att bekämpa en diktator kommer ut på svenska i vår och där berättar hon om sina revolutionerande avslöjanden.

Mackenzie Scott

USA, 52 år

Motivering: Hon är USA:s fjärde rikaste kvinna och har deklarerat att minst hälften av hennes förmögenhet ska gå till välgörenhet – bara under 2021 donerade hon 2,7 miljarder dollar. Hon har varit verksamhetschef för antimobbningsorganisationen Bystander revolution sedan hon grundade den 2014. Scott är dessutom framgångsrik författare och vann The American book award 2005 för sin debutroman The testing of Luther Albright.

Särskilt minnesvärt: Skiljde sig från Amazongrundaren Jeff Bezos 2019 och tidigare i år skänkte hon bort två av deras gemensamma villor i Beverly Hills, värda 55 miljoner dollar, till The California community foundation.

Annons

”Människor som kämpar mot orättvisor förtjänar en central plats i berättelserna om den förändring de åstadkommer. Det gäller även när deras arbete finansieras av förmögenheter.”

På gång: Hon fortsätter samarbetet med rådgivare för att hitta nya angelägna ändamål och i stället för att lägga sig i de olika verksamheterna eller kräva invecklad redovisning låter hon det vara upp till mottagarna att spendera de donerade medlen.

Emma Watson

Storbritannien, 32 år

Emma Watson

Motivering: I motsats till många andra barnstjärnor fortsatte Watson bygga en framgångsrik filmkarriär även efter Harry Potter-succéerna och med sitt brinnande intresse för mänskliga rättigheter och genusfrågor har hon även axlat manteln som aktivist. Hon är FN:s goodwill-ambassadör och har arbetat humanitärt i Bangladesh och Zambia, hon engagerar sig för Fair trade och ekologisk klädproduktion och har varit ambassadör förr Camfed international, en organisation som ger utbildning åt flickor på afrikansk landsbygd.

Annons

Särskilt minnesvärt: Det hyllade talet med ”Om inte jag, vem? Om inte nu, när?” som hon höll i samband med HeForShe-kampanjen i FN:s högkvarter i New York.

”Jag vill inte att andra människor ska bestämma vem jag är.”

På gång: Arbetar bakom kameran och ska börja regissera.

Malala Yousafzai

Pakistan, 25 år

Malala Yousafzai

Motivering: Efter att ha blivit beskjuten av pakistanska talibaner när hon bara var 15 år har hon uppvisat enorm motståndskraft och medan hon återhämtar sig från sina skador fortsätter det engagemang som föranledde attacken. Hon kämpar vidare för rätten till utbildning i länder där skolgång för flickor inte är en självklarhet.

Annons

Särskilt minnesvärt: 2014 blev hon den yngsta någonsin som mottog Nobels fredspris.

”Ett barn, en lärare, en penna och en bok kan förändra världen.”

På gång: Utvecklar The Malala funds girl programme, utformat för att stärka flickors röster och utveckla kvinnligt ledarskap.

Olena Zelenzka

Ukraina, 44 år

Olena Zelenzka

Motivering: Olena är utbildad arkitekt och manusförfattare, tillika president Volodomyr Zelenskys hustru. Hon har initierat en mängd insatser för att hjälpa det ukrainska folket under Rysslands pågående anfallskrig.

Särskilt minnesvärt: Talet om Rysslands invasion inför den amerikanska kongressen 2022.

Annons

”Jag vill verkligen inte att världen ska vänja sig vid det här kriget. Ja, det pågår långt bort från er, det pågår länge och ni kan tröttna på det, men snälla – vänj er inte vid det, för om alla vänjer sig så kommer det här kriget aldrig att upphöra.”

På gång: Fortsätter sitt arbete med att söka finansiering till fler utryckningsfordon i Ukraina.

Miljö

Det är hög tid att på allvar belysa den inverkan vi alla har på vår planet och här är kvinnorna som tagit täten

Xiye Bastida

Mexiko/Chile, 20 år

Xiye Bastida

Motivering: Bastida är klimataktivist och tillhör det mexikanska ursprungsfolket Otomi-Toltec. Hon är en av huvudarrangörerna bakom Fridays for future-protesterna i New York och kämpar för att ursprungsbefolkningars och immigranters perspektiv ska synliggöras inom klimataktivismen.

Annons

Särskilt minnesvärt: Talade inför 40 statschefer på president Joe Bidens klimatstormöte 2021, där hon var den enda inbjudna talaren.

”Ta hand om Moder Jord, för Moder Jord tar hand om oss.”

På gång: Studerar för närvarande samhällsinriktad miljövetenskap på University of Pennsylvania.

Jane Goodall

Storbritannien, 88 år

Jane Goodall

Motivering: Goodall är i det närmaste att betrakta som en nationalklenod i England, där hon vigt sitt yrkesliv som etnolog och antropolog åt att studera schimpansers beteende. Hennes arbete har förändrat förståelsen för relationer mellan människor och djur i grunden. Hon har grundat The Jane Goodall institute, vars verksamhet är inriktat på utbildning, hållbar utveckling och att skydda biologisk mångfald. Hon har mottagit en mängd priser och utmärkelser för sina insatser.

Annons

Särskilt minnesvärt: Under en konferens i Afrika 1986 blev hon medveten om de fruktansvärda förhållanden som schimpanser utsattes för i vetenskapens namn och säger att det var då hon gick från att vara forskare till aktivist.

”Om vi utrotar djur och natur, så utrotar vi en del av vår själ.”

På gång: Hennes senaste projekt är The Book of hope: A survival guide for trying times.

Sonia Guajajara

Brasilien, 48 år

Sonia Guajajara

Motivation: Brasiliansk aktivist från Guajajara-stammen som började engagera sig politiskt och blev medlem i det socialistiska partiet PSOL. I valet 2018 var hon inledningsvis presidentkandidat, men utsågs sedan som vicepresidentkandidat i stället. Hon var därmed den första någonsin från landets ursprungsbefolkning som kandiderat till en så hög maktposition.

Annons

Särskilt minnesvärt: 2022 utsågs Guajajara till en av världens hundra mest inflytelserika personer av Time magazine.

”Brasilien befinner sig i ett väldigt spänt läge. Ursprungsbefolkningens markrättigheter är under attack. Det är våra liv som står på spel. ”

På gång: Guajajara belyser de orättvisor som Brasiliens ursprungsbefolkning utsattes för under Covid 19-pandemin.

Emily Lam-Ho

Hong Kong, 38 år

Emily Lam-Ho

Motivering: Trots att hon kommer från en av Hong Kongs allra mest prominenta familjer har Lam-Ho valt att viga sitt liv åt att ge tillbaka. Som VD och medgrundare till EcoDrive Hong Kong arbetar hon för hon minskad användning av engångsartiklar i plast och samarbetar med företag och skolor. Tidigare i år lanserade hon också Empact28, ett investeringsbolag som riktar in sig på kvinnliga entreprenörer och företag som arbetar hållbart ur såväl socialt som miljömässigt perspektiv.

Annons

Särskilt minnesvärt: Hong Kongs regering har för tredje året i rad utsett Emily till ledamot i Womens comission där hon är rådgivare i frågor som rör kvinnors ställning i samhället.

”Det är väldigt viktigt att ha bra kvinnliga mentorer. Det är en av anledningarna till att jag ville stötta människor med liknande inställning. Många människor behöver verkligen bara få en chans.”

På gång: Utvecklar 8Shades, en syftesdriven livsstilsplattform som förespråkar hållbarhet.

Ridhima Pandey

Indien, 15 år

Ridhima Pandey

Motivering: Som 9-åring stämde hon Indiens regering för att inte göra tillräckligt i kampen mot klimatförändringarna. Hon var också en av flera unga klimataktivister som lämnade en petition till FN angående en mängd olika nationers klimatrelaterade misslyckanden.

Annons

Särskilt minnesvärt: Gav ett inspirerande TED-talk redan som 13-åring.

”Jag vill ha en bättre framtid. Jag vill rädda min framtid. Jag vill rädda vår framtid. Jag vill rädda framtiden för alla barn och alla kommande generationer.”

På gång: Rekryterades nyligen till FN:s initiativ Womens 30 for 2030, där hon ska bistå med sin expertis i ungdoms- och genusfrågor och policybeslut om hållbart förändringsarbete.

Autumn Peltier

Kanada, 18 år

Autumn Peltier

Motivering: Peltier tillhör Anishinaabe-folket och är en kraft att räkna med i kampen för ursprungsbefolkningars rättigheter i Kanada. 2019 utsågs hon till ”Chief water comissioner” i det lokalpolitiska organet Anishinabek nation.

Annons

Särskilt minnesvärt: 2018 talade den då 13-åriga Peltier inför FN:s generalförsamling om vikten av vattenskydd.

”Mitt folk utgår från att när vi utvecklas i livmodern så lever vi i vatten under nio månader och våra mödrar bär oss i vatten. Som foster lär vi oss två grundläggande saker: att älska vatten och att älska våra mödrar.”

På gång: Mottog utmärkelsen ”Young leaders human rights award” tidigare i år och fortsätter kampen för Kanadas ursprungsbefolkningars rätt till rent vatten.

Swietenia Puspa Lestari

Indonesien, 27 år

Swietenia Puspa Lestari

Motivering: Dykare, miljöingenjör och klimataktivist – Lestari är rena Wonder woman. Hon är medgrundare och chef på Jakarta-baserade Divers clean action (DCA) som med hjälp av volontärdykare rensar havsmiljön på skräp, i synnerhet plastartiklar som fastnat i reven och som sedan återanvänds.

Annons

Särskilt minnesvärt: 2017 initierade Lestari The Indonesian youth marine debris summit och 2019 var hon inbjuden till Barack och Michelle Obamas Obama foundation leaders forum i Malaysia.

”Unga människor kan genomföra större och snabbare förändringar.”

På gång: Utökar sin kampanj mot engångsartiklar i plast.

Gunhild Stordalen

Norge, 43 år

Gunhild Stordalen

Motivering: Läkare och miljöaktivist som både grundade och leder The EAT foundation, vars mål är att omvandla den globala livsmedelsproduktionen för att säkerställa den ökande befolkningens tillgång till näringsrik och hållbart producerad mat.

Särskilt minnesvärt: Som djurrättsförespråkare vägrade Stordalen låta sig intervjuas i ELLE såvida tidningen inte ändrade sin policy kring djurpäls. 2021 bannlyste samtliga upplagor av ELLE, världen över, all publicering av innehåll där pälsar förekom.

Annons

”Om en skolflicka på egen hand kan sätta agendan för det globala samtalet, föreställ er vad vi kan göra tillsammans.”

På gång: Fortsätter sitt arbete i flera styrelser och rådgivande instanser, bland annat FN:s Scaling up nutrition movement, World economic forum stewardship board on food systems och som ambassadör för Friends of ocean. Hon är också en del av The International leadership committee for a net zero NHS.

Greta Thunberg

Sverige, 19 år

Greta Thunberg

Motivering: Hon är en starkt lysande ledstjärna bland den nya generationen klimataktivister. Som 15-åring inledde hon sin protestaktion utanför riksdagshuset i Stockholm och varje fredag kunde vi se henne med skylten ”Skolstrejk för klimatet”. Rörelsen fick snabbt spridning och skolprotesterna blev ett världsomspännande fenomen. Hon har riktat skarpa anklagelser mot världsledare och vägrar låta sig förminskas av patriarkalt maktspel.

Annons

Särskilt minnesvärt: För att undvika flyg seglade hon i båt från Sverige till New York där hon levererade den legendariska repliken ”How dare you?” under sitt tal på FN:s klimatstormöte 2019.

”Vårt hus står i lågor. Jag är här för att tala om det, vårt hus står i lågor.”

På gång: Hon har pratat om de konsekvenser hennes tidiga aktivism har fått och även om hon ska fortsätta sitt engagemang vill hon inte vara det enda ansiktet utåt för den globala klimatrörelsen. Thunberg fokuserar nu på vikten av att lyssna på lokalbefolkning i frågor som rör dem.

Hoa Tran

Vietnam, 42 år

Hoa tran

Motivering: Vietnam har legat efter många andra länder i klimatarbetet, så när Hoa Tran var med och grundade Greenhub Vietnam 2016 var syftet tydligt: förmedla vikten av hållbar produktion, naturvård och en grönare livsföring. Hon har arbetat med internationella organisationer i nästan tjugo år och har lett utvecklingsprojekt med fokus på naturresurser, avfallshantering, miljöskydd, plastföroreningar och anpassningar till klimatförändringar.

Annons

Särskilt minnesvärt: Som stark förespråkare för ”zero waste” har hon introducerat policyn i Vietnam och delar med sig av erfarenheterna i globala nätverk.

”Man är aldrig för ung för ung för att lära sig något om att leva hållbart.”

På gång: Hon utvecklar initiativet ”Zero waste schools and more” (ZHub) som lär barn de grundläggande fem R-en: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot. Hon kartlägger också dumpat plastavfall längs Vietnams kuster.

Ekonomi

De har gjort avtryck i en historiskt sett manlig miljö och sitter nu på både makt och medel

Reem Badran

Jordanien, 53 år

Motivering: Känd för sin framgångsrika affärsutveckling och sociala patos valdes hon som första kvinna någonsin in i den jordanska handelskammaren 2009. Året därpå ställde hon upp i parlamentsvalet och blev den första kvinnan som valdes in utanför landets kvotsystem. Som utbildad ekonom arbetar hon nu för en mängd ideella organisationer med fokus på investering, kvinnor, ungdomsfrågor, ledarskap, utbildning, idrott, finanser, konst och kulturarv.

Annons

Särskilt minnesvärt: Hon utsågs till en av världens mest framgångsrika affärskvinnor av The Intenational womens entrepreneurial challenge foundation i New York.

”Det bästa någon kan göra för att stärka sin inkomst och profit är att starta ett företag. Men det krävs mod och tålamod.”

På gång: Hon sitter kvar som ordförande för The National microfinance bank i Jordanien, som finansierar inkomstgenererande projekt för landets mer utsatta grupper.

Choi Soo Yeon

Korea, 40 år

Choi Soo Yeon

Motivering: Bland Koreas officiellt registrerade företag innehas runt 95% av de ledande positionerna av män och den genomsnittlige VD:n är 58 år. Här utgör Soo Yeon ett lysande undantag.

Annons

Särskilt minnesvärt: Koreas JoongAng daily beskrev det som en “extreme makover” när hon som första kvinna tillsattes som VD för det nätbaserade storbolaget Naver (jämförs ofta med Google), bara 40 år gammal.

”För att kunna ta ett kliv framåt blir vår mest akuta uppgift att återuppbygga företagskulturen med tilltro och autonomi som utgångspunkt.”

På gång: Hon har haft personliga möten med 400 anställda och tagit till sig såväl synpunkter på Navers strukturella utmaningar som förslag på förbättringar.

Esther Duflo

Frankrike/USA, 49 år

Esther Duflo

Motivering: Som professor i Fattigdomsbekämpning och utvecklingsekonomi på Massachusetts institute of technology (MIT) – bara titeln! – försöker hon inte besvara ”de stora frågorna” med svepande teorier, som så många andra i samma forskningsfält. I stället har hon omvandlat ämnet genom att försöka hitta praktiska svar på de till synes mer begränsade problemen: hur får man lärare på den indiska landsbygden att ta sig till jobbet eller föräldrar att vaccinera sina barn?

Annons

Särskilt minnesvärt: 2019 var hon en av tre som mottog Ekonomipriset till Alfred Nobels minne för sin forskning om vilka interventioner som fungerar för fattigdomsbekämpning i utvecklingsländer. Hon var den andra kvinnan någonsin som mottog priset.

”Fattiga blir uttråkade precis som alla vi andra. Deras lycka är lika viktig för dem som hälsan.”

På gång: Hennes senaste bok Good economics for hard times finns ute nu.

Gita Gopinath

Indien/USA, 50 år

Gita Gopinath

Motivering: Det skulle vara omöjligt att räkna upp allt Gopinath har hunnit åstadkomma sedan hon tillträdde som vice chef för Internationella valutafonden (IMF). Hon anses vara en av världens främsta inom makroekonomi och har haft synnerligen fullt upp den senaste tiden!

Annons

Särskilt minnesvärt: Hon har varit synnerligen delaktig i att bekämpa pandemin med underlättande av vaccinleveranser till låg- och medelinkomstländer.

”Jag tänker på utmaningar och använder mitt ekonomiska kunnande för att komma på lösningar.”

På gång: Hon samlar beslutsfattare för att bekämpa konsekvenserna av klimatförändringar och publicerar sitt forskningsmaterial från Harvard. Hon fortsätter sitt banbrytande arbete för världsekonomin.

Christine Lagarde

Frankrike, 66 år

Christine Lagarde

Motivering: Hon är ordförande för Europeiska centralbanken (ECB) men Lagardes imponerande karriär inleddes på en internationell affärsjuridisk byrå i Paris. 2005 blev hon minister för utrikeshandel och president Nicolas Sarkozy utsåg henne senare till finansminister. Som en av få kvinnor inom ekonomi och politik har allt hon gjort skärskådats på ett sätt som sällan händer män i liknande ställning.

Annons

Särskilt minnesvärt: 2011 lämnade hon den franska regeringen för att i stället bli VD för Internationella valutafonden (IMF) där hon som första kvinna på posten ställdes inför eurozonens skuldkris (och du kanske tänkte att ditt jobb är tufft!)

”Jag har en teori om att kvinnor ges utrymme och maktpositioner när läget är kritiskt. Jag har noterat det på flera instanser. I krissituationer kallas kvinnorna in för att reda ut allt, ta itu med de svåra frågorna och totalt fokusera på att lösa situationen.”

På gång: Inflationen i Europa är rekordhög så hon fokuserar på att stabilisera prisläget som drivits upp i och med kriget i Ukraina och söker samförstånd bland beslutsfattare i nitton länder.

Mariana Mazzucato

Italien/USA, 54 år

Mariana Mazzucato

Motivering: Att omsätta ekonomiska teorier i praktiken är ingen enkel uppgift, men det är vad Mazzucato har vigt sin karriär åt att göra. Hon är professor i ekonomi på University college London (UCL), medlem i Världshälsoorganisationens råd för ekonomi och hälsa och har mottagit utmärkelsen Leontief Prize for advancing the frontiers of economic thought. Hon utmanar ständigt beslutsfattare att applicera så kallat ”moonshot thinking” för att lösa vår tids allra svåraste problem.

Annons

Särskilt minnesvärt: Mazzucatos ”moonshot thinking” implementeras i EU:s innovationsfond där teorier från hennes inflytelserika bok Mission economy: a moonshot guide to changing capitalism används i praktiken.

”Historien lär oss att innovationer är resultatet av enorma gemensamma ansträngningar – inte bara bland en begränsad grupp unga vita män i Kalifornien. Om vi vill lösa de stora världsproblemen måste vi förstå det.”

På gång: Hennes nya bok The big con: how the consulting industry has infantilized government, weakened business and warped economies kommer ut under våren 2023.

Stefanie Stantcheva

Bulgarien, 36 år

Stefanie Stantecheva

Motivering: Att popularisera skattebetalande på ett sätt som får människor att intressera sig för ämnet är en bedrift i sig, men Stantcheva, professor i ekonomi på Harvard, är så passionerad att det är omöjligt att inte fascineras av hennes arbete. Hon fokuserar på skattepolitikens långvariga effekter på innovationer, utbildning och välstånd.

Annons

Särskilt minnesvärt: Hon utnämndes till en av årtiondets främsta unga ekonomer av tidskriften The Economist.

”Jag tror starkt på mer information och mer upplysning kring ekonomiska frågor.”

På gång: Undersöker människors inställning till beskattning, hälsovård, invandringspolitik, miljöfrågor och social rörlighet med hjälp av storskaliga socioekonomiska enkäter och experiment.

Politik

De stiftar lagar, påverkar människors förhållningssätt och arbetar för en bättre värld – det här är kvinnor som något gjort!

Jacinda Ardern

Nya Zeeland, 42 år

Jacinda Ardern

Motivering: Sedan 2017 har Ardern lett sitt parti och sitt land genom kriser som ingen makthavare kunnat förutse – från terrorattacken i Christchurch till vulkanutbrottet på White island och givetvis Covid 19-pandemin. Hon har blivit känd för sin stabilitet och empatiska förmåga och drar sig inte för att prata öppet om livet som hårt arbetande mamma. Hon blev landets premiärminister efter jordskredssegern i valet 2020, då hennes parti fick fler röster än på 50 år.

Annons

Särskilt minnesvärt: När hon tog med sin tre månader gamla bebis till ett FN-möte.

”Jag motsätter mig verkligen tanken på att politiken måste vara en plats för stora egon och där det gäller att vinna slag mot varandra. Ja, vi behöver en stark demokrati, men det går att vara både stark och snäll.”

På gång: Det är val i Nya Zeeland 2023.

Karine Jean-Pierre

Martinique/USA, 44 år

Karine Jean-Pierre

Motivering: Hon är den första svarta och första öppet homosexuella pressekreteraren i Vita husets historia. Innan hon blev mamma tillsammans med sin fru var Jean-Pierre politisk kampanjarbetare, aktivist, politisk kommentator och lektor i internationell politik på Columbia university. Hon har dessutom gjort politiska analyser för NBC news och MSNBC.

Annons

Särskilt minnesvärt: Blev vicepresident Kamala Harris stabschef i augusti 2020

”Dröm stort och tappa aldrig bort ditt sanna jag.”

På gång: I och med det evigt instabila läget i amerikansk politik har hon som Vita husets pressekreterare fullt upp med att förmedla Bidens visioner till nationen.

Ursula von der Leyen

Belgien, 64 år

Urusula von Der Leyen

Motivering: I sin roll som tysk minister har von der Leyen gått emot flera av sina mer konservativa partikamrater och förespråkat fler förskolor, könskvotering i bolagsstyrelser, accepterandet av gayäktenskap och nationell minimilön. Hon var Tysklands första kvinnliga försvarsminister och spåddes bli Angela Merkels efterträdare som landets president.

Annons

Särskilt minnesvärt: I juli 2019 valdes hon till EU-kommissionens ordförande och blev den första kvinnan på positionen.

”Arbeta för något för att det är bra, inte bara för att det finns en chans att lyckas.”

På gång: von der Leyen har meddelat att EU inför ett 90-procentigt importförbud för rysk olja innan årsskiftet 2022–23.

Sanna Marin

Finland, 36 år

Sanna Marin

Motivering: Den finska premiärministern uppmärksammades internationellt när en video där hon dansade med vänner på en fest blev viral och genererade oproportionerlig kritik som ledde till att hon tvingades göra ett drogtest. Otaliga politiker och högt uppsatta personer har försvarat henne och påtalat den orättvisa behandling som kvinnor i maktpositioner utsätts för. Debaclet kring hennes dans bleknar dock i jämförelse med allt hon uträttat som landets ledare, inte minst det tydliga ställningstagandet mot Rysslands invasion av Ukraina och hanterandet av Covid 19-krisen.

Annons

Särskilt minnesvärt: Som 34-åring blev hon världens yngsta regeringschef och hon har utökat Finlands redan generösa föräldraförsäkring för både mammor och pappor.

”Ett samhälles styrka mäts inte i hur förmögna dess mest välmående medborgare är, utan hur bra de allra mest utsatta klarar sig.”

På gång: Marin har sagt att Finland ska nå netto noll innan 2035.

Angela Merkel

Tyskland, 68 år

Angela Merkel

Motivering: Forbes magazine har utnämnt henne till världens mäktigaste kvinna inte mindre än fjorton gånger, men få kanske känner till att Merkel var forskare innan hon gav sig in i politiken och arbetade sig ända upp till toppen. Hon var Tysklands förbundskansler mellan 2005–2021 och Kristdemokraternas (CDU) första kvinnliga partiledare.

Annons

Särskilt minnesvärt: Den vanligtvis restriktiva Merkel vann mångas hjärtan med sitt djärva beslut att öppna landets gränser under flyktingkrisen 2015 och peppade tyskarna med mantrat ”Vi kan göra det!”

”Jag valde att satsa på en karriär inom fysiken, för där är det svårare att tänja på sanningen.”

På gång: Merkel arbetar på en politisk självbiografi tillsammans med sin långvariga rådgivare Beate Baumann, som förväntas bli klar 2024. Hon är också ordförande i juryn för The Gulbenkian prize for humanity.

Alexandria Ocasio-Cortez

USA, 33 år

Alexandria Ocasio-Cortez

Motivering: Som det inte räckte med att vara den yngsta kvinnan någonsin som valts in i den amerikanska kongressen, lade hon dessutom fram 23 nya lagförslag bara under sin första mandatperiod.

Annons

Särskilt minnesvärt: Det har varit så många! Hon har fått ett ledande läkemedelsföretag att sänka priset på en medicin som minskar risken att överföra HIV-smitta, lyckats få till stånd en återbetalning på 16 miljoner dollar från en underleverantör till det amerikanska försvaret och fick Michael Cohen att intyga att Donald Trump ägnar sig åt skattefusk.

”Förändringar kräver mod.”

På gång: Fortsätter som kongressledamot ännu en mandatperiod.

Kultur

Pennan är mäktigare än svärdet. De här kvinnorna skriver in sig i historien som krafter att räkna med.

Dolly Alderton

Kanada/England, 34 år

Dolly Alderton

Motivering: Det krävs ett särskilt sorts mod för att blottlägga sitt liv i all sin härlighet och oreda. Men det är precis vad den här produktiva kolumnisten, skribenten och författaren gör, till allas vår förtjusning. TV-adaptionen av hennes första bok, den självbiografiska Allt jag vet om kärlek, blev en av årets mest omtalade serier och romanen Kvinnor som vi från 2021 nominerades till British book award. Hon är känd för sina fyndiga betraktelser kring popkultur och dejtande.

Annons

Särskilt minnesvärt: Hennes enormt populära podcast The high low genererade horder av nya fans och blev en livlina för många under isoleringen i samband med pandemin.

”Nästan allt jag har lärt mig om kärlek, har jag lärt mig av mina långvariga vänskapsrelationer med kvinnor.”

På gång: Hon skriver på en ny roman och har planer på att göra TV.

Christiane Amanpour

England/Iran, 64 år

Christiane Amanpour

Motivering: Blev världsberömd i början på 1990-talet för sina reportage från Gulfkriget och hennes namn har kommit att bli synonymt med orädd amerikansk journalistik – inte mist från kriget i Bosnien. Hon var CNN:s främste utrikeskorrespondent mellan 1992–2010 och har sedan dess varit politisk kommentator på ABC news.

Annons

Särskilt minnesvärt: Gjorde en oerhört uppmärksammad intervju med Bill Clinton 1993, där hon anklagade honom för ”konstant flipp-floppande” gällande konflikten i Bosnien. Clinton blev upprörd men Amanpour befäste sin position orubblig.

”Jag bestämde mig tidigt för att vända förluster och misslyckanden till en drivkraft.”

På gång: Efter sin kamp mot äggstockscancer har Amanpor sagt att hon har fått en andra chans i livet.

Rana Ayyub

Indien, 38 år

Rana Ayyub

Motivering: ”Orädd” är det ord som oftast används för att beskriva Ayyub, indisk undersökande journalist. Hennes kolumn ”Global opinions” i The Washington post behandlar svåra frågor som inte sällan leder till massivt näthat och direkta dödshot mot Ayyub själv. Hon skriver om politik och sociala problem i Indien och har hyllats för det undercoverarbete som ledde till avslöjanden om Gujarat-kravallerna 2002.

Annons

Särskilt minnesvärt: Hon genomförde en nästan åtta månader lång undercoveroperation då hon undersökte premiärminister Narendra Modis och Bharitaya Janata-partiets ordförande Amit Shahs roller i kravallerna.

”Indien är ett bristfälligt experiment.”

På gång: Ayyub är numera ”Pritzker fellow” på institutionen för politik på University of Chicago.

Virginie Despentes

Frankrike, 53 år

Virginie Despentes

Motivering: Legendarisk skribent, författare och filmskapare som utforskar könstillhörighet, sexualitet och vad det innebär att leva i fattigdom eller i marginaliserade samhällsgrupper.

Särskilt minnesvärt: Vid 23 års ålder gav hon ut sin första roman, Baise-moi, som handlar om våldtäkt och hämnd. År 2000 medregisserade Despentes filmversionen av boken där bland annat en fransk porrstjärna medverkade. Baise-moi blev den första film på 28 år som bannlystes i Frankrike.

Annons

”Efter 40 blir alla som en sönderbombad stad.”

På gång: Hon har startat ett förlag som inriktar sig på feminism och queerkultur.

Annie Ernaux

Frankrike, 82 år

Annie Ernaux

Motivering: Hennes kompromisslösa arbete har benämnts som modigt och sylvasst, The Guardians journalist Anita Chakraborty skrev bland annat: ”Den kvalité som skiljer Ernaux texter om sex från andra i hennes krets är den totala avsaknaden av skam. Hennes drivkraft skildrar begär, dödslängtan, glädje och till och med ett tidigare trauma, som hennes abort, men aldrig förnedring.”

Särskilt minnesvärt: Mottagare av 2022 års Nobelpris i litteratur, som enligt Alfred Nobels testamente skall gå till den person som ”inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk riktning”.

Annons

”Kanske den verkliga meningen med mitt liv, min kropp, mina känslor och mina tankar är att vara skrivande.”

På gång: I april 2023 släpper Yale press den första engelska översättningen av Ernaux autobiografiska Regarde les lumières mon amour från 2015, vilken beskrivs som ”en dagboksliknande reflektion över det unikt moderna fenomenet megavaruhus.”

Amanda Gorman

USA, 24 år

Amanda Gorman

Motivering: Inom loppet av några få minuter blev den här amerikanska poeten och aktivisten känd över hela världen när hon läste sin dikt ”The hill we climb” på president Joe Bidens installation i Washington. Hon utforskar teman som förtryck, feminism, ras och marginalisering i den afrikanska diasporan. Gorman var den första som utsågs till National youth poet laureate 2017 och sedan dess har hon försetts med ”Voice of a generation”-epitetet.

Annons

Särskilt minnesvärt: Den yngsta poet någonsin som framträtt på en amerikansk presidentinstallation.

”Det finns alltid ett ljus. Bara om vi är modiga nog att se det. Det finns alltid ett ljus. Bara om vi är modiga nog att vara det.”

På gång: Gorman planerar att ställa upp i presidentvalet 2036, hon har kontrakt med IMG models och hennes böcker är storsäljare

Elif Shafak

Turkiet, 51 år

Elif Shafak

Motivering: Författare, essäist, talskrivare, statsvetare och aktivist vars roman 10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld nominerades till Bookerpriset. Hon har översatts till mer än 50 språk och är en hängiven feminist och humanist, starkt influerad av sufism och ottomansk kultur. Som författare och skribent går hon till angrepp mot all form av främlingsfientlighet.

Annons

Särskilt minnesvärt: BBC har placerat hennes roman The forty rules of love på sin lista ”100 novels that shaped our world”.

“Kärleken existerar i var och en av oss från den stund vi föds och väntar sedan på att upptäckas.”

På gång: Skriver fler böcker.

Oprah Winfrey

USA, 68 år

Oprah Winfrey

Motivering: Hon är världens kändaste Tv-personlighet, världens rikaste svarta kvinna och världens första svarta miljardärska – men det vi verkligen beundrar är hennes förmåga att bygga sitt varumärke på en genuint grundad självkänsla. Numera är hon känd som ”Drottningen av Alla Medier”, med poddar, böcker, filmer, TV-program, liveshower och mycket mer än så kopplat till sitt namn. Det finns nog ingenting som Oprah inte kan göra – förutom att dra ner på tempot.

Annons

Särskilt minnesvärt: Hon har nominerats till två Oscar, både som skådespelerska och producent, men det är främst hennes roll som filantrop som gjort störst avtryck. Hon har skänkt pengar till skolor, kvinnohärbärgen och kampanjer för att åtala barnmisshandlare.

”Omvandla dina sår till visdom.”

På gång: Winfrey är en av fyra producenter bakom nyinspelningen av Purpurfärgen, den här gången med musikalversionen som förlaga.

Underhållning

De använder sin position i offentligheten för att uppmärksamma angelägna frågor och inspirera till förändring

Adele

Storbritannien, 34 år

Adele

Motivering: Efter världsframgångar med över 120 miljoner sålda album, 15 Grammys och 12 Brit awards har Adele fortfarande båda fötterna på jorden och såväl humor som självironi i behåll.

Annons

Särskilt minnesvärt: Alla hennes album har varit högvattenmärken och låtarna har blivit omedelbara klassiker, men att hon var en superstjärna blev nog som tydligast när hon mottog den brittiska imperieorden (MBE) för sina musikaliska insatser 2013.

”Jag har givetvis svagheter, men jag umgås inte med människor som påtalar dem för mig.”

