Stefans vintips: Passande vin till svamp och kantareller

30 aug, 2018 
AvRedaktionen
Stefan Saidac tipsar om viner till svamp och kantareller.
Ta vara på höstens svampar och laga goda rätter som svamprisotto och kantarelltoast. Vi tipsar om passande viner, både vita och röda.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Svamp är naturlig lyx från skogen. Efter den torra sommaren kommer nu regnet och svamparna börjar växa. Svamp och vin är ett mycket lyckligt och smakfullt äktenskap.

– Vita viner till svamp ska helst inte vara tunna i smaken utan lagom fylliga. Gärna gjorda på druvan chardonnay med lite fatkaraktär. Kraftiga röda viner överskuggar svampens finstämda smak. Medelfylliga röda viner är en bättre partner. Tänk också på att svampen ska vara tillagad, annars kan vinet få en något metallisk smak, säger Stefan Saidac på VinBetyget.se.

Utvalda viner till höstens svamp

För ELLE mat & vins läsare tipsar Stefan om sex utvalda viner, både vita och röda, som matchar höstens godaste rätter med svamp.

VinBetyget.se hittar man topplistor med de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. Listorna bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner.

Annons

För fler vintips och topplistor med rött, vitt, rosé och mousserande, ladda ner VinBetygets app helt gratis.

Utvalda viner till höstens svamp.
Utvalda viner till höstens svamp.

1. Chardonnay-fynd till svamptoast

Boschendal 1685 Chardonnay (nr 6299), Sydafrika, 99 kr.

Det här är ett bra vin på vin på findruvan chardonnay som man alltid borde ha hemma. Boschendal 1685 är medelfylligt och har lagrats en tid på fat. Vinet passar därför både till ljust kött och fiskgryta. Och förstås mycket bra till smörstekta kantareller som behöver paras ihop med ett fruktigt vin. 99 kronor för Boschendal 1685 måste ses som ett vänligt pris.

Recept: Svamptoast med parmesan och persilja

Svamptoast med parmesan och persilja.
Svamptoast med parmesan och persilja.

2. Elegant, franskt vitt till krämig svamprisotto

Cote du Jura Chardonnay (nr 2327), Frankrike, 149 kr.

Annons

Upptäck Jura, Frankrikes minsta vinregion: Prova Cote du Jura Chardonnay. Vinet är elegant, friskt och lagom fylligt. Ett hantverk, lagrat på små ekfat. Gör en krämig risotto, gärna med kantareller, det går också bra med annan svamp. Ta en klunk av det nyanserade vinet. Njut. Det är mer än den långa smaken som gör att vinet är värt varje krona. Vinet placeras högt på vår topplista.

Recept: Svamprisotto med skogssvamp och parmesan

Svamprisotto med skogssvamp och parmesan.
Svamprisotto med skogssvamp och parmesan.

3. Fylligt vitt till svampsoppa

Mulderbosch Chardonnay (nr 6006), Sydafrika, 109 kr.

Varje gång jag smakar en välgjord soppa, kommer tanken: Gud vad gott, det här borde man äta oftare. Mustig kantarellsoppa är en favorit. Vilket vin passar till? Kantareller och druvan chardonnay är bästisar. Mulderbosch Chardonnay är generöst, fylligt och utmärkt till soppan som är gåva från naturen. Det fruktiga vinet passar också bra till grillade och stekta fiskar.

Recept: Lyxig svampsoppa med grädde och vin

Lyxig svampsoppa med grädde och vin.
Lyxig svampsoppa med grädde och vin.

4. Fruktigt vitt till kycklinggryta med kantareller

Stoneleigh Latitude Chardonnay (nr 6360), Nya Zeeland, 129 kr.

Annons

Vitt vin till kyckling? Javisst! Gärna ett vin som Stoneleigh Latitude Chardonnay med lätt rostad fatkaraktär. Det fruktiga vinet från andra sidan jordklotet, här bekvämt på en armlängds avstånd, möter gräddiga rätter. Som en väldoftande kycklinggryta med kantareller, köpta såväl som egenplockade.

Recept: Kycklinggryta med kantarellsås

Kycklinggryta med kantarellsås.
Kycklinggryta med kantarellsås.

5. Medelfylligt rött till kantarellpizza

Borgogno Langhe Rosso (nr 70384), Italien, 109 kr.

I Sverige har pizzan gjort en fantastisk klassresa: Från vanlig, mättande hämtmat till fantasifulla skapelser med löjrom och tryffel. Vegetariska rätter brukar bäst matchas med vita viner. Men till den här pizzan med kantareller som topping, rekommenderar jag ett rött vin från Italiens hetaste vinregion Piemonte. Borgogno Langhe Rosso är lent och medelfylligt. En hemgjord pizza med mycket kärlek och kantareller, skogens guld, förtjänar ett värdigt vin. Dessutom prisvärt så det förslår.

Recept: Kantarellpizza

Kantarellpizza.
Kantarellpizza.

6. Len ripasso till svamplasagne

Monti Garbi Ripasso (nr 5328), Italien, 119 kr.

Ripasso-viner kan vara för söta,  men inte Monti Garbi Ripasso. Druvorna växer i kalkhaltiga marker i Venetien. Det ger vinet en härlig fräschör. Det är medelfylligt och matvänligare än ripasso i gemen. Italien förstår Italien: Monti Garbi uppmuntrar rätter som svamplasagne med ricotta, och brukar ge glada miner runt bordet. Monti Garbi klarar sig också utmärkt på egen hand utan mat. Ibland vill man bara ha ett glas gott rött.

Recept: Svamplasagne med spenat och ricotta

Svamplasagne med spenat och ricotta.
Svamplasagne med spenat och ricotta.

Vill du ha fler vintips? Läs också:

5 viner som passar till vegoburgare

5 viner som till burgare från land & hav

5 italienska viner under 100 kr + matchande mat

5 prisvärda viner till sensommaren

8 vita viner som passar till kräftor

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons