Därför borde din chef låta dig ta sovmorgon oftare

Kvällsmänniskor lider oftare av sömnbrist och löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar – det visar i alla fall en ny studie. En av lösningarna enligt forskare är att erbjuda sovmorgon och flexibla arbetstider.
21 april, 2018

Definierar du dig själv som en nattuggla som har svårt att komma upp ur sängen på morgonen? Dina tidiga morgnar kan faktiskt vara dåliga för dig, rapporterar SvD Perfect Guide. En ny studie från University of Surrey och Northwestern University visar att kvällsmänniskor oftare lider av sömnbrist och att oflexibla arbetstider kan vara en hälsorisk.

Över 433 000 personer har deltagit i studien, som pågått under sex och ett halvt år, och fått svara på frågor om sina sömnvanor. Forskarna fann att dödssiffran hos kvällsmänniskor var drygt tio procent högre än den hos morgonpigga. Sena kvällar och tidiga morgnar leder, inte helt oväntat, ofta till sömnbrist. Det i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Psykiska problem och sjukdomar som diabetes var även det vanligare bland kvällsmänniskor och sömnbristen kan leda till problem med alkohol och droger.

För att minimera stress föreslås författarna bakom studien att arbetsgivare ska erbjuda sina anställda flexibla arbetstider där de kan börja och sluta jobbet senare på dagen. Med andra ord – låta oss få ta sovmorgon. Ett viktigt första steg på vägen mot mer flexibla arbetstider är att sluta se på sovmornar som ett tecken på lathet, menar forskarna.

– Det kan innebära stora hälsorisker för nattugglor om de försöker anpassa sig efter morgonmänniskors rutiner, säger Kristen Knutson, medförfattare till studien och professor i neurologi på Northwestern University.

Foto: IBL/Shutterstock

Artikeln publicerades först på Baaam.

DU GILLAR ÄVEN:

10 riktigt galna saker folk har gjort på grund av sömnbrist

Anja Forsnor: Jag trodde att jag var odödlig när det kom till sömn

Sömnproblem? Här är enkla vanan som får dig att sova bättre