På gång: Efter inställda och uppskjutna konserter i Las Vegas har Adele bekräftat att hon gör 32 shower på Caesars palace under hösten 2022 och våren 2023.

Beyonce

USA, 41 år

Beyonce

Motivering: Var börjar man ens med ett fenomen som Beyoncé! Från Destinys child till Dangerously in love, soloalbumet som gjorde henne till megastjärna, och senaste plattan Renaissance – Queen B har en oöverträffad förmåga att känna av sin samtid. Hennes alster är mer än musik, de tar sig in i det allmänna medvetandet och väcker både trender och debatter. Hon kanaliserar sin kreativitet genom skådespeleri, musikproduktion, konst och mode samt är en av de mest säljande artisterna i musikhistorien.

Annons

Särskilt minnesvärt: Albumet Lemonade, som behandlade hennes känslor av svek efter alla rykten om maken Jay-Z:s otrohetsaffärer, var en kraftuppvisning utan motstycke.

”Förminska inte dig själv inför världen, låt världen mäta sig med dig i stället.”

På gång: Fansen hoppas på en världsturné med Renaissance under 2023.

Michaela Coel

Storbritannien, 35 år

Michaela Coel

Motivering: Efter att hon skapade och medverkade i komediserien Chewing gum, för vilken hon vann en BAFTA, har Coel använt sitt medieutrymme till att framföra flera starka åsikter. Hennes självbiografiska serie I may destroy you, som hon både skrev och medverkade i, vann två BAFTA och hon var den första svarta kvinna som vann Emmyutmärkelsen Outstanding writing for a limited series.

Annons

Särskilt minnesvärt: I sitt ikoniska tal på TV-festivalen i Edinburgh 2018 tog hon upp diskriminering och attityder gentemot alla som utsatts för sexuella övergrepp i underhållningsbranschen.

”Var inte rädd för att försvinna.”

På gång: Spelar Aneka i Black panther: Wakanda forever.

Zhou Dongyu

Kina, 30 år

Zhou Dongyu

Motivering: Skådespelerska och producent som mottagit hela 37 utmärkelser för sitt arbete och som fortsätter vara en av de mest efterfrågade kinesiska skådespelerskorna i sin generation. Hennes roller trotsar traditionell typecasting och hon har briljerat i allt från thrillers till romantiska komedier. Hon är ambassadör för flera lyxvarumärken men framför allt en engagerad miljökämpe och talesperson för The Franco-chinese month of the environment.

Annons

Särskilt minnesvärt: Hon hade ingen som helst erfarenhet av skådespeleri när hon handplockades av den store regissören Zhang Yimou för att medverka i filmen The love of the hawthorn three. Hennes insats belönades med flera priser och ledde till att hon blev en av Kinas högst betalda skådespelerskor.

”Mänsklig visdom kan förändra världen, men att respektera, bry sig om och vårda naturen, djuren och växtligheten borde vara obligatoriskt.”

På gång: Hon har tre stora filmpremiärer under 2023.

Jung Ho-Yeon

Korea, 28 år

Jung Ho-Yeon

Motivering: Hon inledde sin karriär som fotomodell 2010 men det var när hon deltog i fjärde säsongen av Koreas Nest top model (hon var finalist) som allt verkligen tog fart. Numera är hon ambassadör för ett stort lyxvarumärke men allra mest känd är hon nog för sin roll i Netflix-succén Squid games.

Annons

Särskilt minnesvärt: Hon vann The Screen actors guild award for outstanding performance by a female actor in a drama series (lagom lång pristeitel!) och nominerades till en Emmy.

“Jag kämpar väldigt hårt oavsett vad det gäller. Jag lovar.”

På gång: Hon ska spela mot bland andra Cate Blanchett i thrillerserien Disclaimer på Apple TV+.

Olivia Rodrigo

USA, 19 år

Olivia Rodrigo

Motivering: Vägen från Disneystjärna till popstjärna är vältrampad men Rodrigo har gjort det på sitt alldeles egna sätt. Debutsingeln ”Drivers license” blev en av de mest sålda låtarna 2021 och innan hon skrev på sitt skivkontrakt säkerställde hon att alla inspelningar skulle tillhöra henne. Time magazine utsåg henne till Entertainer of the year 2021 och Billboard krönte henne till Woman of the year året därpå. Utöver musikskapandet vill hon använda sin plattform för att göra nytta och hon uppmuntrade unga människor att vaccinera sig mot Covid-19.

Annons

Särskilt minnesvärt: Som en reaktion på Högsta domstolens beslut att begränsa aborträtten i USA framförde Rodrigo låten ”Fuck you” tillsammans med brittiska sångerskan Lily Allen på Glastonbury-festivalen.

”Jag älskar konstruktiv kritik, för det innebär att någon bryr sig om mig och det jag gör.”

På gång: Fansen hoppas att hon ska spela på Coachella 2023.

Taylor Swift

USA, 32 år

Taylor Swift

Motivering: Som en av de största låtskrivarna i sin generation är Taylor Swift en kraft att räkna med. Hon har sålt mer än 200 miljoner album världen över och är därmed en av de mest säljande artisterna någonsin. Hon har vunnit 11 Grammys (varav tre Album of the year), 34 American music awards (fler än någon annan artist), 29 Billboard music awards (fler än någon annan kvinna) och en Emmy.

Annons

Särskilt minnesvärt: Efter en dispyt med managern Scooter Braun och skivbolaget Big machine återtog Swift rättigheterna till sina låtar, men när de vägrade låta henne köpa mastrarna började hon spela in allt på nytt och adderade ”Taylors version” till varje albumtitel.

”Jag vill säga det här till alla unga kvinnor där ute: Du kommer att möta människor som försöker förminska din framgång och som tar åt sig äran för dina bedrifter eller berömmelse … Men om du bara fokuserar på arbetet och inte låter de där människorna vilseleda dig, så kommer du, när du har nått ditt mål, att se dig omkring och inse att det var du – och de som älskar dig – som gjorde det möjligt. Och det kommer att vara den mest underbara känslan i hela världen.”

Konst

Med sina filmer, foton och banbrytande konstnärskap har de etsat sig fast i vårt kulturella landskap.

Marina Abramovic

Serbien, 75 år

Marina Arbamovic

Motivering: I sina performanceverk utforskar Abramovic kroppen, feminism, uthållighet, förhållandet mellan konstnär och publik, kroppens gränser och tankens möjligheter. Hon har varit aktiv i över fyrtio år och kallar sig själv ”performancekonstens mormor”. 2007 grundade hon The Marina Abramovic institute (MAI), en ideell stiftelse för performancekonst.

Annons

Särskilt minnesvärt: I performanceverket Rhythm O lade hon sitt liv och sin kropp helt i främlingars händer, hon gjorde sig själv till ett objekt som åskådarna fick göra vad de ville med under en period på sex timmar inne på ett galleri. Premissen var att hon skulle vara totalt passiv tills experimentet var över.

”Människor har så mycket smärta inom sig som de inte ens är medvetna om.”

På gång: Hennes första stora retrospektiv i Storbritannien kan ses hösten 2023 på Royal academy of arts i London.

Manal Al Dowayan

Saudiarabien, 49 år

Manal Al Dowayan

Motivering: Hon har länge undersökt de könsdiskriminerande sedvänjor som påverkar kvinnor i Saudiarabien och är ett varsamt men kritiskt vittne till den kulturella metamorfos som genomsyrar kungadömet. Hon arbetar med ljud, neon och skulptur. Nyligen samarbetade hon med ett känt lyxvarumärke och blev den första arab som designat om en av deras ikoniska väskor.

Annons

Särskilt minnesvärt: Hennes installationer Suspended together (2011) och Esmi – My name (2012) var resultatet av workshops där tusentals saudiska kvinnor fick möjlighet att påtala landets ojämlika förhållanden.

”Min närvaro är en utmaning.”

På gång: Skapar ett storskaligt konstverk för Wadi AlFann (”Konsternas dal”), en ny kulturell arena i den saudiska öknen.

Jane Campion

Nya Zeeland, 68 år

Jane Campion

Motivering: 1993 vann hon som första kvinna någonsin Guldpalmen i Cannes för sin film Pianot och 2014 blev hon festivalens första kvinnliga juryordförande. Hon är den första kvinnan i filmhistorien som fått två Oscarsnomineringar för bästa regi, 1993 och 2022, varav hon kammade hem den senare med The power of the dog.

Annons

Särskilt minnesvärt: Pianot fick ett omvälvande kulturellt genomslag och Kirsten Dunst sa: ”Jag visste att Jane var absolut bäst på att regissera kvinnliga aktörer. Det är den sortens skådespeleri som är målet.”

”Det vi lär oss av filmer som är regisserade av kvinnor är hur verkliga kvinnor är. Jag tror inte att män ser saker fel och kvinnor rätt, bara att vi ser olika.”

På gång: Fokuserar på The Aotearoa pop up film intensive, en Nyazeeländsk filmskola hon grundat med finansiering från Netflix.

Julia Ducournau

Frankrike, 38 år

Julia Docournau

Motivering: Regissör och manusförfattare vars senaste film Titane (”en våldsam och orubblig skräckthriller”) vann Guldpalmen i Cannes 2021, den andra kvinnan någonsin som mottagit priset och den första som gjorde det helt själv. Hon hyllas nu som en av de allra främsta inom genrefilm.

Annons

Särskilt minnesvärt: Med debutfilmen Raw, som innehöll extremt grafisk kannibalism, gjorde hon sig ett namn internationellt och beskrevs som en orädd berättare som trotsar alla förväntningar på en kvinnlig regissör.

”Jag tror det är viktigt att provocera fram en reaktion eller diskussion genom konst.”

På gång: Som en av Villa Albertines konstnärsstipendiater 2023 ska hon hämta inspiration till sin kommande film genom att utforska områden som hudkirurgi och tatueringskonst.

Yayoi Kusama

Japan, 93 år

Yayoi Kusama

Motivering: Hon känns lätt igen med sin ikoniska knallröda page och fäbless för prickigt. Kusama är lika excentrisk som begåvad och sedan 1977 bor hon frivilligt på en psykiatrisk avdelning i Tokyo. Hennes storskaliga utställningar på Tate modern och Centre Pompidou har varit enorma publikframgångar som renderat nya fanskaror bland Instagramgenerationen. Det var efter ankomsten till New York 1958 som hon började använda prickar som motiv – på papper, målarduk, väggar och till och med sin nakna kropp.

Annons

Särskilt minnesvärt: Hennes tidiga ”Infinity net-målningar” – monokroma dukar täckta med tusentals minimala prickar – banade väg för minimalismen. Hon har också varit viktig för pop-, performance- och installationskonsten.

”Ge mig Picasso, ge mig Matisse, ge mig vem som helst! Jag kan utmana dem alla med en enda prick!”

På gång: Louis Vuitton samarbetade med Kusama inför cruisekollektionen 2023, som innehåller ”Infinity mirror rooms”-inspirerade väskor. Hela kollektionen släpps i januari.

Zanele Muholi

Sydafrika, 50 år

Zanele Muholi

Motivering: Ickebinär konstnär och visuell aktivist som via fotografi, video och installation fokuserar på ämnen som ras, kön och sexualitet. De är en av de mest hyllade fotograferna just nu och deras verk har ställts ut över hela världen.

Annons

Särskilt minnesvärt: En av Muholis mest imponerande projekt är ”Faces and phases”, en serie porträtt på svarta lesbiska kvinnor och transpersoner i Sydafrika.

”Jag är bara mänsklig.”

På gång: Pågående utställning på The National gallery of Iceland (Listasafns Islands) med över 100 fotografier, kan ses till den 12 februari 2023.

Prune Nourry

Frankrike, 37 år

Prune Nourry

Motivering: Den här mångfacetterade bildkonstnären samarbetar med konsthantverkare, psykoanalytiker, genetiker, antropologer och forskare i verk som kombinerar skulptur, installation, performance och video. Hon producerar ofta sina verk i stora volymer som hon sedan använder, förstör eller begraver i dokumenterade ritualer.

Annons

Särskilt minnesvärt: På plats i Kina tillverkade Nourry en terrakottaarmé av kvinnor, inspirerad av terrakottaarmén i Xi’an, och döpte projektet till ”Terracotta daughters”. Efter att ha visats världen över begravdes de på hemlig plats i Kina.

”Konst håller oss sansade.”

På gång: 2030 ska Nourry gräva upp sina ”Terracotta daughters”.

Cindy Sherman

USA, 68 år

Cindy Sherman

Motivering: I fyra decennier har hon genomborrat vår fixering vid identitet, hon har lekt med de visuella och kulturella koderna inom konst, kändisskap, genus och fotografi. Hon är en av de mest tongivande konstnärerna från rörelsen Pictures generation, som bildades på 1970-talet.

Annons

Särskilt minnesvärt: Kort efter sin flytt till New York producerade hon bildserien ”Untitled film stills” där hon porträtterade sig själv som olika stereotypa kvinnliga karaktärer (och karikatyrer) – till exempel den bedagade förföreskan, den olyckliga hemmafrun, den övergivna älskarinnan och den sårbara naiva.

”Jag önskar att det var Halloween varje dag, så jag kunde klä ut mig och gå ut i världen som någon excentrisk karaktär.”

På gång: Utöver stora retrospektiva utställningar på institutioner som National portrait gallery i London och Fondation Louis Vuitton i Paris, gör hon gobelänger av bilder som hon postat på Instagram.

Chloé Zhao

Kina, 40 år

Chloé Zhao

Motivering: Från Beijing till Brighton, sedan New York, New England och nu Los Angeles – den här manusförfattarens kringflackande liv har gett henne en genuin förmåga att växla mellan stämningar och miljöer. Det märks i hennes eklektiska arbete: independentfilmer, en sci-fi-western och nu senast en Marvel-succé.

Annons

Hon vann Bästa film och Bästa regi för Nomadland på Oscarsgalan 2020 och blev därmed den andra kvinnan (första icke-vita) någonsin som vunnit för Bästa regi.

Citat: ”Vart jag än går dras jag till outsiders, för jag är en själv.”

På gång: Hon står som exekutiv producent för en ännu inte namngiven serie om upprinnelsen till den stora pan-asiatisk-amerikanska proteströrelsen.

Mode

Några av de modeskapare, stylister, modeller och banbrytare som har allra störst positiv inverkan på modeindustrin.

Maria Grazia Chiuri

Italien, 58 år

Maria Grazia Chiuri

Motivering: Diors konstnärliga chef har hyllats för att föra in feminism i lyxmodet. Under studietiden på Instituto di design i Rom slog hon sig snabbt ihop med kurskamraten Pierpaolo Picciolo och de arbetade sedan tillsammans på Fendi i slutet av 1980-talet. Efter att ha designat en accessoarkollektion för Valentino 1999 anslöt de sig till det prestigefyllda modehuset. 2016 lämnade Chiuri Valentino för att börja på Christian Dior och hon är den första kvinnliga chefsdesignern sedan märket grundades 1946.

Annons

Särskilt minnesvärt: Det var på Chiuris premiärvisning (vår/sommar 2017) som hennes T-shirt med texten ”We should all be feminists” satte ny djärv standard för Dior. Sedan dess har hon riktat sig till millenniegenerationen som definieras av individualism och självförverkligande.

”Vi måste alltid vara modiga. Låt inte andra definiera vem du är.”

På gång: Anammar ny teknologi och skapar framtidens mode.

Gabriella Hearst

Uruguay/USA, 45 år

Gabriella Hearst

Motivering: Som pionjär inom hållbart lyxmode försäkrar Hearst att ”det finns en mening” med varje plagg hon skapar. 2019 investerade lyxgruppen LVMH ansenliga summor i hennes märke, som har blivit synonymt med avslappnat chic. 2020 blev Hearst kreativ chef på Chloé.

Annons

Särskilt minnesvärt: Klänningen som First lady Jill Bilden bar på sin makes presidentinstallation var Hearsts design.

”Jag tror inte på perfektion, jag tror på att försöka förstå.”

På gång: Hearst, vars klädföretag föder upp får på den egna ranchen för att kunna producera egen merinoull, ska implementera sin hållbarhetsvision i arbetet på Chloé.

Iris van Herpen

Nederländerna, 38 år

Iris van Herpen

Motivering: Hon har klätt alla från Beyoncé till Fan Bingbing i sina utomjordiska och futuristiska skapelser. Efter designstudier på ArtEZ Institute of arts i Arnhem började van Herpen arbeta för Alexander McQueen och Claudy Jongstra. 2007 lanserade hon sitt eget märke och tack vare innovativa grepp lockar hon kändisar som vill hävda sig stilmässigt.

Annons

Särskilt minnesvärt: Klädde Lady Gaga i en technicolor-artad klänning och rosa gasmask på 2020 års MTV-gala.

”Jag ser verkligen couture som modevärldens laboratorium.”

På gång: Erövrar metaversum.

Aurora James

Kanada, 38 år

Aurora James

Motivering: Hon är kreativ chef, aktivist och modedesigner. 2013 grundade hon märket Brother Vellies med fokus på att lyfta fram traditionell afrikansk design och teknik. 2020 initierade James ”The 15 percent pledge” för att stötta svarta företagare. 2021 utsågs hon till en av världens 100 mest inflytelserika personer av Time magazine.

Särskilt minnesvärt: I tjugoårsåldern reste Jones runt i Afrika och efter många möten med konsthantverkare inledde hon ett samarbete med en verksamhet i Sydafrika som riskerade nedläggning. Hon intresserade sig särskilt för den traditionella sydafrikanska ökenkängan ”Vellie” och började experimentera med färg och form. Sedan lanserade hon skorna på en marknad i New York och resten är historia.

Annons

”Att investera i ett hållbart och välgjort plagg som kommer hålla år efter år är ett sätt att agera miljömedvetet.”

På gång: James hoppas att modebranschen fortsätter att sträva efter utveckling, att aktörerna utvärderar vad hållbarhet går ut på och hur konsumenterna värderar det hos ett märke.

Rei Kawakubo

Japan, 80 år

Rei Kawakubo

Motivering: Som en av modevärldens mest inflytelserika designers strävar Kawakubo efter att utmana formen på traditionella plagg. Hon grundade såväl Comme des Garçons som Dover Street Market och är ständigt aktuell. Hon ger sällan intervjuer men hennes inflytande är ändå konstant. Hon bor i Tokyo och Paris och är den andra nu levande designer som förärats en utställning på Metropolitan museum of Art.

Annons

Särskilt minnesvärt: För att interagera med utställningen på Metropolitan hade muséets gala 2017, The Met gala, temat ”Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the in-between”.

”Vi kan inte bli ett coolt nytt företag om vi inte gör saker som aldrig har gjorts förut.”

På gång: Hon fortsätter skapa kollektioner som förvrider kroppen och gör allt annat än ”enkla kläder”.

Stella McCartney

Storbritannien, 51 år

Stella McCartney

Motivering: I april 2001 grundade McCartney sitt eget modemärke med kläder som än idag är kända för sin enkelhet, elegans och avslappnade coolhet. Hon öppnade sin första butik i Palais Royal i Paris och senare en i New York. Som vegetarian, precis som sin mor, använder McCartney varken päls eller läder i sina kollektioner och genom att bannlysa läder, päls, fjädrar och animaliskt lim blev hon en pionjär inom lyxmodebranschen vad gäller miljömässigt ansvar.

Annons

Särskilt minnesvärt: Köpte tillbaka de 50% av sitt företag som ägdes av lyxkonglomeratet Kering group.

”Vi lever alla i den här världen med begränsade resurser, vi måste vara medvetna om hur vi konsumerar, hur vi producerar och med vilka material.”

På gång: Arbetar mer med det läderliknande materialet mycel som utvinns ur svamp.

Miuccia Prada

Italien, 73 år

Miuccia Prada

Motivering: Förutom legendarisk modeskapare är Prada konstkurator, filmproducent, arkitekt, feminist, socialist och före detta mimartist. Jo, det är sant! Hon utvecklade det gamla familjeföretaget, som då producerade lädervaror, till ett av branschens största modehus. 2022 beräknades hennes förmögenhet ligga på runt 50 miljarder kronor, vilket gör henne till världens 463:e rikaste person (källa: Bloomberg).

Annons

Särskilt minnesvärt: Efter mer än 40 år som märkets kreativa motor meddelade Prada och den belgiske designern Raf Simons (tidigare kreativ chef på Calvin Klein och Dior) i februari 2020 att de nu skulle dela på ansvaret. Aldrig tidigare hade två så välkända profiler samsats om det kreativa ledarskapet.

”Man måste vara nyfiken och aldrig sluta lära sig saker. Man måste utmana sig själv varje dag för att förstå och reagera på allt som händer.”

På gång: I strävan efter både hållbarhet och lönsamhet ska nylonet fasas ut för att ersättas med återvunnen nylon och läder ska ersättas med andra alternativ.

Marine Serre

Frankrike, 30 år

Marine Serre

Motivering: Med sin berömda månskära i logotypen är Serre en av Frankrikes mest framstående modeskapare. Sedan lanseringen av det egna märket 2017 har hon bara stigit i coolhetsgraderna med visningar på bland annat Paris fashion week. Hon arbetar med upcyclade material och högteknologiska textilier i en stil som rör sig mellan sportig, bekväm och glamorös.

Annons

Särskilt minnesvärt: Beyoncé bar en logoprydd catsuit i sitt ”visuella album” Black is king, vilket exponerade Serre för en miljonpublik.

”Jag tar risker med allt. Det handlar inte om pengar, utan om kärlek och förändring. Jag är envis.”

På gång: Fortsätter kämpa för förändring och inkludering med sin progressiva design.

Lauren Wasser

USA, 34 år

Lauren Wasser

Motivering: Vid 24 års ålder förändrades den här fotomodellens liv över en natt när hon drabbades av TSS (toxic chock syndrome, även kallad tampongsjuka) och var en hårsmån från att dö. Båda hennes smalben amputerades och efter hårt mentalt arbete började hon anpassa sig till sin nya verklighet. Med två guldfärgade benproteser återtog hon karriären som modell och inledde ett kampanjarbete för att tampongföretag ska tvingas redovisa innehållet i sina produkter.

Annons

Särskilt minnesvärt: Gick i spetsen för modellerna på Louis Vuittons cruisevisning i maj 2022, klädd i en silverskimrande kreation som framhävde hennes guldproteser.

”Att se skönhet är att kunna se en annan människa i sin mänsklighet.”

På gång: Fortsatt kampanjarbete och fler modelluppdrag, bland annat i nästa Pirelli-kalender.

Rui Zhou

Kina, 28 år

Rui Zhou

Motivering: Zhou har gjort sig känd för att omdefiniera vardagsplagg som linnen och strumpbyxor genom att såväl blotta som armera kroppen – inte konstigt att hon älskas av kändisar som Dua Lipa och Solange. Sedan lanseringen av märket RUI 2019 har hon vunnit en rad utmärkelser för unga klädskapare och hela branschen har tagit intryck av hennes könsöverskridande kollektioner.

Annons

Särskilt minnesvärt: Zhou var en av nio finalister LVMH:s tävling för unga designers och kammade till slut hem ”Karl Lagerfeld special prize”.

”Jag tycker verkligen om en fredlig tillvaro, en väldigt mjuk och mild känsla.”

På gång: Hon vill undersöka möjligheter till framtida samarbeten.

Skönhet

Kvinnor som gör skönhet till en konstform och bygger inflytelserika varumärken

Huda Kattan

Irak/USA, 39 år

Huda Kattan

Motivering: Makeupartist, beautybloggare, influencer och entreprenör som inledde sin bana med studier på Joe Blasco Makeup academy i Los Angeles (efter ekonomistudier på University of Michigan). 2010 startade hon en YouTube-kanal och bloggen ”Huda beauty” – främst för att dela med sig av tipps till vänner – och 2013 lanserade hon sin första produkt: lösögonfransar. Att bloggen snabbt skulle bli den största i hela Mellanöstern och kosmetikaföretaget ett globalt imperium värderat till över en miljard dollar, hade hon nog aldrig räknat med.

Annons

Särskilt minnesvärt: Huda Beauty har blivit Instagrams främsta skönhetskonto med över 50 miljoner följare.

”I samma sekund som du bestämmer dig för att ägna dig åt det du älskar, så har du gjort en plan för framtiden och ett karriärsval.”

På gång: 2020 klev hon av som VD för att i stället fokusera på den kreativa sidan av verksamheten, sedan dess har hon blivit alltmer intresserad av kryptovaluta och investerar i NFT-bolag.

Kirsten Kjær Weis

Danmark, 56 år

Kristen Kjær Weis

Motivering: Växte upp på en gård i Danmark och är före detta student på prestigefyllda Christian Chaveau School of artistic makeup, hon har arbetat med flera av de största modemagasinen över hela världen. Som efterfrågad makeupartist märkte hon att många slet ut sin hy genom att använda syntetiskt och irriterande smink samtidigt som de naturliga produkterna inte hade samma kapacitet. Detta inspirerade henne att bli en pionjär inom ekologisk lyxkosmetik och så föddes märket Kjær Weis.

Annons

Särskilt minnesvärt: Samarbetade med designern Marc Atlan (mannen bakom Comme des Garçons ikoniska parfymflaska) i utvecklandet av vacker och hållbar paketering för sitt märke. Hans design är enastående exceptionellt.

”Ekologiskt, hållbart och högkvalitativt – det går att få allt detta. Man behöver inte kompromissa.”

På gång: Har utökat produktionen av refillförpackningar med serien Red edition som ser läderartad ut men är tillverkad i återvunnen och komposterbar kartong.

Pat McGrath

Storbritannien, 56 år

Pat McGrath

Motivering: I över 25 år har McGraths kreativa synsätt bidragit till hennes status som världens mest inflytelserika och efterfrågade makeupartist. 2015 lanserade hon sitt eget skönhetsmärke, 2019 omsatte företaget flera miljarder dollar och var det sminkmärke som sålde allra bäst på varuhuset Selfridges.

Annons

Särskilt minnesvärt: 2015 adlades Dame Pat McGrath för sitt framstående arbete inom mode- och skönhetsindustrin.

”Makeup är ett enastående verktyg som gör att jag kan dela med mig av min inspiration, mina fantasier och min vision till resten av världen.”

På gång: Hennes nya makeupserie Mothership IX lanserades nyligen.

Atsuko Morita

Japan, 58 år

Atsuko Morita

Motivering: Under sin tid som flygvärdinna drabbades Morita av astma samtidigt som hon kände att både hy och hår blev allt torrare. En fransk väninna rekommenderade då fytoterapi, det vill säga örtmedicin, och via forskning i farmakologi och kosmetika började Morita upptäcka växtvärldens läkande krafter. Hon konstaterade att botaniska metoder kunde stärka hälsa och välmående från såväl insida som utsida, varpå hon började utveckla en serie växtbaserade skönhetsprodukter under märket Waphyto. De prisbelönta upptäckterna har gjort Morita till en ledande auktoritet inom sitt fält, en kombination av fransk fytoterapi och traditionell japansk örtmedicin.

Annons

Särskilt minnesvärt: När hon sa upp sig som flygvärdinna för att börja studera växtmedicin i Paris.

”Fantastisk hy uppstår inte efter ett försök.”

På gång: Fortsätter passionerat att förespråka välmående med inriktning på örtbaserad egenvård för kvinnor i alla åldrar.

Hye-Min Park aka Pony

Sydkorea, 32 år

Hye-Min Park, även kallad Pony

Motivering: Som bloggare, influencer och makeupartist har Pony bidragit till att popularisera koreanska skönhetstrender på en global nivå. Hon har gett ut flera informativa makeupböcker och samarbetade med en mängd märken innan hon lanserade sitt eget sminkmärke, Pony effect.

Särskilt minnesvärt: Den megavirala videon där hon sminkar sig till en kopia av Taylor Swift har över 23 miljoner visningar.

Annons

”Jag skapar mina looks för alla.”

På gång: Utvecklar nya produkter, samarbeten och vägar att nå sin stora fanskara.

Rihanna

Barbados, 34 år

Rihanna

Motivering: Fansen längtar desperat efter ett nytt album från den bästsäljande artisten, men 2017 lanserade popstjärnan först sitt eget modemärke Fenty och sen skönhetsmärket Fenty beauty med stöd av LVMH, vilket fick henne att ägna sig åt företagande istället för musik. 2020 lanserades hudvårdsserien Fenty skin. Hennes mission är att alla kvinnor, överallt, ska känna sig inkluderade, med fokus på ett brett spektrum av hudtoner som annars är svårmatchade i beautydjungeln. Hon utvecklar formler som funkar för alla hudtyper och nyanser.

Annons

Särskilt minnesvärt: 2017 tilldelades Rihanna ”Humanitarian of the year award” av The Harvard University foundation för sitt engagemang i utbildningsfrågor.

”Makeup är till för att vi ska ha skoj. Det får aldrig kännas som en press. Det får aldrig kännas som en uniform. Våga chansa och ta risker och våga göra något nytt eller annorlunda.”

På gång: Förvaltar sin förmögenhet på över 4 miljarder dollar, uppfostrar sin son och kanske – men bara kanske – får vi höra ny musik!

Violette Serrat

Frankrike, 33 år

Viollette Serrat

Motivering: Hennes skicklighet som makeupartist har resulterat i samarbeten med de allra största modefotograferna och magasinen. Efter fyra år som global skönhetschef på Estée Lauder utsågs hon till kreativ makeupchef på Guerlain förra året. Hennes eget märke, veganska Violette_Fr, producerar makeup, hudvård, parfym och hårprodukter.

Annons

Särskilt minnesvärt: Efter flytten till USA 2015 sköt Serrats karriär i höjden, inte minst tack vare samarbetet med Dior.

”Jag vill verkligen omfamna åldrandet. Det är ett enormt privilegium.”

På gång: Förnyar ikoniska produkter för det historiska kosmetikahuset.

Charlotte Tilbury

Storbritannien, 49 år

Charlotte Tilbury

Motivering: Makeup är på många sätt synonymt Tilbury vars YouTube-kanal och blogg med smink- och hudvårdstips kom att utvecklas till ett beautyimperium. 2013 hade hon tillräckligt stor följarskara och trovärdighet för att lansera sitt eget märke, Charlotte Tilbury beauty ltd på Selfridges i London. Två år senare öppnade hon sin flaggskeppsbutik i Covent Garden. Förutom internationellt erkänd i branschen är hon även ambassadör för välgörenhetsorganisationen Women for women.

Annons

Särskilt minnesvärt: Blev tilldelad den kungliga ordern MBE 2018.

”Skönhet är makt och makeup är något som verkligen förstärker det. Det är en kvinnas hemlighet.”

På gång: Efter öppnandet av ”Charlotte Tilbury Beauty wonderland” i Liverpool vill hon expandera utomlands.

Lifestyle

De är inredare, arkitekter, kockar … och bidrar med oändligt mycket mer än sin yrkeskunskap

Dominique Crenn

Frankrike, 57 år

Dominique Crenn

Motivering: Hon är inte bara den enda kvinnliga kocken i USA som förärats tre Michelinstjärnor – för sin restaurang Atelier Crenn i San Franciso – hon är dessutom aktivist, kvinnorättskämpe och engagerad i såväl HBTQ+ som cancerrelaterade frågor. I den ofta toxiska, aggressiva och manliga restaurangbranschen har hon gjort sig känd för att behandla sin personal väl, utan den hårda jargong som annars förknippas med restaurangkök.

Annons

Särskilt minnesvärt: Samarbetet med Rethink food, en ideell verksamhet som arbetar för ökad tillgång till hållbar och näringsrik mat. Varje vecka bidrar systerrestaurangen Petit Crenn med måltider till utsatta människor.

”Att vara kock handlar om att ge människor mat, något som ingår i all medmänsklighet.”

På gång: Crenn fokuserar på att använda sin plattform för att bidra till en bättre framtid för nya generationer.

Frida Escobedo

Mexico, 43 år

Frida Escobedo

Motivering: En av vår tids mest framstående arkitekter som med sitt kraftfulla formspråk vill belysa socioekonomiska och miljömässiga aspekter. 2006 startade hon sin egen arkitekt- och designbyrå i México city. 2018 blev hon den yngsta arkitekten någonsin som fick arbeta med Serpetine gallerys sommarpaviljong och den andra kvinnan efter Zaha Hadid som designade den första år 2000.

Annons

Särskilt minnesvärt: Blev kontrakterad för arbetet med Ray Harlem i New York, ett område med bostäder, konstnärsateljéer och co-working-platser, där även Harlems historiska National Black theatre ligger. Målet är att knyta samman det nya området med det gamla och att ta tillvara teaterns konstnärliga uttryck.

”Jag har alltid undrat vad som får vissa saker att ta fäste, vad som gör något signifikant, hur vi bygger ett gemensamt språk.”

På gång: Hon har valts ut att rita The Mets nya flygel ”The Tang wing” som ska hysa muséets samlingar med konst från 1900- och 2000-talet.

