ELLE-galan 2020: Vividye vann H&M och ELLE Conscious Award!

20 jan, 2020 
AvLisa Arnell
Vividye vann H&M och ELLE Conscious Award!
Årets vinnare av H&M och ELLE Conscious Award är Vividye, en ny teknologi som gör det möjligt att färga av och på kläder för att ge dem nytt liv. Gustav Larsson-Utas, Johanna Nissén Karlsson och Eric Henriksson Martí är trion bakom det nystartade företaget som vill förändra textilindustrin.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

VIDEO: VINNARINTERVJU MED JOHANNA NISSÉN KARLSSON, GUSTAV LARSSON-UTAS OCH ERIC HENRIKSSON MARTI

Stort grattis! Hur känns det?

– Superkul! Det här är det enda vi har tänkt på sedan vi fick reda på att vi vunnit. Det betyder väldigt mycket för oss, speciellt eftersom Vividye inte funnits så länge och vi vill visa för textilindustrin att vi finns. Det är också kul att få respons på det arbete vi har gjort.

Berätta om Vividye – hur funkar det?

– Vår Vividye-teknologi är en hållbar och säker färgningsmetod som kan användas för att applicera alla typer av färger och designer på textilier. Till skillnad från andra färgningsmetoder som används i industrin i dag så är Vividye utformad för att underlätta borttagning av färg som man inte längre vill ha på textilien. Detta ger möjligheten att omfärga gamla klädesplagg och ge dem ett nytt liv.

Hur kom ni på idén?

– Teknologin har utvecklats under några år och många idéer har diskuterats om hur tekniken ska kunna användas. Idén om att använda den för att uppdatera gamla kläder kommer genom alla vi har träffat i modebranschen. Kläder slängs ofta för att konsumenten har tröttnat på dem och inte för att de har slitits ut. Om det gick att avfärga och omfärga kläder några extra gånger så att de håller sig till modet hade kläderna kunnat användas tills det verkligen inte går längre. Det är här Vividye kommer in.

Vad väntar härnäst?

– Målet är att börja testa Vividye med klädmärken, så att konsumenter ska kunna bära kläder färgade med Vividye. Vi är väldigt förväntansfulla och stolta över det här!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons