Alla vinnare på ELLE-galan 2022

29 apr, 2022 
AvLinda Strömbäck
Alla vinnare på ELLE-galan 2022
Den 29 april prisades årets främsta modeaktörer på ELLE-galan 2022. Vinnare blev bland annat Rave Review som kammade hem det prestigefyllda priset som Årets designer och Seinabo Sey blev Årets bäst klädda kvinnliga artist. Se alla pristagare 2022 här!
Annons
Best of ELLE-galan 2022Brand logo
Best of ELLE-galan 2022

Under en storslagen kväll på Grand Hôtel var det återigen dags att prisa Sveriges främsta modekreatörer och inspiratörer. Modepriset delades ut i 15 olika kategorier – bland annat för Årets nykomling, Årets look och Årets hederspris. Galan leddes av ingen mindre än Kakan Hermansson och bjöd på en oförglömlig kväll för att hylla årets pristagare på ELLE-galan 2022. Se alla vinnare och motiveringar här!

Årets designer: Rave Review

Rave Review på ELLE-galan 2022
Rave Review på ELLE-galan 2022

Motivering: Med en eftertänksam och lekfull syn på mode förvandlar de gamla textilier till senaste nytt. Deras prisade och eftertraktade re-makeplagg har satt svenskt hållbart mode på världskartan och i år har de tagit steget in på den växande digitala modemarknaden med sina cryptopanties. Årets designer är Rave Review.

Annons

– När vi vann årets nykomling för tre år sen sa vi lite på skoj (och lite på allvar) att om tre år tar vi årets designer. Mycket har hänt sen dess och vi har slitit för att bygga upp detta varumärke, så att få ett sådant erkännande betyder otroligt mycket.

HM & ELLEs nykomlingsstipendium: Jade Cropper

Jade Cropper på på ELLE-galan 2022
Jade Cropper på på ELLE-galan 2022

Motivering: Med signaturstark design, oväntade skärningar, uppseendeväckande former och ett tydligt hållbart tänk har hon redan gjort stort avtryck i den skandinaviska modevärlden. Hennes nytänkande silhuetter gör henne till ett av framtidens viktigaste svenska modenamn. Årets nykomling är Jade Cropper.

Annons

– Det känns fantastiskt! Det är en stor ära att få den här uppskattningen som kreatör och att vara en del av framtidens mode. Det är jag otroligt stolt och rörd över!

Årets blickfång: Beate Karlsson

Beate Karlsson på ELLE-galan 2022
Beate Karlsson på ELLE-galan 2022

Motivering: Hon är designern som utmanar normer, älskar att överraska och tänjer på modevärldens gränser i glappet mellan konst och design. I hennes värld kan mode vara skor med fingrar eller en slajmig grön kavaj – drivkraften är att få människor att tänka nytt. Årets blickfång är Beate Karlsson.

– Jag känner mig peppad och blir superglad för det här priset!

Annons

Årets accessoardesigner: Sania D’mina

Sania D´mina på ELLE-galan 2022
Sania D´mina på ELLE-galan 2022

Motivering: Med högkvalitativ, handgjord och trendmedveten design har hon skapat ett varumärke som attraherar kvinnor över hela världen. Kombinationen bärbara skor med hög modegrad lockar såväl kungligheter som moderedaktörer, och dig och mig. Årets accessoardesigner är Sania D’mina.

– Jag är stolt, överlycklig och vill åka till Italien och utveckla skor tills jag är minst 93. Min vision för Sania D’mina är en skorevolution. Jag vill att kvinnor i framtiden ska tycka det är galet att vi trott att vi ska bära skorna när det i själva verket är skorna som ska bära oss.

Annons

Årets fotograf: Isak Berglund Mattsson-Mårn

Isak Berglund Mattson-Mårn på ELLE-galan 2022
Isak Berglund Mattson-Mårn på ELLE-galan 2022

Motivering: Med en nyfiken blick och säreget bildspråk, som alltid balanserar perfekt mellan det färgglada och det melankoliska, sätter han sin prägel på nutidens svenska modefoto. Genom hans lins blir varje ögonblicksbild nyskapande och oförutsägbar. Årets fotograf är Isak Berglund Mattsson-Mårn.

– Det är en otrolig ära och faktiskt helt sjukt att jag fått det här priset, jag är så himla himla tacksam.

Årets stylist: Maria Barsoum

Maria Barsoum på ELLE-galan 2022
Maria Barsoum på ELLE-galan 2022

Motivering: Med fingertoppskänsla och stark kreativ vision bemästrar hon konsten att definiera och förfina trender på högsta nivå. Hon mixar med självklarhet nykomlingar med etablerade modehus och hennes stjärnstyling är personlig, lättburen och med edge. Årets stylist är Maria Barsoum.

Annons

– Det känns så stort! Ett fint kvitto på hårt arbete.

Årets modell: Sabina Karlsson

Sabina Karlsson på ELLE-galan 2022
Sabina Karlsson på ELLE-galan 2022

Motivering: En nutida supermodell med signaturstark look, som bryter mot gamla normer och utmanar förlegade kvinnliga kroppsideal. Ett av modevärldens hetaste namn, som dessutom är en förebild både på och utanför catwalken. Årets modell är Sabina Karlsson.

– Efter många år av hårt arbete känns det så fantastiskt att få ta emot detta pris. Tacksam och stolt över att jag trott på mig själv och alltid vågat drömma stort.

Annons

Årets beauty: Roc Brows Studios

Rosanna Osorio Clavijo på ELLE-galan 2022
Rosanna Osorio Clavijo på ELLE-galan 2022

Motivering: Väntelistan är lång till denna unika rosa salong i Stockholm – här skapas ögonbrynshöjande looks: perfekta bryn, svepande fransar och fantastiska frisyrer! Högsta trendkänsla, kreativt uttryck och formstarkt hantverk är grundaren Rosanna Osorio Clavijos ledord. Årets beauty är Roc brows.

– Att Roc Brows studios som kvinnoseparatistiskt rum skapat av women of color vinner Årets Beauty känns som ett otroligt erkännande för det hårda men självklara arbetet vi gör dagligen. Tack ELLE Sverige för att ni ser det vi gör.

Annons

Årets bäst klädda man: Alexander Abdallah

Alexander Abdallah på ELLE-galan 2022
Alexander Abdallah på ELLE-galan 2022

Motivering: Med särpräglad stilkänsla levererar han look efter look fylld av modeglädje. Experimentellt, utsmyckat, transparent, mönstrat – och ofta med svensk design i fokus. Årets bäst klädda man är Alexander Abdallah.

Stort grattis! Hur känns det?

– BRA och konstigt! Det är kul att andra tycker att jag har en bra klädstil, men konstigt för jag tycker att det finns så många andra med så sjukt bra klädstilar, så jag delar priset med dem som inspirerar mig. Men i slutändan är det viktigast vad jag känner mig fri i, så jag försöker att inte påverkas eller ha press på mig nu när jag ska gå runt med den här utmärkelsen.

Annons

Årets bäst klädda kvinnliga skådespelare: Gizem Kling Erdogan

Gizem Kling Erdogan på ELLE-galan 2022
Gizem Kling Erdogan på ELLE-galan 2022

Motivering: Starkt lysande stjärna med passion för skarpa silhuetter och ett samtida modeuttryck. Hon kliver i sina roller lika självsäkert som sin look – en mix av vintage, internationella modehus och hennes signaturplagg, den coola jackan. Årets bäst klädda kvinnliga skådespelare är Gizem Kling Erdogan.

Stort grattis! Hur känns det?

– Fantastiskt! Tacksam och glad!

Annons

Årets look i samarbete med L'Oréal Paris: Matilda Djerf

Matilda Djerf på ELLE-galan 2022
Matilda Djerf på ELLE-galan 2022

Motivering: Stilsäker modeinfluencer som omvandlat sociala medier till en power-business, med egna modemärket Djerf Avenue som kännetecknas av etisk och hållbar produktion. En sann entreprenör som inspirerar med sin naturliga beauty-look och skandinaviska, minimalistiska stil.

Stort grattis! Hur känns det?

– Tack snälla, så smickrande och roligt!

Årets hederspris: Susanna Strömquist

Susanna Strömquist på ELLE-galan 2022
Susanna Strömquist på ELLE-galan 2022

Motivering: En av Sveriges bästa och mest erkända modejournalister, som med sin vassa penna skildrat branschen i både dagspress och magasin under två decennier. Hon är dessutom hjärnan bakom den fantastiska utställningen Nordens Paris på Nordiska museet. Årets hederspris går till Susanna Strömquist.

Annons

– Vilken ära! Jag känner mig hedrad och glad. Jag har skrivit om mode för ELLE i nästan 20 år och brukar säga att jag har världens roligaste jobb – och nu blev det ännu lite roligare! Så fint med ett bevis på att mitt bidrag till den svenska modescenen gör skillnad.

H&M & ELLE conscious award: Archive Attire

Lilly Kungs på ELLE-galan 2022
Lilly Kungs på ELLE-galan 2022

Motivering: Med utvalda pre-loved-plagg och ett tilltalande bildspråk förändrar Lilly Kungs sättet vi ser på second hand. Kurerade släpp förankrade i aktuella trender är ett inspirerande och nytänkande vintagekoncept som lockar allt fler modeälskare att shoppa medvetet. H&M och ELLE conscious award går till Archive Attire.

Annons

– Det känns otroligt hedrande och inspirerande! Känns overkligt samtidigt som jag nästan håller på att spricka av glädje!

Årets bäst klädda kvinnliga artist: Seinabo Sey

Seinabo Sey på ELLE-galan 2022
Seinabo Sey på ELLE-galan 2022

Motivering: Lekfull, inspirerande och modemodig – denna skönsjungande popdrottning vågar testa nytt före alla andra. Hon mixar stilsäkert de stora modehusen med nya märken och har hittat sitt signum – hatten! Årets bäst klädda kvinnliga artist är Seinabo Sey.

Stort grattis! Hur känns det?

– Otroligt skoj! Jag älskar kläder och tycker att det är ett instrumentalt verktyg i min konst, så det känns superkul.

Annons

Årets gala-look: Alice Bah Kuhnke

Alice Bah Kuhnke på ELLE-galan 2022
Alice Bah Kuhnke på ELLE-galan 2022
Alice Bah Kuhnke på ELLE-galan 2022
Alice Bah Kuhnke på ELLE-galan 2022

För första gången i ELLE-galans historia har tv-tittare fått rösta fram vinnaren i en kategori. Priset för Årets gala-look 2022 kammades hem av ingen mindre än Alice Bah Kuhnke.

Annons

– Bea har gjort den här kreationen som ett statement och jag bär den idag för att uppmärksamma att textilindustrin och modebranschen måste ställa om och tänka om. Vi kan inte fortsätta som vi har gjort utan vi kan hitta massor av skönhet och nya affärsidéer i att också jobba med det hållbara, säger Alice och avslutar:

– Så jag är både väldigt, väldigt snygg och väldigt viktig.

Se också: ELLE-galan 2022: Det bästa från röda mattanBrand logo
Se också: ELLE-galan 2022: Det bästa från röda mattan
Annons