Leonor Espinosa

Colombia, 59 år

Leonor Espinosa

Motivering: Hennes restaurang Leo Cocina y cava i Bogotà anses vara en av världens bästa. Espinosas matlagningsfilosofi kombinerar tradition, minnen och kreativitet med intensiva colombianska smaker i centrum. Hon influeras av samtidskonst, fältstudier, antropologi och olika sorters samhällen världen över.

Annons

Särskilt minnesvärt: 2008 grundade hon The Leo Espinosa foundation som skapar utvecklingsmöjligheter på landsbygden genom stärkta kulinariska traditioner, näringskunskap och livsmedelssäkerhet.

”Jag ville äta upp hela världen … Jag var sugen på den.”

På gång: Hennes ”ciclo-bioma”-filosofi går ut på att använda gastronomi som drivkraft för social och ekonomisk utveckling bland ursprungsbefolkning och afro-colombianer.

India Mahdavi

Frankrike (med rötter i Iran och Egypten), 60 år

India Mahdavi

Motivering: Med examina inom arkitektur, industridesign, grafisk design, produktdesign och möbeldesign inledde Mahdavi sin karriär som konstnärlig chef hos inredaren Christian Liaigre. År 2000 öppnade hon sin egen designstudio i Paris och samtidigt en kombinerad butik/showroom för accessoarer. 2003 lanserade hon sin första möbelserie. Hon är känd för otaliga internationella projekt – restauranger och hotell som snabbt blev måsten, som Hotel on Rivington i New York, Café Français och The Germain i Paris, Sketch gallery och Connaughts Coburg bar i London.

Annons

Särskilt minnesvärt: Samarbetet med H&M tidigare i år fick hennes vackra estetik att nå nya kundgrupper.

Citat: ”Livets skörhet har aldrig varit så här nära och det har påverkat tillvarons enkelhet. Det innebär att vi måste använda all vår tid till att lära, njuta och skratta.”

På gång: Hon har meddelat att ”Samarbeten är planerade men jag vill inte avslöja något i förväg!”

J.J. Martin

USA, 48 år

JJ Martin

Motivering: La DoubleJ är mode- och inredningsföretaget med stort hjärta som grundades av Martin 2015. Med huvudkontor i Milano ligger fokus på att lyfta fram det bästa av italienskt hantverkskunnande med en maximalistisk touch. Det som inledningsvis var ett nätmagasin fyllt av Martins egna vintagefynd är nu ett fullfjädrat, glädjespridande lifestylemärke som främjar italienskt hantverk och kvinnligt skapande.

Annons

Särskilt minnesvärt: Martin har hållit flera andliga retreats i sin ”heliga grotta” under butiken i Milano.

”Alla färger har en särskild vibration och ju mer vi märker det och tar det till oss, desto längre in i oss själva kan vi nå. Färg är makt.”

På gång: Efter företagets första permanenta inredningsprojektet – samarbetet med nya Passalacqua hotel vid Comosjön – hoppas vi på fler liknande projekt.

Gwyneth Paltrow

USA, 50 år

Gwyneth Paltrow

Motivering: 2008 lanserade Paltrow, då mest känd för sina roller i filmer som Iron man och The Royal Tenenbaums, sitt veckomagasin Goop med förhoppningen att läsarna skulle ”vårda de inre aspekterna”. Goop expanderade sedan till Goop.com, ett lifestyle- och hälsoimperium med e-handel (jadeägg, någon?). Fokus ligger på samarbeten med modemärken och resultatet är popupbutiker, hälsokonferenser, en papperstidning, en podcast, en kokbok och en dokumentärserie på Netflix.

Annons

Särskilt minnesvärt: Företaget släppte sin första vibrator på Alla hjärtans dag 2021, då Paltrow skämtade om att hon var tvungen att ”fördriva tiden” på något sätt under Coronapandemin.

”Mitt liv är bra för jag förhåller mig inte passivt till det. Jag investerar i det som sant, som sanna människor. Och jag gör sanna saker, för mitt sanna jag.”

På gång: Dokumentärserien om Goop har fått grönt ljus för en andra säsong på Netflix.

Patricia Urquiola

Spanien, 61 år

Patricia Urquiola

Motivering: En arkitekt som tror på design utifrån ett humanistiskt, teknologiskt och socialt perspektiv. Hennes design möter utmaningar och bryter ner fördomar samtidigt som hon hittar kopplingar mellan det välbekanta och det outforskade. Hon har undervisat avgångselever i inredningsdesign på The Domus academy i Milano och har föreläst på Harvard. Hennes studio arbetar med arkitektur (hotell, butiker, utställningar), industridesign och strategisk konsultation. Hon inleder varje projekt med att skapa en samhörighet med beställaren som i slutändan införlivas i designen. Flera av hennes arbeten finns i MoMAs samlingar.

Annons

Särskilt minnesvärt: 2008 utsågs hon till Årets designer på den franska handelsmässan ”Now! Design à vivre.” 2010 mottog hon ”Gold medal of merit for fine arts” av det spanska ministeriet för utbildning, kultur och idrott.

”Det finns varken början eller slut. Nuförtiden är allt sammanlänkat.”

På gång: Utvecklar bättre och smartare material och textilier för en hälsosammare och säkrare miljö. Hon säger, ”Vi kan inte betrakta naturen som en vacker kuliss, den är en del av oss själva. Vår drivkraft måste vara ekologin.”

Vetenskap och ny teknologi

De bryter ny mark på jorden och i universum

Sarah Al-Amiri

Förenade Arabemiraten, 35 år

Sarah Al-Amiri

Motivering: Al-Amiri är såväl ordförande för rymdorganisationen UAESA som utbildnings- och teknologiminister i Förenade Arabemiraten. Hon var bara i 20-årsåldern när hon inledde sin bana som mjukvaruingenjör på UAESA och ungefär tio år senare ledde hon arbetet med att skicka vädersatelliten Hope till Mars för att kartlägga hela planetens atmosfär. I början av 2021 gick Hope in i Mars omloppsbana och har levererat bilder och information sedan dess.

Annons

Särskilt minnesvärt: Såg en bild på Andromedagalaxen som 12-åring och bestämde sig då för att lära sig så mycket det bara gick om rymden.

”För mig är vetenskap den mest internationella formen av samarbete. Den har varken gränser eller begränsningar och drivs av människor som brinner för mänsklig förståelse.”

På gång: Övervakar en kommande Venuspassage och utforskningen av sju olika asteroider, inklusive en landning.

Emmanuelle Charpentier

Frankrike, 53 år

Emmanuelle Charpentier

Motivering: Eldsjäl, professor och forskare i mikrobiologi, genetik och biokemi som varit chef på Max Planck-institutet för infektionsbiologi i Berlin sedan 2015.

Annons

Särskilt minnesvärt: 2020 tilldelades Charpentier och den amerikanska biokemisten Jennifer Doudna Nobelpriset i kemi för sitt revolutionerande genverktyg CRISPR – det första vetenskapliga Nobelpris som gått till två kvinnor.

”Personligen anser jag inte att det är acceptabelt att manipulera mänskliga celler i syfte att förändra genetiska egenskaper som kommer föras vidare i generationer”.

På gång: Det första CRISPR-läkemedlet kan finnas på marknaden 2023.

Samantha Christoforetti

Italien, 45 år

Samantha Christoforetti

Motivering: Föreställ dig att tillbringa nästan 200 dagar i rymden! Det krävs givetvis en oerhörd uthållighet och den här ESA-astronauten (från början stridspilot och ingenjör) har alla de rätta egenskaperna för att fungera ombord på ett rymdskepp. Fram till 2017 var Christoforetti den europeiska astronaut som vistats längst tid i rymden (rekordet slogs av en annan kvinnlig astronaut!) och i september 2022 blev hon som första europeiska kvinna befälhavare på ISS.

Annons

Särskilt minnesvärt: Är Italiens första kvinna i rymden.

”När man upptäcker nya saker varje minut och hjärnan absorberar så många upplevelser, då känns det som att tiden expanderar.”

På gång: Som befälhavare på ISS fortsätter hon inspirera kommande generationer.

Timnit Gebru

USA, 39 år

Timnit Gebru

Motivering: Hypersmart dataingenjör vars mission blivit att utforska AI-teknologins etiska komplikationer, med särskilt fokus på rasdiskriminerande algoritmer. Hon engagerar sig för mångfald i tech-branschen och är medgrundare till Black in AI, som verkar för att locka fler svarta människor till AI-sektorn. I slutet av 2021 grundade Gebru sin egen oberoende forskningsgrupp, DAIR (The Distributed artificial intelligence resaearch institute).

Annons

Särskilt minnesvärt: Under sin tid som teamledare på Googles etikavdelning publicerade hon samtidigt (2020) forskning som kunde avslöja att tekniken för ansiktsigenkänning var sämre på att identifiera icke-vita människor, vilket kan leda till diskriminering. Gebru fick då sparken från Google, något som ledde till protester.

”Jag är väldigt orolig för framtidens AI. Inte för att ondskefulla maskiner skulle ta över, utan på grund av den homogena, endimensionella samling män som för närvarande arbetar med teknologins utveckling.”

På gång: Gebru fortsätter att utmana tech-jättarna med sina svåra frågor om AI: vem utvecklar, i vilket syfte och i vems tjänst?

Hailan Hu

Kina, 49 år

Hailan Hu

Motivering: 2022 tilldelades neuroforskaren Hu ”L’Oréal-UNESCO for women in science international award” för sina banbrytande upptäckter inom neurobiologi och behandling av depression, något som cirka 5% av världens befolkning drabbas av. Hu är dessutom verkställande chef på The Center for neuroscience på Zhejiang University school of medicine i Hangzhou.

Annons

Särskilt minnesvärt: Genomförde banbrytande kliniska studier på möss som visade att bedövningsmedlet ketamin kan fungera som snabb behandling mot depression och med resultat på bara några timmar.

”Kinas kvinnliga forskare blomstrar och alla strävar efter att bli bättre.”

På gång: Utvecklar nya generationens antidepressiva läkemedel.

Katalin Karikó

Ungern, 67 år

Katalin Karikö

Motivering: Flyttade till USA i 20-årsåldern och är numera chef för BioNTech RNA pharmaceuticals. En av Karikós största bedrifter har varit framtagandet av de mRNA-vaccin mot Covid-19 som lär celler att tillverka ett protein som kickar igång immunförsvaret. Hennes arbete resulterade i Modernas och Pfizer-BioNTechs vaccin.

Annons

Särskilt minnesvärt: 2022 var hon en av flera forskare som fick dela på utmärkelsen ”Breakthrough prize in life sciences” i form av 3 miljoner dollar för sin insats i framställningen av vaccinet.

”Jag kände mig som en gud.”

På gång: Det finns förhoppningar om att RNA-vaccin också ska kunna ligga till grund för vaccin mot HIV, influensa och malaria.

Cynthia Kenyon

USA, 68 år

Motivering: När det gäller människans livslängd finns det få i världen som vet mer än Kenyon, molekylärbiolog och biogerontolog som har tagit stora kliv framåt i forskningen om åldrande. Hon är chef för åldrandeforskning på Google/Alphabets Calico life science division och professor emerita i biokemi och biofysik vid University of Califoria i San Francisco.

Annons

Särskilt minnesvärt: 1993 upptäckte hon att en enda genmutation kan fördubbla livslängden på en frisk och fertil spolmask, vilket indikerade att livslängd till stor del styrs av genetik. Hon noterade också att socker förkortade livslängden, varpå hon uteslöt socker och kolhydrater ur sin egen diet.

”Kopplingen mellan åldrande och åldersrelaterade sjukdomar pekar på helt nya sätt att bekämpa flera sjukdomar på en gång, nämligen att ge sig på den största gemensamma riskfaktorn: själva åldrandet.”

På gång: Hitta nyckeln till evigt liv?

Lisa Mosconi

Italien, 45 år

Lisa Mosconi

Motivering: Neurolog med särskilt intresse för hur klimakteriet påverkar hjärnan och tidig upptäckt av Alzheimers. Hon är lektor i neurovetenskap och radiologi på Weill Corenell Medical college i New York och har skrivit två fackliterära böcker, Brain food och The XX brain, där hon utforskar kognitiv förstärkning och Alzheimerprevention, i synnerhet hos kvinnor. Hon går igenom evidensbaserade teorier om diet, stressreducering och sömn som går ut på att skydda den kvinnliga hjärnan från demens.

Annons

Särskilt minnesvärt: Insåg att det fanns en koppling mellan klimakteriet och Alzheimers och hur östrogen fungerar som skydd mot demens hos kvinnor.

”Det är vår konstanta exponering för mat som gör att kosthållning blir den absolut tyngsta faktorn när det kommer till påverkan av vårt DNA.”

På gång: Fortsatt forskning kring användandet av HRT (hormonersättningsterapi) för att stävja Alzheimers.

Susan Wojcicki

USA, 54 år

Susan Wojcicki

Motivering: Efter mer än 20 år i tech-branschen arbetade hon sig upp inom Google för att till slut bli VD för YouTube (hon var en av de första som anställdes av företaget när det grundades 1999, efter att hon hyrt ut sitt garage till Google-grundarna Sergey Brin och Larry Page.) Hon har fem barn och en förmögenhet på runt 765 miljoner dollar.

Annons

Särskilt minnesvärt: Rådde Google att köpa YouTube för 1,7 miljarder dollar 2006, ett företag som hon har styrt sedan 2014.

”Det viktigaste för mig är att barn lär sig hantera teknologi på ett ansvarfullt sätt.”

På gång: Komma underfund med hur plattformar som YouTube ska hantera yttrandefrihet i en tid med eskalerande desinformation.

Idrott

Kvinnor som är vinnare på alla plan

Ashleigh Barty

Australien, 26 år

Ashleigh Barty

Motivering: Begåvad kricketspelare och golfare, men framför allt en av världens bästa tennisspelare! Barty har 15 mästerskapstitlar, inklusive Franska Öppna 2019, Wimbledon 2021 och Australian Open 2022 – samma år som hon oväntat annonserade att hon slutar med tennisen, bara 25 år gammal. Varför? Hon vill uppfylla fler drömmar och göra gott, i synnerhet för unga ursprungsaustralier.

Annons

Särskilt minnesvärt: Blev första australiern på 44 år som vann en singel i Australian Open.

”Om jag vinner så är det en bonus. Om jag förlorar så går solen fortfarande upp nästa dag och allt är bra.”

På gång: Barty har anlitats som ”chefsinspiratör” på det inhemska telekombolaget Optus, dessutom skriver hon på en självbiografi och en barnboksserie.

Simone Biles

USA, 25 år

Simone Biles

Motivering: Förmodligen världens främsta kvinnliga gymnast någonsin – Biles har vunnit sju OS-medaljer och 25 VM-medaljer. Dessutom har hon gjort sig känd för att hantera ”nederlag” med värdighet. Under OS i Tokyo 2020 valde hon att dra sig ur tävlingarna efter att den mentala pressen börjat påverka henne rent fysiskt. Men även om hon valt att pausa tävlandet ett tag, tänker hon definitivt inte sluta som gymnast. Tidigare i år mottog hon ”The Presidental medal of freedom” av president Joe Biden, landets högsta civila utmärkelse.

Annons

Särskilt minnesvärt: Under de amerikanska mästerskapen 2019 blev hon den första kvinnan i världen som klarade av en så kallad ”triple double”, ett näst intill omöjligt moment som numera kallas för ”Biles II”

”Jag blev skapt så här av en anledning, så jag tänker använda mig av det.”

På gång: Biles är numera involverad i arbetet med nätbaserade terapitjänsten och appen Cerebral, hon vill inspirera tjejer att bli självständiga, tävlingsinriktade och starka nog att våga göra sina röster hörda.

Eileen Gu

Kina/USA, 19 år

Eileen Gu

Motivering: Olympisk mästare i freestyle som har tävlat för både USA (hon är född i Kalifornien) och Kina. Under OS i Peking 2022 vann hon två guld och ett silver för Kina, vilket gjorde henne till den första freestyleåkaren som vunnit tre medaljer i ett OS. Året innan vann hon tre medaljer för USA i VM och X Games. Hennes diplomatiska förmåga att hantera spänningarna kring det faktum att hon tävlar för två rivaliserande stormakter har också hyllats. Time magazine har rankat henne som en av världens 100 mest inflytelserika personer.

Annons

Särskilt minnesvärt: Lyckades med en ”double cork 1620” under OS i Peking 2022.

”Jag är en 18-åring som lever mitt bästa liv.”

På gång: Bistår Salt Lake city i förberedelserna inför OS-ansökan 2030 eller 2034 i rollen som ambassadör.

Pernille Harder

Danmark, 29 år

Pernille Harder

Motivering: Kapten för danska damlandslaget i fotboll och i och med flytten från Champions league-finalisterna Wolfsburg frauen till Chelsea 2020 blev hon en av de dyraste kvinnliga fotbollsspelarna: köpet kostade nästan fyra miljoner kronor. I en miljö där väldigt få manliga spelare är öppet homosexuella är Harder och flickvännen Magdalena Eriksson, svenska som också spelar för Chelsea, stolta förebilder för HBTQ+-individer världen över. I ett Instagraminlägg på Internationella kvinnodagen skrev paret, ”Vi fortsätter kämpa, för vi vill ha en värld utan diskriminering och stereotyper, en värld som verkligen är bättre för alla.”

Annons

Särskilt minnesvärt: Första fotbollsspelare någonsin som utnämnts till ”UEFA women’s player of the year” två gånger, 2018 och 2020.

”Man måste inte mörka sin sexualitet för att spela fotboll.”

På gång: Harders kontrakt med Chelsea löper ut i sommar – kommer hon att stanna eller gå vidare?

Naomi Osaka

Japan, 25 år

Naomi Osaka

Motivering: En tennisspelare i världsklass – sedan 2018 har Osaka vunnit fyra grand slam-titlar inklusive US Open 2020 och Australian Open 2021. Hon är dessutom den första asiat som rankats etta, en position hon lyckades hålla fast vid i 25 veckor 2019. Utöver passionerad idrottare är hon även ”modenörd” (enligt henne själv), inspiratör och entreprenör som ”bygger sitt eget imperium”. Hon har lanserat hudvårdsmärket Kinlò för mörkare hudtoner och har tjänat över 50 miljoner dollar på samarbeten med olika företag, allt från lyxmode till Airbnb. Osaka brinner för sociala frågor, i synnerhet sådant som rör mental hälsa.

Annons

Särskilt minnesvärt: När hon vann över sin idol Serena Williams i US Open 2018.

”Man måste helt enkelt fortsätta kämpa för allt … och en vacker dag har man nått sitt mål.”

På gång: Bli världsetta, igen.

Emma Raducanu

Storbritannien, 19 år

Emma Raducanu

Motivering: Tennisproffs som vann US Open 2021, bara 18 år gammal, en bedrift som dessutom innebar att hon var den första brittiska kvinnan som tog hem en grand slam i singel sedan Virginia Wades Wimbledon-seger 1977. Men inte bara det, hon vann titeln efter tio matchvinster på raken, utan att förlora ett enda set. Hon är den första kvinnliga tennisspelaren som vinner en grand slam-turnering utan initial rankning.

Annons

Särskilt minnesvärt: Vann över Leylah Fernandez i US Open 2021 och blev därmed rankad etta i Storbritannien och 23: a i världen – samt 2,5 miljoner dollar rikare.

”Precis alla i damernas slutspel har möjlighet att vinna vilken turnering som helst.”

På gång: Efter elimineringen under första rundan på US Open 2022 planerar Raducanu att arbeta sig tillbaka upp i rankningen.

Megan Rapinoe

USA, 37 år

Megan Rapinoe

Motivering: Professionell fotbollsspelare som vann guld tillsammans med det amerikanska damlandslaget under sommar-OS i London 2012. 2015 och 2019 bidrog hon starkt till lagets VM-guld. För närvarande är hon forward i Seattle-laget OL Reign och engagerad i frågor som rör jämställda spelarlöner, rasdiskriminering och HBTQ+. Rapinoe är öppen och stolt över sin sexuella läggning och förlovad med basketspelaren Sue Bird. 2022 tilldelades hon ”Presidental medal of freedom” av Joe Biden, för sina insatser som ”ger ringar på vattnet för framtida generationer”. Hon är den första fotbollsspelare någonsin som fått den utmärkelsen.

Annons

Särskilt minnesvärt: Gjorde ett så kallat ”olympiskt mål” (från en hörnspark utan att bollen vidrört en medspelare) under OS i Tokyo 2020, laget tog senare hem bronset.

”Ingen ska någonsin tala om för dig vilka begränsningar du har eller vilka drömmar du har.”

På gång: Hoppas ta USA till seger i VM 2023, som hålls i Australien och Nya Zeeland.

Serena Williams

USA, 41 år

Serena Williams

Motivering: En av de mest inspirerande och framgångsrika tennisspelarna någonsin med en karriär som sträckt sig över 27 år. Som många känner till började hon spela tennis i unga år tillsammans med sin syster Venus (deras liv skildras i filmen King Richard från 2021). Williams har vunnit fyra OS-guld och 23 grand slam-singlar – fler än någon annan spelare under Open-eran – och har varit rankad världsetta i 319 veckor. Hon har varit den högst betalda kvinnliga idrottaren någonsin och har använt sitt kändisskap i engagemang för jämlika löner, billigare mödravård och mot rasdiskriminering. I augusti 2022 meddelade hon att hon skulle lägga ner idrottandet för att fokusera på annat som är viktigt i livet, som hennes lilla dotter Alexis Olympia.

Annons

Särskilt minnesvärt: Var bara 17 år när hon vann sin första US Open-titel mot dåvarande världsettan Martina Hingis – i raka set.

”Jag anser att en vinnare inte ska definieras utifrån sina vinster, utan hur de reser sig efter ett fall.”

På gång: Ägnar sig åt familjeliv och sitt nya riskkapitalbolag, Serena ventures.

Foto: ELLE International

Annons