9 stora drinktrender 2018

10 apr, 2018 
Josephine Sondlo tipsar om trendiga drinkar.
Hållbarhet, drinkar med lägre alkoholhalt och att kombinera cocktails med mat är tre stora drinktrender just nu. Den prisbelönta bartendern Josephine Sondlo berättar mer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vilka stora trender ser vi just nu inom drinkar och cocktails? Vi har pratat med Josephine Sondlo, prisbelönt bartender med både en guldmedalj i den nordiska World Class-finalen och en sjunde placering i den globala finalen för bartenders i bagaget.

Hållbarhet stor trend

Josephine menar särskilt att hållbarhet och eget ansvar är något som blir viktigare och viktigare. Det kan tyckas vara en stor fråga som inte rör drinkar men det genomsyrar hela barscenen. Aktiva beslut inom hållbarhet, till exempel att välja bort sugrör i plast, blir en stor och betydelsefull fråga i det långa loppet. Vi involverar också köket i våra beslut och kombinerar gärna maträtter och drinkar.

Josephine Sondlo har blivit utsedd till Sveriges bästa bartender.
Josephine Sondlo har blivit utsedd till Sveriges bästa bartender.

Vill du testa en prisbelönt cocktail av Josephine? Då beger du dig till krogen Bar Hommage på Krukmakargatan 22 i Stockholm där Josephine jobbar till vardags.

Annons

9 STORA DRINKTRENDER 2018:

1. Hemmabaren gör comeback

Idag är folk överlag mer tekniska i sitt hemmakök och enligt Josephine märks trenden av även i hemmabaren.

– Man har ofta en större hemmabar än tidigare. Man gör kristallklar is i frysen hemma (eller beställer från en bar) och är generellt sett mer ambitiös när det kommer till att göra cocktails hemma. Cocktailen har blivit ett självklart inslag vid middagsbjudningar eller hemmafester. Eller i soffan framför Netflix!

2. Lägre alkoholhalt

– Världens första alkoholfria sprit, Seedlip, släpptes nyligen vilket jag tror kommer göra det alkoholfria drickandet väldigt intressant, säger Josephine.

Vi vill dricka mer drinkar utan att för sakens skull dricka mer alkohol. Därför blir en av årets  trender drinkar med lägre alkoholhalt.

Recept: Alkoholfri Gin & Tonic

3. Drinkar med te

Trenden är redan stor och förväntas bli ännu större framöver. Att servera cocktails i tekoppar var det första steget, nu gör vi drinkar med te som ingrediens. Det enklaste är att smaksätta ett sockerlag med te, något Josephine tror att vi kommer se mer av. För egen del säger hon att brinner lite extra för att återanvända teblad när hon smaksätter olika spritsorter.

Annons

– Jag håller till exempel på att pyssla med smakkombinationen havtorn och milky oolong, eller varför inte lapsang, saltkola och björnbär. Eller en te-variant på Irish Coffee!

Recept: 3 goda varianter av Irish Coffee

4. Levande bakteriekultur

Jäsning är enkelt att lyckas med hemma och i år testar vi att göra cocktails med levande bakteriekultur. Börja gärna med att fermentera några av våra svenska bär; blåbär, lingon, rönnbär och kråkbär.

Recept: Gör din egen kombucha

5. Karamelliserade smaksättare

I år vill vi karamellisera våra smaksättare. Och det behöver inte vara en självklar råvara… Josephine tipsar om att karamellisera allt från ananas, apelsin, kokos, banan och till och med tomat. Den karamelliserade smaksättningen kan sedan användas i sockerlag eller som smaksättning i sprit. Vad sägs om rom och karamelliserad ananas?

Recept: Karamelliserad ananas

Cocktail med ananasskal och vassle från yoghurt.
Cocktail med ananasskal och vassle från yoghurt.

6. Zero waste

Hållbarhet genomsyrar samtliga trendrapporter just nu. Att ta vara på allt under produktionen för att minska avfallet är fundamentalt om vi vill ha en hållbar framtid.

Annons

– Zero waste innebär att du genererar med så lite avfall som möjligt. Om jag till exempel vill ha ananas i en av mina drinkar ser jag till att använda så mycket som möjligt av den i min drink, inte bara juicen utan även skalet och blasten. Ju mindre vi slänger desto mindre miljöpåverkan har vi, säger Josephine.

7. Sustainability

Sustainability är det större greppet som bland annat innefattar zero waste-cocktails. Men denna trend innebär att man som bartender tar ett större grepp om hela produktionsslingan och gör aktiva val i bland annat materialalternativ.

– Från att jobba med lokala producenter, odla egen mynta eller citronmeliss, till att inte använda sugrör av plast som till slut hamnar i våra hav, till att vara noggrann med att välja de ingredienser eller glas som har lägst påverkan på växthuseffekten. Barer har länge varit miljöbovar och sustainability-rörelsen strävar efter att minska den enorma miljöpåverkan vi har genom att tänka om kring det vi häller i våra glas men också skapa helt nya gästupplevelser baserat på det. Nyöppnade Cub i London är ett jättebra exempel på just det, menar Josephine.

Annons

8. Tvättad sprit

Att tvätta sprit låter kanske konstigt men det handlar om att ge spriten en smak som kan vara svår att få till annars. Till exempel sprit med smak av brynt smör.

– Du bryner smör, blandar det med vald sprit (tänk mörk sprit), skakar om flaskan ordentligt och stoppar in i frysen. Alkoholen fryser inte men fettet stelnar och går lätt att separera. Och spriten är redo att användas och smakar brynt, ljuvligt smör.

9. Drinkar i kombination med mat

Vinet ställs åt sidan och istället dricker vi drinkar till maten. Knepet är titta på vad drinken innehåller och vad maträtten innehåller för att därefter hitta en gemensam nämnare.

– Anledningen till att en Bloody Mary är världens bästa brunchdricka är att brunchmat ofta är fet och salt och inte har jättemycket syra. I drinken har du ganska mycket krydda och hetta, lite syra från tomaten och massa umami, så drinken pallar att “bära” fettet och sältan från bakisbaconet och dom stekta äggen, säger Josephine.

Josephine Sondlos variant av Bloody Mary.
Josephine Sondlos variant av Bloody Mary.

3 tips om du vill kombinera drinkar och mat:

1. Det MÅSTE vare gott. Annars kan du lika gärna strunta i det.

2. Hög syra i rätten behöver oftast någon form av sötma i drinken för att balansera upp.

3. Grejen är balans. Se drinken som en sida av gungbrädan och maträtten som en annan. Du vill hitta en balans mellan smakerna, precis som att du vill ha balans i dina drinkar. Då blir det till att pussla lite och titta gärna på de klassiska reglerna när det kommer till att para vin med mat, de gäller oftast nämligen för drinkar och mat också.

Tips på goda smakkombinationer >>

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons