Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Komma över ditt ex – här är 6 digitala hacks att bocka av

13 okt, 2022 
AvLouise Lundberg
Louise Lundberg listar 6 digitala hacks för att komma över ditt ex
Hjärtekrossad och konstant påmind om ditt ex? Det finns vissa digitala hacks du kan bocka av för att lättare komma över ditt breakup. Tech-experten och ELLE-profilen Louise Lundberg delar sina bästa tips.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Video: Möt ELLEs nya profil Louise LundbergBrand logo
Video: Möt ELLEs nya profil Louise Lundberg

Du blir dumpad och kollar dina story views var tionde minut för att se om ditt ex sett. Går in på Netflix och möts av ”Vem det är som tittar: du eller hen?”. Telefonen ger förslag på minnen från er första semester och plötsligt befinner du dig på en välbekant gata och får Wi-Fi vid hens port.

När man gjorde slut förr gav man tillbaka nyckeln, undvek den gemensamma favoritbaren och hoppades på att snart komma över hjärtesorgen. Idag tycks vi ha nycklarna sparade i varje app online och att komma över personen man delade livet med känns rätt hopplöst när man inte ens kan öppna sin telefon utan att påminnas om dess närvaro.

Annons

Dags att radera ditt ex – experten tipsar om 6 digitala åtgärder

Hur ser egentligen ett breakup ut i en digital värld? Det här är en checklista för dig som vill undvika känslomässiga triggers, säkerställa din data och kanske få en paus från ditt heartbreak. Att göra slut är tillräckligt svårt — dags att underlätta där vi kan.

Louise Lundberg tipsar om hur man kommer över sitt ex digitalt
Tech-experten och ELLE-profilen Louise Lundberg.

1. Glöm ansiktet

Att radera alla bilder från er tid tillsammans kan vara både svårt och tidskrävande, men du kan i alla fall säga till telefonen att glömma deras ansikte. Våra telefoner läser av våra bilder och ansiktena i dem, för att komma ihåg de vi verkar umgås med mest.

Annons

Den här funktionen låter dig enkelt skapa kollage eller minnas gamla minnen med en viss person. Superkul och bra när man behöver ett bildspel till 30 års-festen — inte lika roligt när telefonen påminner dig om er romantiska resa till Paris, för idag är det ju faktiskt er årsdag. Eller?

Gör så här:

iOS: Bilder > Album > Personer > Välj person och tryck på de tre knapparna uppe i höger hörn för att sen ta bort personen.

Android/Google Photos: Gå in på photos.google.com/people via datorn > Klicka på kugghjulet uppe i höger hörn > Memories > Hide People & Pets och markera de personer du vill gömma.

2. Ta bort gamla profiler

Du loggar in och Netflix frågar om du inte vill fortsätta titta på det där avsnittet du inte kan komma ihåg att du påbörjade. Nej, just det. Du har råkat gå in på ditt ex profil och möts av alla serier hen nu tittar på själv.

Annons

Många tjänster har idag valmöjligheten att lägga till flera olika användare, något som är en bra idé tills det tar slut. Netflix, Disney+, Spotify, Readly... gå igenom dina streamingtjänster och se vilka profiler du har installerade. Ta sedan bort de profiler du inte längre använder, så du inte behöver mötas av en triggande avatar varje gång du vill titta på en serie.

3. Rensa Wi-Fi-listan

Det kan verka betydelselöst, men om man inte är över någon kan det verkligen vara ett slag i magen att se namnet på sin före detta kärlek i Wi-Fi-listan. Våra mobiler sparar ner alla Wi-Fi:s de någonsin kopplat upp sig på för att vi inte ska behöva be om lösenordet igen i framtiden. När man befinner sig på samma plats nästa gång får man en liten notis med en fråga om man vill använda nätverket igen. En bra funktion för att spara mobildata, men inte lika kul att mötas av varje gång man går förbi sitt ex lägenhet.

Annons

Gör så här:

iOS: Inställningar > Wi-Fi > i > Klicka på Ändra för att ta bort ett nätverk.

Android: Inställningar > Nätverk & Inställningar > Wi-Fi > Klicka på kugghjulet för att ta bort ett nätverk.

4. Nyktra till med ett fokus

Behöver du en paus eller påminnelse om att tänka på något annat? Du kan ställa in olika fokuslägen på din telefon, för att tysta notiser från appar (eller personer) och anpassa din skärm för att visa det du behöver just då. Kanske en bakgrundsbild med några välvalda ord?

När jag själv gick igenom hjärtesorg hjälpte det mig att lyssna på samma låt, Dua Lipas New Rules, om och om igen. Hade jag gått igenom det idag hade jag laddat ner appen Launchify (iOS 16) för att enkelt kunna spela låten med en knapptryckning från låsskärmen.

Louise Lundberg hur man kommer över sitt ex digitalt

5. Göm dig

Att ha sin partner på Hitta Vänner är all fun and games until it’s not. Många appar har en funktion som låter oss dela positioner med de vi vill ska se. I appar som Hitta, Snapchat och Google Maps finns det möjlighet att platsdela. Gå igenom dina appar och se vilka du inte längre vill dela, eller se, platsinformation med.

Annons

6. Göm ditt ex (på Instagram)

Att se sitt ex fest-stories kan vara både ledsamt och destruktivt och det är okej att ge sig själv en paus. Om man inte vill vara så drastisk som att blockera personen kan man helt enkelt välja att gömma hen. Instagram låter dig gömma personers aktivitet, utan att de meddelas om det. Det enda som händer att du inte längre kommer se hens skålande på stan. I alla fall digitalt, jag kan inte lova något om du själv är ute och svirar!

Om du lämnar en destruktiv relation

Att gömma sig för sitt ex online är inte bara ett sätt att komma över någon, för många kan det vara livsviktigt. En undersökning med 2000 kvinnor och män i USA, utförd av Refuge och säkerhetsföretaget Avast, visade att 47 procent av personerna kunde en annan persons lösenord. 55 procent kunde deras nuvarande partners lösenord, 20 procent deras ex.

Hela 42 procent av alla kvinnor använde samma lösenord på flera plattformar eller tjänster, vilket är en stor säkerhetsrisk. En av tio kunde fortfarande spåra deras ex fysiska platsinformation via olika hitta-appar eller verktyg.

Om du kommer ur en destruktiv eller hotfull relation är det viktigt att du skyddar dig online. Det kan handla om att se över appar som använder din platsinformation, att byta och slå på tvåstegsverifiering på dina lösenord och se till att all personlig information i diverse appar är din egen.

Refuge och Avast har tagit fram en Digital Breakup-guide med mer ingående checklista och information om hur du håller dig säker online – här hittar du den.

Foto: TT/ImaxTree

Se också: Pinsamma saker du gjorde på Facebook i början av 00-taletBrand logo
Se också: Pinsamma saker du gjorde på Facebook i början av 00-talet

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons