ELLE-galan – allt du vill veta om Sveriges största modegala

27 apr, 2022 
AvLinda Strömbäck
ELLE-galan
Med modecelebriteter, storslagen fest och en välklädd kändiselit har den årliga ELLE-galan blivit Sveriges största modehändelse. Här är allt du vill veta om den exklusiva galan och dess historia!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se 10 oförglömliga looks från ELLE-galan genom årenBrand logo
Se 10 oförglömliga looks från ELLE-galan genom åren

Sedan sin start har den exklusiva ELLE-galan bjudit på storslagen fest och hyllat Sveriges främsta modeaktörer. Över två decennier senare fortsätter galan leverera som Sveriges största modehändelse.

ELLE-galan 2017
ELLE-galan 2017

ELLE-galans start 1998

I januari 1998 startade den hittills 24-åriga traditionen att prisa Sveriges främsta modeaktörer. Den första ELLE-galan premierade då det förgångna årets modeaktörer med pristagare som bland annat Johan Lindeberg som blev Årets svenska designer.

Annons

Med syfte att öka intresset för mode, stödja svenska modeskapare och hylla modebranschens talanger skapades ELLE-galan för att uppmärksamma den svenska modebranschen både i Sverige och internationellt. Sedan dess har galan bjudit på allt från röda mattan, prisutdelningar, modevisningar och kändistäta festbilder på Grand Hôtel i Stockholm.

Eva Dahlgren och Efva Attling på ELLE-galan 2001
Eva Dahlgren och Efva Attling på ELLE-galan 2001

ELLE-galans priser

ELLE-galan har sedan startskottet 1998 blivit Sveriges viktigaste modepris. Det prestigefyllda priset delas ut till allt från designers, fotografer, stylister, modeller och andra som utmärkt sig i modebranschen – framför allt i Sverige men även internationellt.

Annons

Priset som delas ut i ett femtontal kategorier tilldelas bland annat årets designer, årets bäst klädda kvinna/man och årets nykomling. Är du nyfiken på att läsa mer om ELLE-galans alla priskategorier och vinnare genom tiderna kan du läsa mer här.

Christopher Insulander, Zara Larsson och Kakan Hermansson på ELLE-galan 2017
Christopher Insulander, Zara Larsson och Kakan Hermansson på ELLE-galan 2017

De sitter i ELLE-galans jury

Varje år utses ELLE-galans pristagare av en jury. 2022 består juryn av:

 • Ordförande Cia Jansson (Chefredaktör ELLE)
 • Elina Grothén (Fashion director ELLE)
 • Ann-Sofie Johansson (Kreativ designchef H&M)
 • Emilia de Poret (Modeexpert och influencer)
 • Behnaz Aram (Designer och kreatör)
 • Nina Oja (AD/ CD ELLE)
 • Peter Andersson, (Visningsproducent PAP Studio)
 • Angelina Bergenwall (Fotograf)
 • Sainabou Chune (Hårstylist)
 • Felicia Reuterswärd (Hållbarhetsansvarig H&M)
 • Olivia Rothschild (Grundare Hyber)
 • Erik Karlsson (Acting Head H&M CO:LAB)

Den exklusiva ELLE-galan

Den prestigefyllda och glittrande modefesten har sedan 1998 fram till 2020 arrangerats av festfixaren Micael Bindefeld. Traditionellt sett har galan alltid hållits i januari eftersom det är det tidigare året som premierats under ELLE-galan. Däremot blev galan inställd 2021 pågrund av coronapandemin och uppskjuten 2022 då den istället arrangerades i april.

Annons

Den årliga galan har även sedan tio år tillbaka ägt rum på Grand Hôtel i berömda lokaler som pampiga Vinterträdgården. Med en publik på 900 gäster har galan letts av konferencierer som Carina Berg, Josephine Bournebush och dem senaste åren av ELLEs egna profil Kakan Hermansson.

2022 blev det PR-byrån Assefa Communications som tog över festfix-rodret för den exklusiva ELLE-galan och dess efterfest. Den storslagna modegalan kommer 2022 dessutom att TV-sändas på Sjuan och TV4 Play.

Läs mer om TV-sändningen här!

ELLE-galans efterfest 2020
ELLE-galans efterfest 2020
Annons
ELLE-galans efterfest 2020
ELLE-galans efterfest 2020

ELLE-GALANS TEMA och dresscode

Varje år har ELLE-galan ett tema. Temat för 2022 är fokus på framtidens hopp och talanger. Året dessförinnan (2020) var temat såväl klädkod hållbart – något många av gästerna tolkade i sina gala-outfits. Tidigare färgteman för galan har varit bland annat neonrosa 2020, vitt 2019, lila 2018 och svart/vitt 2017.

Carolina Gynning klädd i vitt på ELLE-galan 2019
Carolina Gynning klädd i vitt på ELLE-galan 2019

Kändisar och Oförglömliga outfits

Gästlistan för ELLE-galan brukar bestå av allt från modecelebriteter till Sveriges kändiselit. Bland annat brukar skådespelare som Hedda Stiernstedt och Evin Ahmad samt artister som Icona Pop och Zara Larsson skymtas på galan.

Annons

De välklädda gästerna brukar också bjuda på en stor dos modeinspiration – här är några av ELLE-galans mest minnesvärda outfits!

Sabina Ddumba på röda mattan 2020
Sabina Ddumba på röda mattan 2020

ELLE-galan 2022

29 april 2022 går den 24:e ELLE-galan av stapeln. Är du nyfiken på att veta mer om årets ELLE-gala? Läs mer om ELLE-galan 2022 här!

Foto: TT

Annons