Därför är det bra att dricka bubbel i badet

Slappna av med ett glas bubbel i badet! Foto: IBL

Att dricka ett glas vin efter en stressig dag är både gott och avkopplande. Men visste du att man kan förhöja effekten genom att ta med sig glaset in i badet eller duschen?
03 januari, 2019

Alkohol i måttlig mängd kan göra oss både glada och avslappnade. När man dricker alkohol frigörs nämligen dopamin, en signalsubstans som får nervositet och vissa hämningar att släppa, samtidigt som det verkar rogivande och muskelavslappnande. Alkohol frigör också endorfiner, ett ämne som liknar morfin och ger känslor av lugn och lycka.

Stimulerar hjärnans belöningscentra

Belöningscentret i hjärnan identifierades på 1950-talet när forskare insåg att om man stimulerade en region av en råttas hjärna frigjordes dopamin. Men det var inte förrän 2012 som forskare tittade på den mänskliga hjärnan och fann att alkohol påverkar hjärnans nöjescentra som kickar igång endorfin.

Att bada är avkopplande

Något mer som är avkopplande? Att bada eller duscha. Flera studier har visat att en dusch hjälper människor att tänka, koppla av och maximera sin kreativitet. Och att kombinera dessa två har alltså visat sig vara ett vinnande koncept.

Viktigt att dricka med måtta

Det är dock viktigt att poängtera att för mycket alkohol i kombination med halt underlag inte har en avslappnande effekt utan snarare en skadlig sådan, så att nöja sig med ETT glas i badet kan vara en god idé.

Läs också: Nu finns en vinhållare till badkaret eller duschen

Ta ett glas bubbel i badet – eller varför inte en bärs!

Ta ett glas bubbel i badet – eller varför inte en bärs!

Källa: Fatherly