Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Halloween 2021 – så fixar du bästa firandet!

01 okt, 2021 
AvCecilia Persson
halloween 2021 – bästa tipsen, recepten, utklädnaderna och makeupen
The Holiday Season börjar närma sig och först ut är Halloween. Vi har samlat allt du behöver för ett Halloween-firande som är riktigt skrämmande och alldeles, alldeles underbart.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Många av oss missar aldrig en chans till fest och firande, kanske särskilt nu i år efter att få ha stått över många festligheter den senaste tiden. Halloween är ett perfekt tillfälle att samla dina nära och kära för skratt, glädje – och såklart ett och annat läskigt inslag.

När är Halloween?

Det är lätt att blanda ihop Halloween med Alla helgons dag, som alltid infaller ungefär samma tid som Halloween. Men medan Alla helgons dag, som är en svensk högtid som handlar om att minnas de döda, alltid infaller lördagen före novembers första söndag (så mellan 31 oktober och 6 november) så firas Halloween alltid den 31 oktober, oavsett vilken veckodag det är.

Vad är Halloween?

Medan vi idag förknippar Halloween med barn som går runt och frågar: "Bus eller godis?" och ett tillfälle att klä ut oss så sägs traditionen enligt UR sträcka sig över 2000 år tillbaka i tiden, då kelterna uppmärksammade att sommaren officiellt var slut 31 oktober. Man sade att de dödas själar under denna dag kunde ta över en levande kropp – något som gjorde att kelterna bland annat klädde ut sig och skrek och väsnades i närområdet för att avskräcka dessa andar.

Annons

Var kommer Halloween från?

Trots att Halloween alltså uppstod på Irland och i Skottland, där den kallas All Hallow's Eve och äger rum före All Saints Day 1 november, så har Halloween – liksom många andra fenomen, inte minst Black friday – hittat sin väg till Sverige från USA och den amerikanska populärkulturen.

Bästa tipsen för en lyckad Halloweenfest och Halloweenfirande

Om du också vill styra upp ett riktigt grymt Halloweenfirande framför en ryslig skräckfilm eller rentav en Halloweenfest så finns det några saker som ger extra stor effekt. Här har vi samlat de bästa tipsen, produkterna, recepten och allt annat du behöver för ett fantastiskt firande!

1. Sätt stämningen

Pyntet är A och O för en Halloweenfest värd namnet. Idag finns det många snygga dekorationer att dekorera och duka med på Halloween – här har vi samlat några av våra favoriter:

Halloween-vimpel

Vimpel med texten "Halloween" i svart och guld från My Perfect Day att hänga upp vid buffé- eller drinkbordet eller på annan plats. Du kan läsa mer och köpa den här (reklamlänk).

Annons
vimpel i svart och guld till halloweenfest och halloweenfirande 2021
Klicka på bilden för att komma direkt till vimpeln.

Honeycomb

Stilren svart honeycomb-dekoration från My Perfect Day som passar dig som vill ha ett mer stilrent Halloweenpynt. Läs mer och köp dekorationen här (reklamlänk).

stilren svart honeycomb-dekoration till halloweenfest och halloweenfirande 2021
Klicka på bilden för att komma direkt till dekorationen.

Ljuslykta

Rökfärgad ljuslykta från Iittala som ger rätt känsla i sammanhanget, men som är lika fin att ha framme även efter Halloween. Läs mer och köp ljuslyktan i återvunnet glas här (reklamlänk).

Annons
rökfärgad ljuslykta från iittala till halloweenfest och halloweenfirande 2021
Klicka på bilden för att komma direkt till ljuslyktan.

Ballonger

Svarta ballonger med "spindelnät" ger genast en kuslig känsla. De här kommer från My Perfect Day, läs mer och köp ballongerna här (reklamlänk).

svarta ballonger med spindelnät
Klicka på bilden för att komma direkt till ballongerna.

2. Bjud på skrämmande god mat

Festligheter innebär ofta god mat tillsammans med andra, så varför inte låta även dessa gå efter Halloween-temat?

Annons

Recept till Halloween

Den här spöktårtan är bara ett av många recept som tagits fram av Leila Lindholm till Halloween – spana in hennes bästa Halloweenrecept här.

chokladtårta med marängspöken till halloweenfest och halloweenfirande 2021

Om du vill ha mer traditionella recept som ändå passar till Halloween så kan du även kolla in de bästa recepten till Halloween-buffén här.

snacks till halloweenfest och halloweenfirande 2021

3. Glöm inte drycken!

Även på Halloween är det såklart trevligt att servera något gott i glasen till smårätterna, middagen eller buffén.

