Astro-experten: 4 viktiga datum att hålla koll på i höst

30 sep, 2022 
AvSara Ericsson
fyra viktiga datum att hålla koll på i höst enligt astron
En mysig och härlig höst väntar, men det är fyra datum som vi behöver hålla lite extra koll på den närmsta tiden. Astrologen Sofia Pontén från podden Astrorummet berättar om när och varför.
Annons
Astrorummet: TrailerBrand logo
Astrorummet: Trailer

När Sofia Pontén för över tio år sedan bodde i Brooklyn väcktes ett intresse för astrologi. Sedan dess har Sofia jobbat som astrolog och hon driver idag Scorpio Rising och har förändrat synen på astrologi i Sverige. Sedan våren 2022 har hon podcasten Astrorummet tillsammans med sin vän Suzan Alev Arslan.

– Jag ser astrologin som ett verktyg för att prata om livet. Här får jag ett djupare perspektiv på livet och kan undersöka saker i förbindelse med universum, säger Sofia.

Sofia Pontén och kollegan Suzan Alev Arslan.
Sofia Pontén tillsammans med poddkollegan Suzan Alev Arslan.

Podcasten Astrorummet – nu som kortformat

Varje vecka släpper duon ett nytt avsnitt av Astrorummet där de delar fördjupningar och träffar spännande gäster.

Annons

– Det är en podcast för alla som är nyfikna på astrologi med ett nytt avsnitt varje söndag. Podden är ett sätt att vidga sin syn på astrologi och lära sig mer om det, säger Sofia.

Från och med söndag 2 oktober 2022 kommer Astrorummet att släppa ett kortformat. Där kommer duon att ge en övergripande bild av hur stjärnorna sätter ton för veckan och en snabb genomgång med veckans astro för varje stjärntecken.

– Allt för att vara så förberedd inför den kommande veckan som möjligt.

Viktiga datum att hålla koll på i höst

Inför hösten är det fyra datum som astrologen Sofia Pontén belyser lite extra. Och som vanligt är datumen styrda av när nymåne och fullmåne infaller. Samt i vilken position planeterna står. Vill du veta mer om dess betydelse? Läs mer här!

”Lite annorlunda vibe under hösten”

Under hela hösten fram till mars 2023 pågår en lång process. Planeten Mars gick in i Tvillingarna i slutet av augusti och vanligtvis brukar planeten befinna sig i ett tecken i ungefär två månader.

Annons

– Den här gången är det annorlunda, Mars kommer istället att göra sin retrograd i Tvillingarna vilket betyder att vi måste handskas med energierna i ytterligare sju månader, säger Sofia.

Det står planeten mars för

– ­När Mars är i Tvillingarna blir det impulsivt, mentalt, spralligt, rastlöst och saker och ting kan uppfattas som lite ”off”.

Sofia beskriver Mars i Tvillingarna som den stökiga typen i klassrummet, som är rolig men utan konsekvenstänk och med en stor dos gränslöshet.

Astrologen Sofia Pontén tillsammans med kollegan Suzan.

Två förmörkelser väntar i höst

När solen och månen hamnar bredvid varandra så hamnar jorden mellan solen och månen och blockerar ljuset. Händelsen ses som en urladdning, som att allt ljus släcks och öppnar upp för ödets portar.

Annons

Kontakt med djupa lustar – 25 oktober

Den första förmörkelsen är en solförmörkelse, det vill säga en stark nymåne i Skorpionen.

Den handlar om att komma i kontakt med våra djupaste och innersta lustar. Allting som vi försöker kontrollera och hålla inne behöver vi få utlopp för. Saker som vi längtat efter bubblar upp till ytan och det blir en extra intensiv och känslomässig period för Skorpioner.

– Skorpioner är bra på att hålla känslor tillbaka men under den här perioden kommer de inte att göra det. Alla kommer se, höra och märka av dessa urladdningar.

Störst chans till romantiska ögonblick under perioden har Kräftan.

