Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

5 steg till en digital detox – utan att skärma av helt

09 mar, 2023 
AvLouise Lundberg
Digital detox, Louise Lundbergs bästa tips
I vår uppkopplade värld är det svårt att undvika skärmtid och konstanta notiser. Är en digital detox det bästa sättet att begränsa oss eller finns det en långsiktig lösning? ELLEs tech-expert Louise Lundberg delar sina bästa tips för att minska skärmtiden och skapa ett mer balanserat digitalt liv.
Annons
Möt ELLEs nya profil Louise LundbergBrand logo
Möt ELLEs nya profil Louise Lundberg

Slow living i en snabb och digital värld – vi är många som eftersträvar det men sällan lyckas. Vi vill konstant vara närvarande och hålla oss uppdaterade i diverse kanaler. Många av oss jobbar framför en skärm under dagarna och när vi inte sitter vid datorn plockar vi ofta upp telefonen och scrollar i flödena.

Så påverkar skärmtid vår hälsa

Att vi blir stressade av att vara uppkopplade via våra telefoner är inget nytt. Vi rekommenderas att lägga undan tekniken och radera sociala medier för en paus. Även om jag håller med om att det är viktigt att få andrum från våra skärmar är det sällan en juice eller digital detox resulterar i hållbara förändringar. Man låter bli att scrolla under två veckors tid, men går sedan tillbaka till det beteendet som fick en att göra en detox från första början.

Louise Lundberg
ELLEs tech-expert Louise Lundberg.

Men det finns en mellanväg. Vi kan stanna upp och långsiktigt minska användandet och ta del av de digitala verktygen för att balansera den digitala närvaron.

Annons

Så kan du komma ner i varv med hjälp av din smartphone

Vi kan realistiskt se över vår skärmtid och hur vi kan nyttja telefonen för det verktyg det faktiskt är. Vi kommer fortsätta använda tekniken varje dag — så hur gör vi det hållbart?

För dagbok i mobilen

Att uttrycka sina tankar och känslor kan vara ett väldigt bra sätt att minska stress. En studie med familjer, patienter och personal på ett barnsjukhus i USA visade att stressnivåerna avsevärt sänktes efter att de utfört en övningen:

  • Skriv tre saker du är tacksam för
  • Beskriv ditt liv med sex ord
  • Skriv tre önskningar du har

Det behöver inte vara ett ark som ska fyllas med dina innersta tankar och känslor varje dag — ibland kan det bara vara en lista på tre saker som gör dig glad. Det svåra med att börja föra dagbok kan vara att få in rutinen, och det är här din telefon kommer in. Det finns flera appar som kan hjälpa dig komma ihåg att varva ner.

Två appar jag tycker om: Day One för att skriva fritt och Stoic för dagliga uppmaningar.

Appen Stoic för dagliga uppmaningar

Så begränsar du din skärmtid

Om du känner att du scrollar lite för mycket, tittar lite för ofta eller släcker skärmen lite för sällan kan focus mode vara något för dig. Det är ett läge de flesta telefoner har idag och det hjälper dig kontrollera din skärmtid.

Annons

Du kan skapa skräddarsydda fokus kopplade till klockslag eller plats. Jag har ett fokus för arbete, det går automatiskt igång när jag anländer till kontoret. Då får jag inte längre notiser från något eller någon annan än min sambo. Ett fokus som hjälper mig behålla just det.

Anpassa mobilen innan läggdags

Ett annat fokus jag tycker om är det som är kopplat till min kvällsrutin. Varje kväll klockan nio är min telefon inställd på att varva ner. Skärmljuset sänks, min bakgrundsbild byts ut till en stjärnklar natt och på hemskärmen ser jag bara appar som hjälper mig komma ner i varv som Calm och Loona.

Du kan också ställa in max skärmtid du vill lägga på en app eller telefonen varje dag. Känner du att för många timmar försvinner på TikTok? Ställ in att appen bara ska vara aktiv två timmar varje dag.

Sök efter "skärmtid" i telefonens inställningar för att sätta dina gränser och märk hur du börjar göra mer medvetna val.

Annons

Podcasts och ljudböcker för att slappna av och sova bättre

Musik, podcasts och meditationsappar kommer i tusentals och kan vara ett väldigt bra verktyg för att komma ner i varv.

Vare sig du föredrar en godnattsaga uppläst av Matthew McConaughey via Calm, en podcast om mental hälsa eller instrumental spellista — din telefon kan vara ett bra verktyg for att upprätthålla rutin att låta dig själv försvinna in i en annan värld.

Om du märker att du mår bra av att lyssna på något för att komma ner i varv en stund — gör det till en prioritet. Jag själv ser till att alltid ha 45 minuter på mig att ta mig till kontoret. Då kan jag promenera (utan att powerwalka) med en podcast i öronen.

För fler tech-tips och trendspaningar följ Louise Lundberg på Instagram här!

Annons