ANNONSSAMARBETE MED H&M

TÄVLING: H&M & ELLE CIRCULAR FASHION AWARD 2023

Tävling, H&M och ELLE Conscious Award 2022.

Varje år kastar svensken 7,5 kilo textilier i soporna, helt i onödan. Kläder och andra textilier som i stället skulle kunna få ett nytt liv. Har du en smart idé, innovation, design eller affärsmodell som kan förlänga livslängden på kläder och bidra till en mer cirkulär modeframtid? Då kan du vinna årets H&M & ELLE Circular Fashion Award!
01 mars, 2023
H&M & ELLE Circular Fashion Award 2023
0:56

Efter reklamen: H&M & ELLE Circular Fashion Award 2023

(0:56)

Slå på ljud

DET DU VINNER

Vinnaren kommer att få ta emot priset på ELLE-galan i april 2023. Förutom att vi uppmärksammar vinnaren på scenen och i våra kanaler kommer hen att få ett skräddarsytt utbildnings- och affärscoachningsprogram framtaget av H&M i samarbete med Textile Fashion Center.

Programmet innehåller bland annat studiebesök och mentorskap som ger värdefulla insikter, kontakter och utvecklingsmöjligheter för att ta den vinnande idén till nästa nivå. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Priset delas ut av ELLE och H&M på ELLE-galan 2023.

Tävlingen

H&M & ELLE Circular Fashion Award kommer att delas ut till en idé, initiativ, innovation eller affärsmodell som kan bidra till en mer cirkulär modeframtid. För att lösa den här utmaningen krävs det att vi tittar närmare på alla delar av hur mode produceras och konsumeras idag och som tävlande väljer du själv vilket steg du vill hitta en lösning för.

Inspiration
Hur kan vi inspirera varandra att välja mer hållbara sätt att konsumera mode?

Produktion
Hur kan designprocesser förbättras, säkerställa bättre resursanvändning och utifrån ett designperspektiv skapa bättre förutsättningar för att plagg ska kunna återanvänds eller återvinnas i större utsträckning.

Konsumtion
Hur kan vi hjälpa människor att sätta samman en mer klimatsmart garderob?

Klädvård
Hur kan vi uppmuntra modeälskare att ta bättre hand om sina plagg så att de håller längre?

Återbruk & återvinning
Hur kan vi få fler människor att lämna in sina kläder för återbruk, återanvändning eller återvinning?

Årets H&M & ELLE Circular Fashion Award Priset kommer att delas ut till någon som har en idé eller ett initiativ inom området cirkulärt mode. Med priset vill vi uppmärksamma vinnaren och med kunskap och kontakter ge hen en skjuts på vägen mot att förverkliga sin idé. Därför letar vi i första hand efter en idé som ännu inte har satts i verket, ett initiativ som med synlighet skulle kunna skalas upp eller ett företag som är i sin uppstartsfas.

JURY

Vinnaren av H&M & ELLE Circular Fashion Award 2023 väljs av en jury bestående av representanter från ELLE, H&M och Textile Fashion Center.

Så tävlar du

Formulera din idé genom text, bild och/eller video och maila tävlingsbidraget till [email protected] senast den 31 mars. Märk mailet med ”Tävlingsbidrag 2023”.

Hur idén bäst förklaras och presenteras är upp till dig. Man kan tävla både individuellt och som grupp. Om ni är flera, utse en person till huvudsökande och ange hens uppgifter samt vilka som står bakom bidraget. De som tävlar måste vara över 18 år.

Döp dina uppladdade filer till ditt för– och efternamn. Om du skickar in text: använd max 4 000 tecken, eller film: max 3 minuter lång.

Om du har några frågor kan du maila oss på [email protected] Märk då mailet med ”Fråga 2023”.

Läs här om våra tidigare vinnare:

På ELLE-galan 2020 vann Vividye som med sin teknologi gör det möjligt att färga av och på kläder för att ge dem nytt liv.

Archive Attire, vinnare 2022, som med kurerade släpp förankrade i aktuella trender är ett inspirerande och nytänkande vintagekoncept som lockar allt fler modeälskare att shoppa medvetet.

Det största ansvaret att ställa om modebranschen ligger hos modeföretagen eftersom den största belastningen på klimat och miljö sker i själva produktionen av kläder. På H&M:s sajt Kan mode vara schysst? kan du läsa mer om vad H&M gör samt ställa dina egna frågor om deras hållbarhetsarbete.