– Det kan vara läskigt att bli kär under den här perioden, men det är samtidigt väldigt spännande.

Revolutionerande för kärlek – 8 november

En intensiv månförmörkelse i Oxens tecken med starka kommunikativa krafter. Under den här fullmånen kommer känslor och tankar från i våras att bli ännu tydligare.

Annons

– Nu går det inte att backa mer. De känslor och värderingar du kommit i kontakt med det senaste halvåret är här för att stanna.

Förhoppningsvis är tankarna och känslorna något positivt och som lett dig till något bra.

– Ställ dig själv frågan ”helt ärligt, vad bryr jag mig mest om?”. Genom att svara på den kan du agera för att leva ditt allra bästa liv.

Fullmånen är viktigast för Oxen

– De kommer kanske inte själva förstå hur mycket de briljerar och i vilken djup kontakt de är med sig själva i både känslor och handlingar. Stenbocken har ett viktigt arbete att göra under denna period, det kan handla om något som påbörjats för länge sedan med stort fokus på kärlek. Stenbocken ska våga sprida sitt kärleksbudskap oavsett om det handlar om en kärleksrelation, skapande, vänner eller bekanta.

Tid för läkande – 29 oktober – 20 december

Sofia berättar att planeten Jupiter under hösten går baklänges och återvänder tillbaka till Fiskarna under en period vilket gör att det magiska med våren får återupplevas.

Annons

– Känslan av en djupare spiritualitet, vi kommer i djupare kontakt med våra fantasier och får uppleva känslan av hur skönt det kan vara att behöva gråta ut. Vi vill få tillbaka det vi dagdrömt om i vår vardag och det här är en viktig period för läkande. Ställ dig själv frågan vilka sår du har lyckats läka och vad du behöver jobba med för att fortsätta bli hel.

Då Jupiter backar tillbaka in i Fiskarna har tecknet mycket att hämta. Men även Jungfrun och Skorpionen får lära sig mycket när det kommer till lärdomar från relationer.

– Det här är en tid för vidgade perspektiv och förverkligande av drömmar.

Astrorummet

Din historia gör sig påmind – oktober

Perioden pågår hela hösten men som allra mest intensivt under oktober.

Annons

Saturnus och Uranus befinner sig i en komplicerad och bråkig relation, en så kallad kvadratur.

Under den här perioden kommer du åter möta prövningar som du redan har gått igenom.

– Tänk tillbaka på hur du mådde och vad du kände runt julafton 2021. Ställ dig frågor som vad var jobbigt och vad kämpade du med? Efter att ha besvarat dessa är jag ganska säker på att du upplevde liknande känslor även runt midsommar 2021.

Perioden handlar om djupa prövningar, och även om du vet vilka känslomässiga hinder som väntar, eftersom du upplevt dessa tidigare, så kommer det att bli en känslomässig utmaning.

– Försök att inte undvika dessa känslor, det är bättre att möta dessa annars kommer de ligga kvar och skava. Det här är en process där vi försöker sätta gränser och spränga ny mark samtidigt.

Den här känslan pågår under hela hösten och det blir en fajt mellan Saturnus i Vattumannen och Uranus som befinner sig i Oxen. De symboliserar både en fight för det nya men också för det gamla, så två system sätter sig emot varandra.

Annons

– Här handlar det om att göra upp med sin historia.

Tre tecken som perioden blir extra påtaglig för är Lejonet, Skorpionen och Oxen.

– För Lejonet handlar det om att hitta balans mellan privatliv, hem och jobb. Skorpionen kommer att behöva fundera på hur mycket hen kan släppa in andra i sitt liv. Oxen kommer att fajtas med tankar som vem är jag och hur galen, vilket Oxen sällan är, kan jag vara i mitt yttre och fortfarande bli accepterad och utmanad.

Ta del av mer astro via Sofias Instagram @scorpiorisings och @astrorummet

Foto: Tova Nyberg

Annons