Annons

Vad sägs om den skrämmande drinken Syringe (som är godare än den ser ut). Kolla in den, och fler drinkrecept till Halloween, här!

drink med spruta till halloweenfest och halloweenfirande 2021

Om du verkligen vill gå all-in och skrämma upp dina gäster så kan du servera drycken i de här påfyllbara "blodpåsarna" med sugrör från My Perfect Day. Garanterat en snackis på festen! Läs mer och köp drinkpåsarna här (reklamlänk).

drinkpåsar med sugrör till halloweenfest och halloweenfirande 2021
Klicka på bilden för att komma direkt till drinkpåsarna.

4. Gör en Halloween-pumpa

Finns det något som ger mer Halloween-känsla än en orange pumpa som lyser i mörkret? Om du aldrig har gjort det tidigare så kan det kännas lite utmanande, men frukta ej – här är en grym guide på hur du kan gå tillväga:

Annons

För säkerhetens skull rekommenderas att inte ge dig på pumpan med den största kökskniven, utan något mer lätthanterligt. Det finns till och med speciella set med verktyg för att skära ut pumpan, som det här från My Perfect Day med olika stick- och skärhjälpmedel. Läs mer och köp setet här (reklamlänk).

verktyg för att skära ut pumpa till halloweenfest och halloweenfirande 2021
Klicka på bilden för att komma direkt till skärverktygen.

Om du vill slippa hålla på att skära ut tänder i pumpan så kan du trycka fast de här självlysande "tänderna" som även de kommer från My Perfect Day, du kan läsa mer och köpa dem här (reklamlänk).

skära ut pumpa till halloweenfest och halloweenfirande 2021
Klicka på bilden för att komma direkt till de självlysande pumpatänderna.

Om du vill hålla det enkelt men ändå få in pumpor på något sätt så kan du sätta ihop "pumpariner" av mandariner – det är barnsligt enkelt! Se hur du gör dem, samt andra recept på nyttigt Halloween-godis, här.

Annons
recept på godis till halloweenfest och halloweenfirande 2021

5. Halloween-kläder och utklädnad

Oavsett om du firar med ett stort gäng eller själv vill uppmärksamma Halloween så är en snygg utklädnad ett enkelt sätt att höja stämingen. Heidi Klum är givetvis drottningen av Halloween-utklädnader, kanske kan du inspireras av henne till din egen look i år?

Halloween-utklädnad för dam

Den här Hjärter dam-utklädnaden finns hos H&M just nu och det kommer sannolikt att komma in mer framöver – spana in och läs mer om dräkten här (reklamlänk).

maskeraddräkt ruter dam till halloweenfest och halloweenfirande 2021
Klicka på bilden för att komma direkt till maskeraddräkten.

Diadem till Halloween

Om du satsa på en effektfull detalj så finns det här Black Bride-diademet med slöja och svarta blommor hos My Perfect Day, läs mer och köp det här (reklamlänk).

Annons
diadem med blommor och slöja till halloweenfest och halloweenfirande 2021
Klicka på bilden för att komma direkt till diademet.

6. Halloween-sminkning och Makeup

När det kommer till makeup på Halloween så sätter verkligen bara fantasin gränserna – du kan göra det hur extravagant du vill!

Frida Fahrmans spindelsminkning

Frida Fahrman i sminkning med spindel till halloweenfest och halloweenfirande 2021

Förra året lade ELLEs bloggare Frida Farhman den här extravaganta sminkningen med en illusion av en spindel på ögat. På sin blogg förklarade hon hur hon har gått tillväga för att få till effekten – som är enklare än du kan tro:

Annons

– Själva spindeln har jag målat varje ben var för sig en och en med en mörkguldig/brun flytande eyeliner. Sen har jag förstärkt vissa partier, tippar osv med en svart flytande eyliner. Sen har jag duttat vissa fläckar med vitt (teatersmink) & sen vissa duttar med fejkblod. Jag har även lagt lite fejkblod i ögonvrån längst in och under nedre ögonfransraden.

– Avslutningsvis har jag lagt skuggorna, det är dem som är tricket! Som ger ett djup & själva 3D-effekten på spindeln. De har jag målat med en tunn pensel med mörkbrun ögonskugga som jag liksom har suddat dit.

Svarta lösnaglar till Halloween

Lösnaglar i en mörk nyans är ett enkelt men effektfullt sätt att ändra din look lagom till Halloween. De här svarta lösnaglarna från H&M trycks enkelt fast på dina egna naglar, läs mer och köp dem här (reklamlänk).

svarta lösnaglar till halloweenfest och halloweenfirande 2021
Klicka på bilden för att komma direkt till naglarna.

Läs även: Snygga Halloweensminkningar du kan göra hemma – alla tips och tricks

Hos Baaam kan du dessutom spana in Sveriges läskigaste (och bästa) Halloweensminkningar!

Se mer:

Kändisar som klätt ut sig till andra kändisar på HalloweenBrand logo
Kändisar som klätt ut sig till andra kändisar på Halloween

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons